20 Nisan 2024 Cumartesi

Pastör Andrew Brunson’ın 2. Duruşması Bugün

ABD’li Pastör Andrew Craig Brunson’ın ilk duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verilmiş. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Nisan’da başlayan duruşma 7 Mayıs 2018 tarihine ertelenmişti.

Nisan ayındaki duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Brunson’un tahliye talebi reddedilmiş tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

ABD’li Senatörlerden Erdoğan’a Brunson Mektubu

Yüz sandalyeli ABD Senatosu’nun 66 üyesi, Türkiye’deki tutuklu papaz Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdı.

ABD’deki 66 senatör tarafından imzalanan mektupta, Türkiye’de hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istenen Brunson’ın tutukluluğuna son verilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuldu. Brunson’ın memleketi North Carolina’dan Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis ve Demokrat Jeanne Shaheen’in öncülüğünde yazılan mektupta, Senato’nun Amerikan ve Türk yetkililer arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çabalara destek verdiği belirtildi ancak “Türk hükümetinin, darbe planlayıcılarına karşı meşru önlemlerin ötesine geçerek Türkiye’nin kendi demokratik gelenekleri ve hukukun üstünlüğüne zarar vermesinden derin rahatsızlık duyuyoruz” dediler.

Senatörler, Türk hükümetinin, “kanunlara uyan” ve bu yüzden kovuşturma korkusu olmadan Türkiye’de yaşayabilmeleri gereken ABD’li vatandaşların haklarına “saygı göstermesini” sağlayacak bazı önlemler alınabileceğini ifade etti. Ancak ABD’li senatörler bu önlemlerin içeriğinin ne olabileceği konusunda detay vermedi.

Mektupta 43 Cumhuriyetçi, 23 de Demokrat senatörün imzası bulunuyor.

Trump, Brunson’ın serbest bırakılması için Sosyal Medya Üzerinden Çağrıda Bulunmuştu

ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz günlerde, Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olmakla suçlanan Brunson’ın serbest bırakılması için Twitter’dan çağrı yapmıştı. “Onun için casus diyorlar. Ben ondan daha çok casusum” ifadesini kullanan ABD Başkanı, pastörün “ait olduğu mükemmel ailesine geri dönmesine izin verilmesini” umduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl, Brunson’ın serbest bırakılmasını isteyen Washington’ın taleplerine karşılık, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in ABD’li pastörle takas edilmesini önermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert öneriye, “Böyle bir yola gireceğimizi hayal bile edemiyorum” diye yanıt vermişti.

Hayal Kırıklığı

İzmir’deki davayı takip etmek için ABD’li senatör Tom Tillis ile birlikte İzmir’e giden Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu ABD’li Büyükelçi Sam Brawnback, karar sonrası medya mensuplarına açıklama yaptı. Brawnback, “Büyük hayal kırıklığına uğradım. Bence bugün burada ortaya konulan bilgiler onun neden suçsuz olduğunu daha açıkça gösterdi” demişti.(DW,BA)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi