20 Nisan 2024 Cumartesi

Pastör Emre Karaali’ye suikast davasında 2 kamu görevlisi için Mahkeme suç duyurusunda bulundu

İzmit Kilisesi Pastörü Emre Karaali’nin avukatları, Diyarbakır’da görevli Jandarma Yüzbaşı Levent Birsin ve Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli komiser Hasan Erdoğan’ın yargılanmalarını talep etti. Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre, emre karaaliMahkeme, iki kamu görevlisiyle ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, 16 Ocak 2013’de düzenlediği operasyonda, İzmit Protestan Kilisesi Pastörü Emre Karaali’ye yönelik suikast hazırlığında olduğu iddia edilen 14 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan yedi kişi hakkında dava açıldı. Sanıkların telefon görüşmelerinden, bir Jandarma görevlisi ve bir Emniyet komiseriyle irtibat halinde oldukları ortaya çıktı. Mahkeme iki kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Emniyet’in düzenlediği operasyonun ardından, gözaltına alınan sanıkların evlerinde yapılan aramalarda, İzmit Protestan Kilisesi Pastörü Emre Karaali’nin ev adresi, ev ve kilise arasında kullandığı yolun krokisi ve kiliseye gelenlerle ilgili çeşitli fişleme belgelerine ulaşıldı. Ayrıca sanıkların kod isimleri ve kod numaralarının yazılı olduğu listeler de bulundu. Operasyon öncesinde İzmit Kilisesi birçok kez, taşlı ve molotof kokteylli saldırıya uğramıştı. Operasyonun yapıldığı günün akşamında ise, kilisede Vali ve İl Emniyet Müdürü’nün de davetli olduğu bir etkinlik düzenlenecekti.

Operasyonun ardından Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı sanıklar hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ateşli silah bulundurmak, suç örgütü isimlerini kullanarak tehditte bulunmak’ gibi iddialarla iddianame düzenleyerek Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, iddianameyle ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Özel Yetkili 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul Mahkemesi de görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay, dosyanın Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kalmasına karar verdi. Haklarındaki ciddi suçlamalara rağmen tutuklu sanık bulunmuyor.

MİT’e bilgi veriyorum

Mahkeme tarafından ifadeleri alınan sanıklar, Ferhat Çakar’ın ‘istihbarat personeli’ olduğunu, onun talimatıyla, İzmit Protestan Kilisesi’ne gidip geldiklerini, topladıkları bilgileri rapor haline getirip, bir zarfın içinde kendisine verdiklerini söyledi. Sanıklar ayrıca İzmit ve Diyarbakır’da BDP İl binasında giderek oradan elde ettikleri bilgileri de rapor ettiklerini söylediler.

Sanıklardan Ufuk Süer, mahkemedeki savunmasında şunları söyledi, “Ferhat mahalleden arkadaşım. Beraber futbol kulübünde oynardık. Bana TSK Ulusal Güvenlik Birimi isimli kuruluşta istihbaratçı olarak çalıştığını söyledi ve tam olarak göremediğim bir kart gösterdi. Yehova Şahitleri isimli grupla ilgili çalışmamı istediler. Bana İstanbul’dan kitap ve dergi getirdiler. Ben ona inanmayıp ilişkimi kesmek istediğimde ise tanımadığım bir şahıs telefonla arayarak tehdit etti. Protestan Kilisesi’ne Ferhat’ın isteği üzerine gittik. Aldığımız bilgileri Ferhat’a veriyorduk. Ferhat’la Diyarbakır’a gezmeye gittik. MİT binası olduğunu söylediği bir binaya girdi. Binada tabela yoktu ve kapısında askerler bekliyordu. Kocaeli’de de MİT binasına gitti bir kere. O binanın MİT binası olduğunu Kocaeli’de herkes bilir.”

Diğer sanıklar da mahkemede Ferhat Çakar’ın istihbarat çalışanı olduğunu ve onun isteği üzerine Protestan Kilisesi’ne giderek bilgi topladıklarını ve bilgileri rapor ettiklerini söylediler.

Yüzbaşı ve komiser irtibatı

Sanıklar arasındaki telefon tespit tutanakları da ortaya çıktı. Dosya kapsamında dinlenen sanıklardan Erol Doğan’ın, 25 Ağustos 2012’de, Diyarbakır Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli yüzbaşı Levent Birsin’e, “30 kişilik bir grubun malagir dağcılar Taşköprü civarında görülmüş” şeklinde, ne ile ilgili olduğu anlaşılmayan bir mesaj gönderdiği ortaya çıktı. Sanıklar arasında geçen telefon görüşmelerinde de Yüzbaşı Levent Birsin ve Diyarbakır Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli komiser Hasan Erdoğan’ın isimleri geçiyor. Ortaya çıkan mesaj ve görüşme içerikleri şöyle, “Recep Kıvanç için gerekli bilgiler 3 ay önce alay nöbetçi amiri iken Yüzbaşı Levent ile 02 Ağustos 2012 tarihinde Silvan Emniyet’inden komiser Hasan Erdoğan’a verildi ikisi de notunu aldı”, “Az önce Diyarbakır İl Jandarma İstihbaratçılar yanıma geldiler bir konu var onun için aradım.”,  “Levent Yüzbaşı var abi bizim İstihbarat kısmında”, “Jandarma Levent Yüzbaşıya da verildi haberin olsun”

Mahkeme suç duyurusunda bulundu

İzmit Kilisesi Pastörü Emre Karaali’nin avukatları, 21 Ekim’de yapılan son duruşmada, görüşme kayıtlarında adı geçen Diyarbakır’da görevli Jandarma Yüzbaşı Levent Birsin ve Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli komiser Hasan Erdoğan’ın yargılanmalarını talep etti. Mahkeme, avukatların talebi üzerine iki kamu görevlisiyle ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi