24 Nisan 2024 Çarşamba

Patrik II. Sahak Maşalyan Eli ile, İki Diyakon, “Peder” Olarak Takdis Edildi

21 Şubat Cuma günü Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde, Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyan’ın riyasetinde, 2 Diyakon’un “kahinliğe çağrı” töreni düzenlendi. 

Bu özel törende Diyakon Sevan Arapoğlu ve Diyakon Saro Ayvazyan, kiliseden içeri dizleri üzerinde yürüyerek girip, Baş Rahip Tatul Anuşyan, Kıdemli peder Krikor Damatyan ve Kıdemli peder Dırtat Uzunyan eşliğinde, okunan dualar ve ilahilerle, Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyanın önüne geldiler ve ” kahinlik çağrısı” ile kiliseye sunuldular. Patrik Hazretlerinin bu tören için okuduğu özel duaların ardından, 2 Diyakon ayağa kalkıp yeminlerini okudular. Patrik hazretlerinin günün anlamını açıkladığı vaazın ardından tören son buldu. 

22 Şubat Cumartesi günü Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nde Patrik Hazretlerinin sunduğu kutsal sunu ayini sırasında, patriklik makamına hizmet eden 2 Diyakon Sevan Arapoğlu ve Saro Ayvazyan, yaptıkları başvuru neticesinde, Kadasetli Patrik II. Sahak eli ile “Peder” takdis edilerek onurlandırıldılar. 

Sabah dualarının ardından saat 10.00 da patrik hazretlerinin sunduğu Kutsal Sunu ayini başladı. Sunakta, Patrik hazretlerine yardımcılıkları Kutsal kaseyi getirerek Peder Zakar Koparyan , günün İncil parçasını okuyarak peder Şahen Uhanyan, diyakonlar ve muganniler yaptılar. İlahileri ise, Edvin Galipoğlu’nun orgu ve Hovsep Kuyumcuyan’ın şefliğinde, kiliseler karma korosu seslendirdi. 

Ayin Sırasında, Peder Takdis Töreni de Gerçekleşti 

İki peder adayı Sevan Arapoğlu ve Saro Ayvazyan, kendilerini kiliseye sunan Baş Rahip Tatul Anuşyan ve Kıdemli peder Dırtat Uzunyan eşliğinde dizleri üzerinde yürüyerek sunağa çıkıp Patrik Hazretlerinin önünde durdular. Okunan dualarla birlikte Patrik hazretleri diyakonların üzerine el koyarak onları “peder” olarak takdis etti, üzerlerine pederlik kıyafeti geçirdi, meron (kutsal yağ) ile kutsadı ve bundan sonra Ermeni Apostolik kilisesine “peder” lik yapma yetkisi ile hizmet etmeleri için onurlandırdı. 

Sonra patriklik makamına bağlı, törene katılmış olan tüm din görevlileri sırayla yeni pederler, Peder Natan (Sevan) Arapoğlu ve Peder Nerses (Saro) Ayvazyan’ın ellerini öptüler. 

Daha sonra Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyan vaazında özetle şöyle dedi:  

Bugün kilisemiz için özel bir gün, çocukluklarından bu yana, değişik görevlerle kiliseye hizmet eden bu 2 Diyakon, Patriklik makamına başvurup, bundan böyle Tanrı’ya ve kiliseye, Peder (kahin) olarak hizmet etme isteklerini sundular, kahin olmaları için gereken bilgi ve eksikliklerini tamamladıklarını gördük ve onayladık. Dilerim bundan böyle, bu kutsal görevlerini, Tanrı’nın bizlere buyurduğu doğrultuda, sürçmeden ve sürçtürmeden layıkıyla yerine getirirler. Peder Natan ve Peder Nerses’i bir kez daha kutluyorum. 

Vaazın ardından komünyon (Kutsal ekmek) dağıtımına geçildi. Sonra, son kutsamasını yapan patrik hazretleri kortej halinde kiliseden çıkarken, yeni iki peder sunak önünde kaldılar, törene katılan imanlıların kendilerini ellerini öperek kutlamalarını sağladılar. 

Böylece tören de son buldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi