20 Nisan 2024 Cumartesi

Patrik Sahak II, Afet Bölgesini Ziyaret Etti

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 10 Mart Cuma sabahı, afetten maddi ve manevi olarak etkilenen Ermeni toplumu üyelerini ve ibadethanelerini ziyaret etmek üzere Hatay’a gitti. 

Patrik Sahak II, yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan ile birlikte, Adana’ya vardı. Şakir Paşa Havalimanı’nında, Anadolu cemaatleri gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan ve İskenderun Surp Karasnits Mangants (Karasun Manuk) Kilisesi Vakfı yönetim kurulu başkanı Yusuf Tabaşyan tarafından karşılandı.

Büyük Oruç döneminde, kiliselere Arevakal veya Kutsal Sunu Ayinleri’ne (Surp Badarak) riyaset etme amacıyla ziyaretlerde bulunan, vaazlar vererek Ermeni halkını teselli eden Patrik Sahak II, bu kez Patriklik Makamı önderliğinde afet bölgesindeki Ermeni halkıyla bir araya gelerek acılarını paylaşma ve Ermeni toplumunun desteğini iletme fırsatı buldu.

Patrik Sahak II, ziyareti sırasında Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Antakya Belediye Başkanı Prof. Dr. Lütfi Savaş ile görüştü. Görüşmelerde Peder Şirvan, Peder Avedis, Yusuf Tabaşyan ve PSYK üyelerinden Herman Kavafyan da hazır bulundular. Valilik ve Belediye Başkanlığı’nın hasarlı olması sebebiyle Patrik Hazretleri’ni, Vali Doğan AFAT Merkezi’nde, Belediye Başkanı Savaş ise EXPO Merkezi’nde kabul etti.

Görüşmelerde, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için başsağlığı dileyen Patrik Sahak II, depremden etkilenenlere Tanrı’dan sabır ve dayanma gücü diledi. İlde yaşayan Ermeni toplumuna gösterilen sıcak tavır ve ilgi için de teşekkür etti. Ziyarette, yıkılan ibadethaneler ele alınarak restorasyon olanakları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Resmi görüşmelerin ardından saat 15.30’da maiyeti ile birlikte Vakıfköy’e geçen Patrik Hazretleri, köy girişinde muhtar Berç Kartun, Kilise Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çapar ve üyelerden Misak Hergel tarafından karşılandı. Köy girişinde halk ile buluşan Patrik Hazretleri, onların istek ve kaygılarını dinledi, PSYK’nın yaptığı yardımlar ile ilgilendi ve köy halkının acil ihtiyaçlarının karşılanması için gereken teftişlerin yapılması talimatını verdi. Patriklik Makamı, Ermeni toplumu kurumlarının, İstanbul’daki ve diasporadaki Ermenilerin, Ermeni toplumu afetzedelerin ihtiyaçları ile ilgilendiklerini bildirdi. Patrik Hazretleri, yeni inşa edilen Patrik Mesrob II Kültür Merkezi binasının yanı sıra köylülerin zarar gören evlerini inceleyerek, çadırlarda kalan aileleri ziyaret etti.

Akşam, Vakıfköy’den ayrılan Patrik Sahak II, İskenderun’a gitti ve buradaki Ermeni toplumu üyeleri ile yönetim kurulu tarafından hazırlanan yemek masasında bir araya geldi. Şehirde yaşayan az sayıdaki toplum üyesinin ihtiyaçları ile ilgilendi ve Patriklik makamının, şehirden göç eden toplum üyelerine de uzanan desteğini dile getirdi.

Akşam yemeğinin ardından Patrik Sahak II ve maiyeti, geceyi İskenderun Latin Katolik Manastırı’nda geçirdi.

Patrik Sahak II, 11 Mart 2023 Cumartesi sabahı, yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan refakatiyle İskenderun Latin Katolik Manastırı din görevlisi Peder John Sadrettin’e veda ederek manastırdan ayrıldı. 

Surp Karasnits Mangants (Karasun Manuk) Kilisesi’ni ziyaret ederek, kilisenin iç durumunu, kullanılamaz hale gelen kilise din görevlisi konutunu ve doğu tarafındaki hasar gören konutu inceledi. Patrik Sahak II, kilisenin ve bitişiğindeki iki yapının Tanrı’nın izniyle, mimar ve mühendislerin uygulayacağı programa göre yenileneceğini belirtti.

Patrik Sahak II, daha sonra İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı yönetim kurulu başkanı Can Teymur ile birlikte Aziz Nikola ve Aziz George Rum Ortodoks Kiliseleri’ni de ziyaret etti. Deprem felaketinde hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, kederli ailelerine teselli ruhu diledi.

İskenderun’dan ayrılan Patrik Sahak II, saat 12.30’da Mersin’e ulaştı ve Başmelekler Mihail ve Cebrail Rum Ortodoks Kilisesi din görevlisi Peder İspir Teymur, Antakya Rum Ortodoks cemaati din görevlisi Peder John Deylüer, kilise vakfı yönetim kurulu başkanı İsa Şengül ve şehrin Ermeni toplumu üyeleri tarafından karşılandı. Kilise salonunda depremden etkilenen ailelerle bir araya gelerek, Tanrı’ya imanlarını güçlendirmesi ve hayatın zorluklarının üstesinden gelmeleri için güç ve sabır vermesi için dua etti.

Patrik Sahak II daha sonra, şehrin Latin Katolik Kilisesi’ni ziyaret etti ve burada din görevlisi Rahip Roşhan, Antakya Latin Katolik Kilisesi din görevlisi Rahip François ve şehirde yaşayan Ermeni toplumu üyeleri tarafından karşılandı. Kilisenin salonunda depremzede aileler ve Ermeni cemaati mensuplarının katılımıyla hazırlanan yemek sofrasına Patrik Hazretleri başkanlık etti. Yemeğin sonunda pederane bir konuşma yaparak, Tanrı’ya imanlarını güçlendirmesi ve hayatın zorluklarının üstesinden gelmeleri için güç ve sabır vermesi için dua etti.

Patrik Hazretleri’nin tüm bu ziyaretlerinde, PSYK üyelerinden Herman Kavafyan da hazır bulundu.

Patrik Kadasetli Sahak II ve yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan, Adana’dan İstanbul’a döndü. Havalimanından Patrik Hazretleri’ni uğurlayan Anadolu cemaatleri gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan ve Yusuf Tabaşyan ise İskenderun’a geri döndüler.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi