25 Nisan 2024 Perşembe

Patrik Sahak II: ”En Büyük Sevgi, Bir İnsanın Başka Bir İnsana Adanabilmesidir”

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde 7 Ağustos Pazar günü gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, riyaset etti ve vaaz verdi. 


Türkiye Ermenileri Patrikliği Adalar Din Görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta Kilisenin diyakos, astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Diyakos Rober Küçükakbulut günün İncil okuma parçasını okudu ve Kutsal Kase’yi getirdi. 
Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Levon Şadyan, bazı vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu törende İlahileri, Diyakos Artun Tekiroğlu yönetiminde, Nersesyan Korosu üyeleri ve gönüllü okuyucular seslendirdi. 


Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;
”Kutsal Kitap’a göre en büyük değer dostluktur. Tanrı’nın en önem verdiği değer dostluk. Yani bizim Tanrıyla dost olmamız ve insanlarla dost olmamız. Yasanın iki büyük emri bunu bize söylüyor; “Rab Allahını bütün kalbinle, bütün yüreğinle, bütün fikrinle seveceksin.” “Komşunu kendin gibi seveceksin.” Sana ne yapılmasını istiyorsan sen de ona onu yapacaksın. Bu da insanlar arasındaki dostluğu gösterir. Dostluk bizim ulaşmamız gereken, ulaştığımızda da en değerli şey olması gereken değerdir. Dostluğun üstünde daha büyük bir değer olmadığını anladığımızda bizim insanlığımız tamamlanır. Biz de Efendimiz İsa Mesih’i sevindirmek istiyorsak, iyi dostlar olacağız, dost edineceğiz. İsa öğrencilerine dedi ki; artık size kul demiyorum, size dostum diyorum. Çünkü kul efendisinin ne yaptığını bilmez ama siz biliyorsunuz. Ve dedi ; bir kişinin dostları uğruna hayatını feda etmesinden daha büyük bir sevgi kimsede yoktur. Sevgi adanmak ister, özveri ister, sevgi somut hareket ister. Sevginin somutlaşması dostluk ve arkadaşlıktır. Sadık sağlam dostlar olabilmektir. En büyük sevgi bir insanın başka bir insana adanabilmesidir. Tanrıya gittiğimizde, Tanrı’nın parmağıyla bizi insanlara yönelttiğini görmemiz gerekiyor. Tanrı’yı seven insanı da sevsin diye emrimiz var çünkü “görmüş olduğu insan kardeşini sevmeyen, görmemiş olduğu Tanrı’yı seviyorum derse yalancıdır diyor kitabımız. O zaman biz seveceğiz, bağışlayacağız, bağışlanacağız, kimsenin hayatında diken olmayacağız. Bilinçli olarak kimsenin kalbini kırmayacağız. Bin dost az, bir düşman çok fazla. Bu dini bir vecibedir, sadece insani bir görev değildir, Tanrı’nın bizden beklediği bir yükümlülüktür. Tanrı, dostları, dostlukları artırsın. Amen.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu. Sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. Surp Badarak’ın sonunda tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu, Patrik Hazretleri’nin takdisi ile tören son buldu ve kortej halinde Kiliseden çıkıldı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi