29 Mart 2024 Cuma

Patrik Sahak II: “Haç ışıktır, Işık Aydınlatır Ama Zorlamaz”

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde, 26 Eylül Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde “VarakaHaç” Yortusu ve geleneksel “Sevgi Sofrası” günü kutlandı.

Kilisenin din görevlisi Peder Zohrab Civanyan’ın sunduğu Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak’a ) Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti. Diyakos Haçik Sarılı önderliğindeki Kilise’nin diyakos, astdiyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler.

Kıdemli Pedder Antreas Hagopyan ve Pedder Şirvan Mürzyan’ın hazır bulunduğu ayinde ilahileri şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde ve orgu eşliğinde Samatya Surp Kevork Kilisesi Korosu seslendirdi.

Patrikliğin Facebook sayfasından canlı olarak da yayınlanan törende, geçtiğimiz yıllara oranla daha az katılım olsa da, salgın şartları dahilinde azımsanmayacak sayıda inanlının hazır bulunduğu gözlendi.

Patrik Kadasetli Sahak II, Komünyon (Kutsal ekmek) dağıtımından önce Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle:

”Haç’ı Hristiyanlar düşündüğünde genellikle ışık saçan bir sembol olarak düşünürler. Hristiyan sanatında da genellikle Haç’ın çevresinde ışınlar çıkar. Haç ışıktır, bize ışığı gösterir. Tanrı’nın ışığını gösterir ve ışık bizim hayatımızda çok çok önemlidir. “Tanrı ışıktır” der Kutsal Kitap, dolayısı ile Tanrı’nın sözleri de ışıktır. Mezmur’un dediği gibi “Senin sözlerin benim adımlarıma çıradır” diyor, ışıktır. Işık bize karanlıkta yolumuzu görmemize izin verir. Işık bizi rahatlatır. Ama insanların ışıklar bir sorunu var. İncil diyor ; “Işık dünyaya geldi ama insanlar karanlığı ışıktan daha çok sevdiler çünkü işleri kötüydü.”

Bütün zamanlarda, insanlığın bütün sorunları Hakikate, Hakikatin ışığına itaat etmemekten kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile Haç bize Hakikatin ışığını hatırlatmaktadır. Ve Hakikatin ışığı çok önemli bizim için…

Işık aydınlatır ama zorlamaz. Tanrı’nın sözleri aydınlatır ama zorlamaz. Çünkü centilmen bir Tanrı’nın ışığıdır. Bize özgürlük vermiştir ve önce Kendisi sayar o özgürlüğü. Der ki; Işık bu, yol bu, ister git ister gitme. Gitmezsen eğer sonucuna katlanırsın…

Işık aklımızı aydınlatan bir bilgi ışığıdır, ve ışık ruhumuzu aydınlatan vahiy ışığıdır. Bütün bu ışıklara insanın ihtiyacı var bu ışıklar olmadan biz yolumuzu zor buluruz ve hayatımızdaki bütün yanlışlar, bütün kötülükler biz ışığa ihanet ettiğimiz içindir.

Bu benim sözlerim bir ışık, ve ışık bizim okullarımızın üstünde parlıyor, aklın ışığı, sağduyunun ışığı, bizim Hristiyanlığımızın ışığı ve diyor ki bize ; okullarınızı koruyun, güçlendirin, kalitesini artırın, öğretmenlerinize iyi bakın, çağdaş eğitim ne ise onu verin, bu ülkeye entegre olmuş iyi vatandaşlar yetiştirin, aklın ışığı bunu söylüyor bize. Peki Hristiyanlığımız bize ne diyor? Diyor ki ; iki gömleği olan birini olmayana versin. Sana ne yapılmasını istiyorsan sen de başkasına onu yap. Bu bizim ışığımız.

Yani Patriğinizin ışık göstermekten başka yetkisi yok. Öneriyorum, doğru budur diyorum, Tanrı’nın sunağından konuşuyorum daha ne yapayım. Işık bu. Hristiyansanız eğer, ki ona inanıyorum bizim yöneticilerimiz de Hristiyan, o zaman dinleyecekler Patriklerinin sözünü. Ama siz diyeceksiniz ki Allah’ı dinlemeyen insanoğlu Patriği dinlememiş çok mu. Maalesef biz bunu yaşıyoruz. Ama dediğim gibi imanımızın 3 temeli İman, Umut ve Sevgi, öyle ki bu İmanı kaybetmeden, umudumuza sarılarak ve sevgimizle biz bu yolu yürüyeceğiz. Ve bu yol bizi aydınlığa taşıyacak çünkü Işığın çocuklarıyız biz. Işıkta yürüyoruz, karanlık bir şey yok. Işığı bulmak isteyenler için Işık hep hazır ve İsa dedi ki; ışığınız varken yürüyün o ışıkta çünkü bir karanlık geliyor ki kimse işleyemez o zaman.

Işık sizinle olsun sevgili kardeşlerim. Haçın gücünden, bu Haçtan yansıyan Hakikatin ışığı sizin yolunuzu aydınlatsın. Işıkla pazarlığa girmeyin O size bir gerçeği söylüyorsa başınızı eğin ve alçakgönüllülükle kabul edin. Rab hepinizi bereketlesin.”

Vaazın ardından komünyon (kutsal ekmek) dağıtımına geçildi. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için ayin-i ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Ardından Kilise’nin “Sevgi Sofrası” Patrik Hazretleri tarafından okunan dualarla kutsandı. Tören sonrası Kilise içinde ve dışında Patrik Kadasetli Sahak II’ye sevgi ve saygılarını sunan inanlılar Kilise bahçesinde “Sevgi Sofrası” ekmeklerini aldılar.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da salgın koşulları nedeni ile sofra kurulup kutlama yapılamadı.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi