24 Nisan 2024 Çarşamba

Hristiyan Liderler ‘İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’na Katıldı

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhani Önderi Mor Filüksinos Yusuf Çetin ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva Ankara’da gerçekleşen ”İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı”na Katıldı.

Uzun süredir üzerinde çalışılan İnsan Hakları Eylem Planı açıklandı. 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren belgenin ayrıntılarını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyuyla paylaştı.

Eylem Planı’nın iki yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlandığını dile getiren Erdoğan, “Eylem Planı’nda belirlenen her bir faaliyet için sorumlu ve ilgili kuruluşlar ile bu faaliyetler için öngörülen zaman dilimine yönelik takvim de iki hafta içerisinde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır” açıklamasında bulundu. Eylem Planının bir amacının da, “ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi” olduğunu dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, bu üç özgürlük alanının, bugüne kadar en çok düzenleme yaptıkları, güçlendirilmesi için en çok gayret gösterdikleri konular arasında yer aldığına işaret etti. Hangi dine mensup olursa olsun, kamu ve özel sektör çalışanları ile öğrencilerin, kendi dini bayramlarında izinli sayılmalarını sağladıklarını belirten Erdoğan, gayrimüslim cemaat vakıfları yönetim kurullarının oluşturulması ve seçimine ilişkin Vakıflar Yönetmeliği’ni yeniden düzenleyeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin ortak tarihine, kültürüne ve medeniyetine dayanan çoğulculuk anlayışını yaşatmak ve geliştirmek gayesiyle, ayrımcılık ve nefret suçuna karşı güçlü bir mücadele iradesi ortaya koyduklarını vurgulayarak, “Nefret suçuna ilişkin soruşturma kılavuzları hazırlıyoruz, istatistik ve veri toplama işlemlerinin daha sağlıklı yapılması için eğitim ve altyapıyı güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili Patrikliğin Facebook sayfasından yapılan açıklama şöyle;

Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri, Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen özel davete icabet ederek, 2 Mart 2021, Salı, saat 10:00’da, hava yoluyla Ankara’ya gitti. Patrik Hazretleri’ne Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Peder Şirvan Mürzyan eşlik ettiler.

“İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı” başlıklı toplantı, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, saat 13:30’da başladı. Toplantı esnasında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmayla eylem planını tanıttı. Toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra, bakanlar, siyasi partilerden temsilciler, milletvekilleri, azınlık cemaatlerden ruhani önderler ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), sivil toplum kuruluşlarının başkanları, akademisyenler, hukukçular ve gazeteciler katıldılar.

Sayın Cumhurbaşkanı konuşması esnasında 11 temel prensip üzerinde şekillenen bu planın 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyet içerdiğini belirtirken, projenin tamamıyla hayata geçmesi için 2 yıl öngörüldüğünü belirtti. Azınlık cemaatlerine de değinen Sayın Cumhurbaşkanı, Azınlık vakıfları yönetim kurulu seçimlerine ilişkin yönetmelik için de düzenleme yapılacağını belirtti.

Patrik Hazretleri, akşam saatlerinde İstanbul’a dönecek.

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi