23 Nisan 2024 Salı

Patrik Sahak II, İskenderun Cemaatiyle Bir Araya Geldi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, geleneksel olarak her sene gittiği Hatay/Vakıflıköy’de kutlanan Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Yortusu gezisine bu yıl erken başladı. Patrik Sahak II, Bayram kutlamasının öncesinde Mersin ve Hatay’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Kasadetli Sahak II, beraberinde Peder Şirvan Mürzoyan ile birlikte Ermen Köyü Vakıflı’da kutlanacak ‘Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi’ Bayramı dolayısıyla geldiği Hatay’da, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesini de ziyaret etti.

İskenderun’a ve İskenderun Kilisesine ilk kez gelen Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, burada cemaat ile de bir araya geldi. Kiliseye ilk giriş vesilesiyle düzenlenen kısa törenin ardından Sahak II, cemaat üyeleriyle keyifli bir sohbet de gerçekleşirdi.

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesindeki törene Türkiye Ermenleri Patriği Kasadetli Sahak II’nin yanı sıra Anadolu ve Hatay Ermen Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzoyan, İskenderun Latin Katolik Kilsesi Pederi Darusz Dogondke, Katolik Kilisesi Rahibeleri ve kilise cemaati katıldı.

Sahak II ilk kez girdiği kilise bahçesinde ekmek, su ve tuz takdisinin ardından çiçeklerle karşılandı. Söylenene ilahi ve duaların ardından törene katılanlara yönelik bir konuşma yapan Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, daha sonra cemaat üyelerinin sıkıntılarını da dinledi.

Tabaşyan: “Patriğimiz, Beni Onurlandırdı”

İlk konuşmayı Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan yaptı. Kadasetli Patrik Sahak II’nin Patrik olduktan sonra ilk defa İskenderun Kilisesine geldiğine işaret eden Avedis Tabaşyan; “Bugün bizim için mutlu bir gün! Benim için de özel bir gün. Kendisi benim ruhani babam, beni kutsayan ve takdis eden kişidir. Beni burada onurlandırarak siz cemaatimizin önünde sevgiyle doldurdu. İyi ki var, iyi ki başımızda! Rab onu sevgisiyle yüceltsin ve bizlere bilgelikle yol göstersin” dedi.

“Bu Kilise İskenderunlular İçin Özel Bir Yer!”

Daha sonra söz alan Kadasetli Patrik Sahak II, İstanbul Cemaatinin sevgi ve dualarını İskenderun Cemaatine getirdiğini söyledi. Sahak II; “Benim buraya patrik olarak ilk gelişim. Patriğin her girdiği kilisede bu tören yapılır. İstanbul’daki 33 kilisede bu töreni gerçekleştirdik. Burada da bu töreni ilk kez gerçekleştirdik bunun memnuniyetini yaşıyoruz.

Her kilisenin kendi bereketi vardır ve biliyorum ki siz İskenderunlular için bu kilise de özel bir yer. Hayat bizi zorladığında, insanlar bizi küstürdüğünde, esenlik için koştuğumuz yer burasıdır. Öyle ki ben buranın bakımlı ve siz cemaatimizin huzurlu olmasından dolayı çok memnunum. Emeği geçen herkese, şahsım adına teşekkür ediyorum.

Elbette ki biz bu kilisemiz için uzun yıllar bekledik ve kilisemize papaz olarak Peder Avedis’i tayin ettik. O günden bu yana İskenderun’un ve Vakıflı Köyünün tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Peder Avedis kendi alçakgönüllü hizmetiyle, güzel vaatler ve öğütleriyle sizleri, gençleri ve çocukları İsa Mesh’in yolunda eğitmeye çalışıyor. Biz onun bu çalışkanlığını gördüğümüz için üstüne daha fazla yük yükledik ve onu bütün Anadolu’daki kiliselerimizin ve cemaatimizin gözetmeni olarak atadık. Kendisi, Misyonunun temeli olan bu kiliseden, Anadolu’nun diğer yerlerine umut ve ışık dağıtıyor.

Ermeniler olarak tarihimize baktığımızda hüzünlenmememiz elde değil. 1915 öncesinde 2200 kilisemiz, 170 manastırımız vardı. Bunlardan bir avuç kaldı. Elimizde kalanlarla esenlik bulmak istiyoruz.

“Benim Aklımda ve Yüreğimdesiniz”

Ben patriğiniz olarak diyorum ki; sizler benim aklımda ve yüreğimdesiniz. Sizlerle ilgileniyoruz, sorunlarınızı, sıkıntılarınızı dinlemek için buradayız. Sizlerle çözüm üretmeye geldik. Birlikteliğimiz her zaman daim osun. Ben sizleri Tanrı’nın ellerine teslim ediyorum. Dualarımdasınız. Tanrı sizinle olsun ve bereketlesin. Sizlere güneşin altında güçlü bir hayat bahşetsin” şeklinde konuştu.

Konuşmaları esnasında, birçok kişinin şartlar elvermediği için evinden, yurdundan, vatanından kaçmak istediğine de vurgu yapan Sahak II; “Ama ne olursa olsun insan toprağını özler ve geri gelmek ister. Her insanın hakiki vatanı çocukluğudur. Çocukluğunuzu nerede yaşamışsanız gerçek vatanınız orasıdır. İnsan elbette ki çocukluğuna ve vatanına özlem duyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından ilahiler eşliğinde dualar okundu ve daha sonra Türkiye Ermenileri Patriği Kasadetli Sahak II, cemaat üyeleriyle birlikte sohbet ederek, onların sıkıntılarını ve sorunlarını dinledi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi