28 Mart 2024 Perşembe

Patrik Sahak II: ‘Kutsal Ruhla İlişkimiz, İsa Mesih’in Bize Gösterdiği Yol ve Yöntemle Olur’

Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde 04 Şubat Perşembe günü, ÜstRahip Yeğişe Uçkunyan eli ile gerçekleşen Surp Badarak (Kutsal Sunu), patrikliğin ruhani eğitim alanları ve kilisenin okuyucusu da Rabbin sofrasına hizmet ettiler.

Kilisenin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan da törende hazır bulundu. İlahileri Edvin Galipoğlu, Hovsep Kuyumcuyan, Artür Bağdasaryan ve Sercan Gazeroğlu seslendirdiler. Ayin sonunda tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankist (Ayin-i Ruhani) duaları okundu.

Üstrahip Yeğişe Uçkunyan’ın eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu ayini, 07 Şubat Pazar günü patrikliğin Facebook sayfasından yayınlandı.

Yayının ardından canlı yayın ile, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, pazar vaazını verdi. Ermenice vaazının ardından Türkçe vaazına başlarken önce, günün İncil okuma parçalarından olan Yuhanna (7:37-39)’u okudu ve vaazında şöyle konuştu.

“Yuhanna incili, gerçekten bize hep daha derin bir imanın olduğunu, İnsanın hiçbir zaman Tanrı’dan alabileceği şeylerin, sonunun olmadığını gösterir. Tanrı dipsiz bir kuyu gibidir.

Nasıl ki bu dünya bizim, su ve yiyecek ihtiyacımızı sürekli karşılıyor. Tanrı da, bizim ruhumuzun, kendisine olan ihtiyacımızı sürekli karşılayandır.

İsa’ya 40 gün oruç tutturan ve yaşatan. Musa’ya 40 gün oruç tutturan ve dağdan indiğinde yüzünü parlatan, bir şey olmalı. Daha derinde bir şey olmalı. İşte bu noktada Mistisizm alanına giriyoruz. Daha derine gidilebilir. Daha derinde bir şeyler aranabilir. Ve o daha derin yer senin içindedir.

İsa bugün onu anlatıyor bize, diyor ki susayan gelsin benden içsin <Bana iman edenin içinden, diri su ırmakları akacaktır.> Öyleyse, bir İman var ki o pınarların kapaklarını açıyor, bir iman var ki o kapaklar hep kapalı kalıyor.

Bütün bu mistik semboller eski antlaşmadaki, iyi anlaşılmadığında, İsa’nın da ne dediğini biz anlayamayız. İsa’nın dediği şey; güvenli bir derinlik var ki, biz inanımızlar oralardan suları çekebiliriz. Oralardan bize bir şeyler verilir. Burada İncil diyor ki; İsa bu sözüyle, kendine iman edenlere verilecek Kutsal Ruh hakkında konuşuyor, diyor. O zaman, Kutsal Ruh’un bizim içimizde, fışkırması, hareketi bizim elimizde olan bir şey değil, biz sadece kapakları açacağız. Ve Kutsal Ruh orada harekete geçecek, bizim bütün varlığımızı, aklımızı ve bedenimizi doldurmaya başlayacak.

Kutsal Ruh’la ilgili bizim bu ilişkimiz, İsa Mesih’in bize gösterdiği yol ve yöntemle olur. İsa Mesih bu noktada anahtardır. Ve bize o anahtarı İncil’de, ama özellikle Yuhanna İncili’nde verir. Ve o da ben öğretisidir. Bizim içimizde, ben dediğimiz insandan, daha derin bir ben durur ve o Tanrı’dır. O Tanrı oğludur. O Tanrı’nın sureti ve yüzüdür, bütün insanlarda durur O.

İşte, İsa’nın sözünü ettiği Kutsal Ruh, o benin içinden çıkarak gelir, benim benimin içinden değil…

Kutsal Ruh Pentigoste’de döküldüğünde gerçekten 120 kişiyi ele geçirmişti ve tuhaf dillerle konuşuyorlardı, kendilerinden geçmişlerdi, sırlar konuşuyorlardı.

Bunun o zaman güvenli yolu, insanın kendi beni ile, Tanrı’nın beni arasında bağı kurması ve kendi beninin, nefsinin, o bene göre bir hiç olduğunu tanımasıdır. İsa dedi ki <Ben asmayım, siz çubuklarımsınız> şimdi bunu bir insan olarak demiyor elbette. Yuhanna, burada Tanrı’nın oğlu olarak konuşuyor İsa. Yani kendini açan, tezahür eden Tanrı. Oğul Tanrı’dayken biz bunu diyoruz, yaratılışa kendini açan Tanrı. O zaman Oğul içimizde, asmanın çubuklarını açtığı gibi açar.

İsa Mesih bize, kendisinin o büyüklüğünü açtı, dedi ki ; <yol, yaşam ve gerçek benim, bana geleni asla dışarı atmam. Ben ve baba biriz, bu yaptığım şeyleri kendiliğimden yapmıyorum, ama bende duran Baba gerçekleştiriyor bu şeyleri> Bütün bunlarda İsa’nın bize öğretmek istediği şey; bizim içimizde, bizim varlığımızda, hiç bir zaman vazgeçemeyeceğimiz, bir dokunma noktası vardır Tanrıyla. O bize ait değildir, biz O’na aitiz. O bizi yaratır. O bizi kendinden dışarıya doğru uzatır. O bize varlık ve bilinç verir. Biz O’nun olanları kullanırız, O bizi besler. Ve bizden kendi meyvelerini vermemizi ister. İşte bu Kutsal Ruh’un içimizdeki yapması gereken iştir.

Bir derinlik var, bedeli öderseniz ve teslim olmayı becerirseniz, o zaman oradan, pınar gibi Kutsal Ruh fışkırır içinizde, yeni hayatınız, başlangıcınız olur. Ölümden hayata geçersiniz. İsa bu olaya yeniden doğmak diyor, ikinci doğum diyor, insanın Kutsal Ruh’dan doğması…

Bizim kendimizin kilitlediği bir kapak var orada, yüreğimizde, kocaman bir taş koyulmuş. Aklımızın ikna olması lazım öncelikle, sonra bizim için bu, değerli olması lazım.

Amaç Ruh’un Tanrı ile dansıdır, Ruh’un Tanrı ile birleşmesidir. Amaç bu ise, o zaman diyor ki ; <bana gelin ve ben size öğreteceğim.> Hayatımızdaki pek çok sorunun cevabı bu.

Tanrı, kendini hep diri su pınarı olarak tanıttı. İsa’dan önce de öyle. Su bir sembol. Susuz yaşam olmaz. Yaşam Tanrı’dan gelir ve yaşam Tanrı’dır. Tanrı’nın en somutlaşmış halidir yaşam. Kimse bilmez yaşamın ne olduğunu. Biyoloji sadece hücreyi inceler, onu keşfeder. Ama şimdiye kadar yaşamın ne olduğunu kimse görmedi, bulamadı, anlamadı, anlayabilseydi yaratırdık biz.

Gerçekten her şeyde olduğu gibi, dinde de laçkalaşma vardır. Dinde de kulak tiryakiliği vardır. Bütün bunlar dikkat etmemiz lazım. Biz derinliklerin derinini aramalıyız. Biz amacı aramalıyız.

Dinle meşgul olurken, Tanrı’yı unutmayalım. Ve Tanrı’ya kalbimizden giden, doğru bir yol olduğunu hep farkına varalım ve İsa’nın öğretisiyle, diyor ki; <dileyin alacaksınız, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.> O zaman o kapıyı zorlayalım, arayalım, dinsel hayatımıza renk katılsın, hayat katılsın. Çöl yolculuğumuz, Tanrı’nın vereceği suyla tazelensin. Hepinizi selamlıyorum kardeşler. Rabbin ruhu, o yaşam ruhu, o yaşam suyu sizlerle olsun, sizlerin içinden bol bol aksın, sizleri ve çevrenizde olan kişileri tatmin etsin. Hayat versin. Amen.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi