24 Nisan 2024 Çarşamba

Patrik Sahak II, Malatya ve Elazığ’da Ziyaretlerde Bulundu

Kadasetli Patrik Sahak II, 2 Mayıs Salı günü Malatya’ya hareket etti. Patrik Sahak II’ye Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan refakat etti.

Patrik Sahak II ve Kıdemli Peder Krikor, Malatya Havaalanı’nında Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, İskenderun Surp Karasnits Mangants (Karasun Manuk) Kilisesi Vakfı yönetim kurulu başkanı Yusuf Tabaşyan, Malatya cemaatimizden Serdar Boyacı ve Aret Boyacı tarafından karşılandılar.

Ermeni toplumunun Malatyalı üyelerinden Hosrof Köletavitoğlu ve Kevork Özkaragöz de gruba katılarak Patrik Sahak II’yi kahvaltı sofrası ile ağırladılar.

MALATYA VALİSİNİ ZİYARET

Patrik Sahak II ve beraberindeki heyet saat 10:00’da Malatya Valisi Hulusi Şahin’i makamında ziyaret ettiler.

Nezaket ziyaretinde Patrik Kadasetli Sahak II. depremin yol açtığı insani kayıp ve yıkım için bir kez daha başsağlığı dileyerek, Ermeni toplumunun da kayıplar verdiğini, acının hepimizin acısı olduğunu dile getirdi. Patrik Hazretleri, depremden bugüne dek tüm yapılanlar için minnetini ifade ederek, depremzedeler için hazırlanan geçici konutlardan bahsetti. Bu konuda görüş alışverişinde bulunulduktan sonra Patrik Hazretleri, konunun devlet izniyle yapılabileceğini dile getirdi.

Vali Şahin öncelikle başsağlığı ve nezaket ziyareti için teşekkürlerini iletti. Projeyi hayata geçirmek istediğini dile getirdi ve bu konuda ellerinden gelen en iyisini yapacaklarına söz verdi.

Yaklaşık bir saat süren dostane görüşmenin sonunda Patrik Sahak II, Vali Şahin’e el yapımı ahşap bir vazo hediye etti.

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NI ZİYARET

Patrik Sahak II ve beraberindeki heyet saat 12:00’de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret etti.

Patrik, depremin ardından bizzat başsağlığı dilemek ve dua etmek için Ermeni toplumunu ziyarete geldiğini, bu vesileyle Başkan Gürkan’ı da ziyaret etmek istediğini söyledi.

Başkan Gürkan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Patrik Sahak II’nin deprem günlerinde de taziyelerini yazılı olarak ilettiğini söyleyerek, verilen her türlü desteği minnetle hatırladı.

Başkan Gürkan, konukları Belediye binasında öğle yemeği ile ağırladı.

Başkan Gürkan’a da sunulan depremzedelere geçici konut projesi için olur alındı. Konuşmasında, tarihiyle bu şehre bağlı ve onun ayrılmaz bir parçası olan yerli Ermeni toplumunun önemine vurgu yaptı.

Patrik Sahak II, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı’na gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ederek Başkanlık’tan ayrıldı.

TAŞ HORAN ZİYARETİ

Patrik Sahak II ve maiyeti, depremde hasar gören Taş Horan Kültür Merkezi’ni (eski Surp Yerrortutyun Kilisesi) ziyaret etti. Binanın ana yapısı bozulmadan kalmış, ancak büyük pencereler hasar görmüş ve iç duvarlarında mimari verilere göre tehlikeli olmayan çatlaklar oluşmuştu. Zaten Belediye başkanı gerekli müdahalelerin yapılması ve tamir edilmesi talimatını vermişti.

MEZARLIK ZİYARETİ VE ERMENİ CEMAATİ İLE BULUŞMA

Günün son ziyareti ise Malatya Ermeni Mezarlığı’na yapıldı ve burada Patrik Sahak II şehirde yaşayan Ermeni toplum üyeleri ile bir araya gelerek sohbet etti, pederane mesajlarını verdi ve halkımızın doğduğu topraklarda kalması ve mutlu olması için elinden gelenin en iyisini yapacağına söz verdi. Patrik Hazretleri, geçici konutların yapılması planı hakkında da toplum üyelerini bilgilendirdi. Kevork Özkaragöz’ü proje hakkında bilgi aktarması için konuşmaya davet etti. Patrik Hazretleri teselli edici bir konuşma yaparak zor bir dönem geçirildiğini, ölümler olduğunu, ama her şeye rağmen Malatya halkımızın hep bir arada olduğunu söyledi. Patriklik makamının, İstanbul’daki Ermeni toplum üyeletinin ve yurtdışındaki kardeşlerimizin her zaman yanlarında olduğunu dile getirerek onlar için dua ettiğini hatırlattı.

Patrik Sahak II’nin konuşmasının sonunda hayatını kaybeden Malatya Ermeni toplumu mensupları için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu.

Aynı akşam Patrik Sahak II, Malatya halkımızla vedalaşarak kara yoluyla Elazığ’a hareket etti.

ELAZIĞ VALİSİ’Nİ ZİYARET

3 Mayıs Çarşamba sabahı Patrik Sahak II ve beraberindeki heyet Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman tarafından Vilayet’te ağırlandı.

Bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ve şükranlarını dile getiren Patrik Hazretleri, onlarca yıl sonra, müteveffa Patrik Şınorhk’tan sonra ilk defa bir Ermeni Patriği’nin Elâzığ Ermeni toplumunu ziyaret edeceğini söyledi. Patrik Kads. Sahak II, depremin ardından bizzat Ermeni toplumuna ziyaret gerçekleştirmek ve dua etmek için Elazığ’a geldiğini söyledi.

Vali Toraman, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şehirdeki Ermeni toplumuyla ilgilendiğini ve bu küçük toplumun refahı için mümkün olan her şeyi yapacağını dile getirdi. Elazığ’daki Ermenilerin varlığının, kentte barış içinde bir arada yaşamanın canlı kanıtı olduğunu söyledi. Depremde Ermeni vatandaşlarımızın da yaşamını yitirdiğini öğrenen sayın Vali başsağlığı diledi.

Patrik Hazretleri Vali Toraman’a Arsen Yarman’ın “Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi” kitabını hediye etti. Akademik çalışmaları bulunan sayın Vali, kaleme aldığı ve üzerinde çalıştığı kitaplardan örnekler hediye etti.

SÜRYANİ KİLİSESİ’Nİ ZİYARET

Saat 11:30’da Patrik Hazretleri ve beraberindekiler şehrin Süryani Kilisesi’ni ziyaret ettiler ve orada Rahip Muşe Dağ önderliğindeki Süryani cemaati tarafından karşılandılar. İbadethane girişinde ise Adıyaman ve çevresi Metropoliti Mor Grigoryus Melki Yürek tarafından karşılanan Patrik Hazretleri, Süryanice ilahiler ve dualarla kiliseye yönlendirildi. Metropolit Hazretleri, Patrik Sahak II ve beraberindekilere “hoş geldiniz” dedi. 

Patrik Hazretleri, Metropolit Mor Grigoryus ve Rahip Muşe’yi selamladıktan sonra, bu şehirde yüzyıllardır Süryani kilisesi ile barış içinde bir arada yaşadıklarına değindi ve Rab İsa’nın “Biz bir olduğumuz gibi onlar da bir olsunlar.” sözünün hayat bulduğunu söyledi ve “Hristiyan topluluklar şehrin zenginliğidir” dedi. Aynı duruma önceki gün Malatya’da tanık olduğunu dile getirdi.

Okunan Ermenice ilahilerin ardından Patrik Hazretleri orada bulunanları takdis etti, daha sonra salonda ağırlandılar.

ELAZIĞ ERMENİ MEZARLIĞI

Son olarak, tarihi Hulvenk’in yeri olan Elazığ’ın Şahinkaya köyü ziyaret edildi. Halkımızın mezarlık olarak kullandığı buradaki arsayı, Yağcı ailesi şehirli Ermenilere tahsis etmişti. Burada cenaze törenlerinde kullanmak amacıyla inşa edilmiş bir taziye salonu ve son dua evi de bulunuyor.

Burada düzenlenen törenin ardından vaaz eden Patrik Hazretleri, burada Patrik olarak bulunmaktan ve toplumuyla bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyleyerek “Burası küçük toplumumuzun varlığının, inancının ve barış içinde bir arada yaşamasının bir göstergesidir” dedi.

Törenin ardından Arman-Meryem Yağcı çiftinin kızları Arya, Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan tarafından vaftiz edildi. 

Mezarlıkta, Rab’de uyuyan Elazığ Ermeni toplumu mensupları için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Harput ilçesi gezildikten sonra ise toplum üyeleriyle birlikte akşam yemeği yendi. Patrik Sahak II, sabahın erken saatlerinde havayoluyla Makam’ına döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi