29 Mart 2024 Cuma

Patrik Sahak II, Malatya ve Sivas’ta Resmi Ziyaretlerde Bulundu

Ayinlere riyaset etti ve Ermeni toplumu üyeleri ile bir araya geldi.

Kadasetli Patrik Sahak II, 19 Ekim 2022 Çarşamba akşam saatlerinde hava yoluyla Malatya’ya hareket etti. Patrik Hazretleri’ne Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan eşlik etti.


Patrik Sahak II Malatya Havaalanı’nda, Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Malatya Ermeni toplumu üyelerinden Serdar Boyacı ile çocukları Sarkis ve Aret, Malatyalılar Derneği başkanı Nurhan Gezdirici, Hosrof Köletavitoğlu ve kıdemli okuyucu Yusuf Tabaşyan tarafından karşılandı.

ESKİ SURP YERRORTUTYUN KİLİSESİ’NDE AYİN

20 Ekim 2022 Perşembe sabahı, eski Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badarak) Peder Avedis Tabaşyan sundu. Törene Patrik Sahak II riyaset ederken Kıdemli okuyucu Yusuf Tabaşyan okuyucu Sarkis Boyacı Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahiler Kıdemli Peder Krikor Damadyan tarafından, inanlıların da katılımıyla seslendirildi.


Rab’bin Duası’ndan önce, Patrik Sahak II vaaz verdi. İstanbul Ermeni toplumunun selamlarını iletti. Patrik Sahak II vaazında barış içinde bir arada yaşamayı vurguladı ve toplumda barışın önemli olduğunu, bu olmadan bir inananın Tanrı ile ilişki kuramayacağını dile getirdi. Ayrıca, Malatya Valisi Hulusi Şahin’e ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teşekkürlerini etti. Kilisede bulunun cemaat de Patrik Sahak II’ye teşekkürlerini dile getirdi.

MEZARLIK ZİYARETİ

Tören sonunda, Patrik Sahak II ve refakatçileri Malatya Ermeni mezarlığını ziyaret etti. Surp Harutyun Şapeli‘nin girişinde “Hraşapar” töreni gerçekleşti ardından Rab’de uyuyan Malatyalılar için dualar edildi. Patrik Sahak II Malatya halkını, mezarlıktaki şapelden dolayı övdü ve takdir etti.

MALATYA VALİLİĞİ ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II, 20 Ekim 2022 Perşembe günü Malatya Valisi Hulusi Şahin’i ziyaret etti. Patrik Hazretleri’ne ziyaretinde, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Malatya Ermeni toplumu üyelerinden Serdar Boyacı, Malatyalılar Derneği Başkanı Nurhan Gezdirici, Hosrof Köletavitoğlu ve kıdemli okuyucu Yusuf Tabaşyan eşlik ettiler.


Patrik Sahak II sağlanan imkanlar için Vali Şahin’e teşekkür etti. Vali Şahin, Ermeni Patriği’nin şehirlerine gelmesi ve kilisedeki törenlere riyaset etmesinden ve bu vesileyle Valiliğe de nazik bir ziyarette bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu ziyaretin anısına Patrik Sahak II Vali Şahin’e el yapımı ahşap meyve kabı hediye etti. Vali Şahin de el yapımı bir hediye ile karşılık verdi.

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II, aynı gün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti. Patrik ziyaretinde, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Malatya Ermeni toplumundan Serdar Boyacı, Malatyalılar Derneği Başkanı Nurhan Gezdirici, Hosrof Köletavitoğlu ve Kıdemli okuyucu Yusuf Tabaşyan eşlik ettiler.


Patrik Sahak II, bu sıcak karşılama için Belediye Başkanı Gürkan’a teşekkür etti. Başkan Gürkan, nezaket ziyaretinden dolayı teşekkürlerini ileterek, Aslantepe kazılarında bulunan bir heykelin kopyasını hediye etti. Patrik Sahak II de Garo Kürkman’ın Ermeni mücevher sanatıyla ilgili kitabından bir örneği Belediye Başkanı’na hediye etti.

SURP KRİKOR LUSAVORİÇ MANASTIRI KİLİSESİ ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II, 20 Ekim 2022 Perşembe günü, resmi ziyaretlerin ardından, Venk (Vank) Köyü’nde bulunan eski Surp Krikor Lusavoriç Manastırı Kilisesi’ni ziyaret etti. 


Bir zamanlar aynı adı taşıyan manastırın ibadethanesi olan bu kilise, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla restore edilerek yıkılmaktan kurtarıldı. Burada, Patrik Sahak II başkanlığında kısa bir ayin düzenlendi ve sonunda manastırın Rab’de uyuyan başrahipleri ve cemaati, dualarla anıldı.

ERMENİ TOPLUMU ÜYELERİ KABULÜ

Patrik Sahak II, 20 Ekim 2022 Perşembe akşamı, belediye binasının özel salonunda toplum üyelerinin katılımıyla düzenlenen sevgi sofrasına riyaset etti. Burada hazır bulunanlar Patrik Kadasetli Sahak II. ile sohbet etme fırsatı buldular ve sorular sordular. Yemekte Peder Avedis Tabaşyan, Malatyalılar Derneği başkanı Nurhan Gezdirici, Malatya Ermeni toplumu adına Serdar Boyacı ve Hosrof Köletavitoğlu birer konuşma yaptılar. Sevgi sofrası Patrik Sahak II’nin kapanış konuşmasıyla sona erdi.

SİVAS’TA RESMİ ZİYARETLER VE ERMENİ TOPLUMU ÜYELERİ ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II, 21 Ekim 2022 Cuma, sabah saatlerinde Malatya’dan kara yoluyla Sivas’a hareket etti. Patrik’e Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan refakat etti.
Patrik Sahak II, Sivas şehri girişinde Ermeni toplumu üyeleri tarafından karşılandı. Patrik Sahak II’ye bir buket çiçek veren Yervant Durmazgüler, 35 yıl aradan sonra ilk kez bir Ermeni Patriği’nin Sivas’taki Ermeni toplumunu ziyarete geldiğini hatırlatarak sevincini dile getirdi. Aynı saatlerde Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan ve kardeşi Yusuf Tabaşyan da Sivas’a vardılar.

SİVAS VALİSİ’Ni ZİYARET

Patrik Sahak II önce Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’i ziyaret etti. Patrik Sahak II’ye Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Sivas Ermeni toplumu üyelerinden Yervant Durmazgüler, Yervant Mığdısı, Dikran Togaç ve Kıdemli okuyucu Yusuf Tabaşyan eşlik ettiler.


Patrik Sahak II, Sivas Ermeni toplumuna sağlanan imkanlar için Vali Şimşek’e teşekkür etti. Vali Şimşek ise, Ermeni Patriği’nin valiliğe ziyarette bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yerel Ermeni toplumunun ihtiyaçlarını desteklemeye her zaman hazır olduğunu söyledi.
Bu ziyaretin anısına Patrik Sahak II, Vali Şimşek’e ahşap el yapımı meyve tabağı hediye etti. Vali Şimşek de karşılık olarak Valiliğin simgesi olan çift başlı kartal hediye etti.

SİVAS BELEDİYE BAŞKANI ZİYARETİ

Patrik Sahak II, daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’i ziyaret etti. Patrik Sahak II, bu sıcak karşılama için Belediye Başkanı Bilgin’e teşekkür etti. Başkan Bilgin de, nezaket ziyaretinden dolayı teşekkürlerini ileterek Sivas ile ilgili kitaplar hediye etti. Patrik Hazretleri de Garo Kürkman’ın Ermeni mücevher sanatıyla ilgili kitabından bir örneği Belediye Başkanı’na armağan etti.

SİVAS MÜZESİ VE KUTSAL YERLERE ZİYARET

Patrik Sahak II, müze müdürü Ali Alkan’ın davetine icabet ederek, Sivas Müzesi’ni ziyaret etti. Müdür Alkan, tarihi bina ve müze hakkında bilgiler verdi. Patrik Sahak II, müze müdürü ve beraberindeki heyet ile birlikte Aziz Vlas’ın mezar yerini ziyaret etti. Sivas’ta Aziz Vlas; boğaz ve göz hastalıklarını iyileştiren bir aziz olarak bilinir.


Patrik Sahak II, yerel kazılarda bulunan yapıları gördükten sonra Aziz Vlas’ın açık hava dua yeri inşaatının detayları hakkında da bilgiler aldı. Bu çalışmada mimar Kevork Özkaragöz de yer almaktadır. Patrik Sahak II ve refakatçileri, Sıvaslı Kırk Şehitler (Surp Karasun Mangunk) ya da bugünkü adıyla Kırklar Çeşmesi’ni ya da Kırklar Pınarı’nı da ziyaret ettiler.


Son ziyaret ise, uzun süredir devam eden onarım ve güzelleştirme çalışmalarının sona erdiği Gökmedrese’ye yapıldı. Burada da Patrik Sahak II, mimari şaheser olan anıtın tarihi hakkında bilgiler aldı.

SİVAS ERMENİ TOPLUMU ÜYELERİNİ KABULÜ

Patrik Sahak II aynı akşam, otelde Sivas Ermeni toplumu üyelerinin katılımıyla tertip edilen sevgi sofrasına başkanlık etti. İstanbul’dan gelen Sivaslı Ermeniler de buradaydı. Katılımcılar Patrik Kadasetli Sahak II ile sohbet etme fırsatı buldular. Sevgi sofrası, Patrik Sahak II’nin duası ile sona erdi.

PATRİK HAZRETLERİ RİYASETİNDE SİVAS ERMENİ MEZARLIĞINDA AYİN

Kadasetli Patrik Sahak II, Sivas’a yaptığı resmi ziyaretin ikinci günü, 22 Ekim 2022, Cumartesi, sabah saatlerinde Sivas Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etti, burada Müze Müdürü Ali Alkan tarafından karşılandı ve bilgi aldı. Saat 13.00’te ise, Patrik Hazretleri riyasetinde, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Sivas Ermeni Mezarlığı’nda ayin gerçekleştirdiler. 


Patrik Sahak II ayinde, ruhun ölümsüzlüğü fikrini vaaz etti. Ruh ölümsüz olduğu için her ölümlü varlığın bir gün ölümü tadacağını ve o gün önünde sonsuz yaşamın açılacağını hatırlattı. Herkesin sonsuz yaşamı göz önünde bulundurarak dünyevi yaşamına değer vermesi gerektiğine dikkat çekti. Pederane konuşmasında Sivas Ermeni toplumu üyelerine; köklerine sadık kalmalarını ve kimliklerini tanımlayan özelliklerini korumalarını tavsiye etti. Bu küçük toplumun, yaşadıkları ortamda mutlu olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tek ve büyük bir ailenin fertleri olarak birliklerini korumanın ve sık sık bir araya gelerek birliğin güzelliğini yaşamanın önemli olduğunu hatırlattı.


Vaazın sonunda, Sivas’ın Rab’de uyuyan din adamları ve Sivas Ermenilerinin ruhları için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları yapıldı. Mezarlıkta yapılan törenin ardından şehir merkezinde bir restoranda sevgi sofrası kuruldu. Patrik Sahak Iı, sıcak karşılama için minnettarlığını dile getirdi ve Sivas Ermenilerinin geleneklerini yaşatma çabalarını takdir etti.


Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi