19 Nisan 2024 Cuma

Patrik Sahak II, Sosyal Yardım Komisyonu Üyelerini Kabul Etti

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patrik Sahak II, salgın sebebi ile 8 Ocak Cuma günü, Patriklik Sosyal Yardım Komisyonu’nun birkaç üyesini kabul edip, yeni yıl tebriklerini ve yardımlarla ilgili sunulan bilgileri aldı.

Patrikliğin Facebook sayfasından konu ile ilgili açıklama şöyle;

PATRİKLİK SOSYAL YARDIM KOMİSYONU’NUN ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri, 8 Ocak 2021, Cuma, saat 16:00’da, Haçik Canel başkanlığındaki Patriklik Sosyal Yardım Komisyonu üyelerini, Patrikhane’de kabul etti. Koronavirüs önlemleri kapsamında, ziyarete komisyonun az sayıda üyesi katıldı.

Görüşme, Patrik Hazretleri’nin duası ve açılış konuşmasıyla başladı. Ziyaretçiler ise Patrik Sahak II. Hazretleri’nin Yeni Yıl ve Kutsal Doğuş Yortusu’nu kutladılar.

Patrik Hazretleri, konuşmasında, Yeni Yıl ve Doğuş Yortusu münasebetiyle yapılan ziyaret ve tebrikler için teşekkür etti. Sonrasında, koronavirüs sebebiyle yaşanan salgın sürecinde, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan Sosyal Yardım hizmetlerini başarıyla yürüttükleri için kendilerini tebrik etti. Yardım kampanyasının halkın ve yardımseverlerin haklı saygısını kazandığını belirten Patrik Hazretleri, bu saygınlığın da kurulan şeffaf ve denetlenebilir bir sistem sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.Ziyaretçiler, 2020 yılında yapılan çalışmaların kısa bir raporunu Patrik Hazretleri’ne takdim edip önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında da bilgiler sundular.

Patrik Sahak II. Hazretleri, komisyon dışındaki farklı sivil kişi ve kurumların yapmaya çalıştığı faaliyetlerin de Patriklik Sosyal Yardım Komisyonu ana çatısı altında birleşmesinin, daha kapsamlı ve güçlü bir sistem için birlik ve dayanışmanın önemine de dikkat çekti.

Görüşme sonunda, Patrik Hazretleri, Patriklik Sosyal Yardım Komisyonu çatısı altına hizmet eden tüm gönüllülere, hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Bu vesileyle ziyaretçileri takdis etti ve hizmetlerinde kendilerine başarılar diledi.

Ne mutlu yüreği temiz olanlara çünkü onlar Tanrı’yı görecekler.”

Salgın kısıtlamaları sebebi ile yapılamayan Pazar ayinleri yerine, 10 Ocak Pazar günü, daha önceki günlerde Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde gerçekleşen Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) patrikliğin Facebook sayfasından yayınlandı. Ardından Kadasetli Patrik, canlı olarak Ermenice ve Türkçe olarak Pazar vaazını verdi.

Peder Şirvan Mürzyan eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu ayininde, kilise diyakos ve okuyucuları da sunakta Rabbe hizmet ettiler. İlahileri Edvin Galipoğlu, Hovsep Kuyumcuyan, Artür Bağdasaryan ve Sercan Gazeroğlu seslendirdiler. Törende Peder Natan Arabyan da hazır bulundu.

Patrik Hazretleri, Türkçe vaazında önce Ermeni Kilisesinin Doğuş Yortusunu neden 6 Ocak’ta kutladığını açıkladı. Daha sonra bu vaazında Rab İsa Mesih’in vaftizi üzerine konuşacağını söyledi ve Matta 3:13-17 bölümünü okuyarak özetle şöyle konuştu;

“Vaftizci Yahya’nın yaptığı bu vaftiz üzerine biraz konuşalım. Vaftizci Yahya, son peygamber Malaki’den 400 sene sonra gelen ve İsrail halkının büyük ölçüde, peygamber olarak gördüğü ve tanıdığı bir kişilik. Doğuşu mucizevi oldu, kısır bir anne babadan dünyaya geldi ve bunu bütün İsrail duydu. Herkes merakla bekliyordu, bu çocuk ne olacak diye. Ömrünün erken döneminde çöle çekildi ve mucizevi bir hayat yaşadı. İnsanlara geri döndüğünde, onlara tövbe vaaz etti. <günahlarınızdan geri dönün, çünkü Tanrı büyük bir iş yapacak.

Kutsal kitaptan biliyoruz ki, su bizim günahlarımızı yıkamaz. Suyun sembolik bir anlamı var elbette. Su kiri yıkar, vücudun kirini temizler, arındırır. Su aynı zamanda hayatın sembolüdür, hayat verir. O zaman vaftiz, günahlardan arınmanın ve yeni hayat kazanmanın sembolüdür. O zaman vaftizci Yahya, günahların affı için vaftiz ediyordu, bir semboldü.

Ve şimdi İsa Mesih geliyor Ürdün nehrine, vaftizci Yahya O’nu tanıyor. Yuhanna incilinde diyor ki <Kutsal ruh bana dedi, sana gösterdiğim kişi O’dur. İsa Mesih nehre girdi, günahkar sayılmak ve bir kehanetin gerçekleşmesi için.

İsa Mesih’in, nehre giren günahkarlardan bir farkı vardı. İnsanlar günahkar olarak nehre girip günahlarını bırakıyorlardı. İsa Mesih ise günahsız olarak girip, İnsanların nehre bıraktığı günahları üstlendi.

İsa Mesih’in günahla bir işi vardı. Doğuşunun nedeni o günahı üstlenmek ve günahı ortadan kaldırmaktı. Günahların fidyesi olan kan borcunu ödemekti. Çünkü günahın bedeli ölümdür. Musa’nın şeriatında günah, ben tövbe ettim demekle ortadan kalkmıyordu, onun ödenmesi gereken bir ölüm borcu vardı ve kurbanlar vasıtası ile ödenirdi.

Kurtuluş İsa Mesih’in bedeninde, varlığındadır. Biz onunla birleştiğimizde ancak kurtuluşa erebiliyoruz. Onun için İsa Mesih’in vaftizi, misyonunun başlangıcıdır. Bu misyon da günahı yenme misyonudur.

O’nun vaftizinde, başkalarında olmayan bir şey gerçekleşiyor; baba Tanrı’ının sesi duyuluyor <sevgili oğlum budur, ondan razıyım.>

İşte bu söz hepimizin hayatının anlamı olması gerekir. Hepimiz Tanrı’dan bu sözü işitmeliyiz. Bunun için de Tanrı’nın hoşuna gidecek bir yaşam sürmemiz gerekiyor. Bunun yeni yıl mesajı olarak alınmasını isterim.

İsa Mesih kendi zamanındaki din adamlarına diyor ki < siz insanlardan gelen takdiri, Tanrı’dan gelen övgüden daha fazla önemsiyorsunuz.> Onun için biz Tanrı’nın övgü dolu sesini biz işitmiyoruz, çünkü umurumuzda değil.Bizim bir de iç dünyamız var. Aslolan şey de oradaki huzurdur, mutluluktur.Vaftizin anlamı, bizim bu halimizle, günahlarımızla Tanrı’ya makbul olmadığımızı, temizlenip arınmamız gerektiğini bize hatırlatan vicdanımızdır.

Arınmaya ihtiyacımız var bizim. Günahtan kurtulmanın yolu, yıkanmak olsaydı bu çok kolay olurdu. Ama günahın temizlenmesi fidyesinin ödenmesi ile olur. Bizim vaftizimiz, Pavlus’un anlattığı gibi, bizim, İsa Mesih’in ölümüne ve dirilişine iştirak etmemizdir. Suya gömülmek, ben İsa Mesih ile beraber Haçta öldüm demektir. Ama İsa sadece ölmedi 3. gün dirildi.

Kutsal Ruh’un etkisiyle vaftiz sırasında biz yeniden doğarız. İsa Mesih’den doğarız.

Hristiyan olarak sadece Mesih’in adını taşımıyoruz. Mesih’in varlığını vaftiz olduk biz. Sadece ve sadece O’nun varlığında kurtuluş var.

Tanrı bizi Mesih’le birleşmeye çağırıyor.

Vaftiz sadece bir sembol değil, bir sırdır.

Eğer sadece bir tören, formalite olsaydı, İsa Mesih o kadar önem vermez, öğrencilerine de en büyük emir olarak <gidin bütün ulusları vaftiz edin> diye buyurmaz, < iman edip vaftiz olan kurtulacaktır.> demezdi.

Noel’in, Doğuş Yortusu’nun en büyük müjdelerinden biri de şudur ki; Tanrı ile barışabilirsiniz, bunun için fırsatınız var ve Tanrı bunu çok istiyor…

Tanrı’ya yer açın, Tanrı’ya zaman verin.

Yeni yıl Tanrı ile yaşayacağın özel bir hikayenin başlangıcı olsun…

Mesih’in doğumu mübarek olsun, O’nun doğuşu mübarektir ve bize büyük bir müjdedir. Bu büyük müjdeyle esenlikte kalın. Göklerde, yücelerde olan Tanrı’ya övgüler olsun ve onun hoşnut kaldığı yeryüzündeki insanlara esenlik olsun. Amin.”

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi