29 Mart 2024 Cuma

Patrik Sahak II ve Beraberindeki Heyet, Yeruşalim Ziyaretlerine Devam Ediyor

CELİLE BÖLGESİ’NE İNANÇ ZİYARETİ

Kadasetli Patrik Sahak II, jülyen takvime göre Kutsal Doğuş ayinine katıldıktan sonra, 20 Ocak Cuma sabahı, kutsal bölgeleri ziyaret etmek üzere İstanbul’dan ve çeşitli ülkelerden gelen 46 kişilik inanlı grubu ve beraberindeki din adamları ile birlikte Celile bölgesine doğru yola çıktı. 

SURET DEĞİŞTİRME DAĞI

Keyifli bir yolculuğun ardından inanlılar saat 09.00’da Tabor Dağı’na vardılar. İncil’de yazıldığı üzere; İsa Mesih burada havarilerin huzurunda suret değiştirmişti. Manastırın Surp Hovhannes Şapeli’nde ilahiler okundu ayrıca Rahip Hovagim Seropyan İncil’den ayetler okudu, Peder Natan Arabyan, kilisenin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu, ardından Patrik Hazretleri ruhani düşüncelerini içeren kısa bir konuşma yaptı.

NAZARET

İnanlılardan oluşan grup Rab İsa Mesih’in çocukluk yıllarını geçirdiği Nazaret Şehri’ne gittiler.

MÜJDE KİLİSESİ

Günümüzde, Nazaret Şehri’nde Meryem Ana’nın evinin bulunduğu yerde, Meryem Ana’ya adanmış üç katlı büyük bir kilise bulunmaktadır. Kilisenin zemin katı Meryem Ana’nın evi olarak tutulmuştur, ikinci katında ise kıyamet gününü simgeleyen kutsal bir resim bulunmaktadır. Grup burada Meryem Ana’ya ithaf edilmiş ilahiler okudular. Milletler Kilisesi olarak da anılan ibadethanede, dış avluda kendi kültürlerinde çeşitli milletlerin çizdiği Meryem Ana ve Bebek İsa resimleri yer almaktadır. Birkaç yıl önce, Meryem Ana’nın Ermeni tarzıyla hazırlanmış bir kutsal resmi de buraya yerleştirildi ve ruhaniler önünde fotoğraf çektirdi.

YUSUF’UN EVİ

Müjde Kilisesi’nin yanında Rab İsa Mesih’in dünyevi babası Yusuf’un evi bulunur. Ziyaretçiler burayı da gezip dua etme ayrıca Yusuf günlerinden kalma, temel ve duvar kalıntılarını görme fırsatı buldular.

KANA

Ziyaretlerin son durağı, Rab İsa Mesih’in suyu şaraba çevirerek ilk mucizesini gerçekleştirdiği Kana köyüydü. Küçük kilise gezildikten sonra, ayin zamanı olması sebebiyle Rahip Hovagim Seropyan dış avluda İncil’den bölümler okudu. Peder Natan Arabyan kilisenin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu, “Der Voğormiya” (Rab Merhamet et) ilahisi söylendi, ardından Patrik Hazretleri ruhani düşüncelerini içeren kısa bir konuşma yaptı.

ÜRDÜN NEHRİ

Ürdün Nehri kıyısında yapılan ve Rab İsa Mesih’in vaftizinin bir simgesi olan su takdisi, Yeruşalim’deki yortu kutlamaları kadar özeldir. Bu yılki su takdisi, Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I ve Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin katılımıyla çok daha görkemli bir hale geldi.


İki Patrik, 22 Ocak Pazar sabahı Surp Hagopyants Manastırı girişinde hazırlanan araç konvoyuyla Ürdün Nehri kıyısına doğru yola çıktılar. Patrik Sahak II’ye Surp Hagopyants Rahipler Topluluğu üyeleri, İstanbul Patrikliği maiyeti, ziyarete gelen din bilginleri, ruhban adayları ve çok sayıda inanlı eşlik ettiler.

ERİHA VALİSİ’Nİ ZİYARET

İki Patrik, Başepiskopos Sevan Garibyan, rahipler ve pederlerin de katılımıyla dünyanın en eski şehri olan Eriha Valiliği’ni ziyaret ederek vali Macit Al-Fidani ile görüştüler. Eriha Valisi iki Ermeni Patrik’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Patrik Kadasetli Sahak II. de sıcak karşılama ve gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, gelecek yıl tekrar görüşmek ümidiyle valilikten ayrıldı.

SU KUTSAMASI

Ziyaretin ardından, iki Patrik’in başkanlık ettiği gruba diğer din adamları, ruhban adayları ve inanlıların grubu da katılarak Ürdün Nehri’ne doğru yola çıktılar. Kadasetli Patrik Sahak II eliyle kutsama töreni gerçekleştirildi. Bu yılki sağdıçlık görevini ise ruhban adaylarından biri olan Muşeğ Sarkisyan üstlendi. Ürdün Ermeni Toplumu Ruhan Önderi Üstrahip Avedis İpracyan’ın beraberindeki Ürdün’lü Ermeniler de nehrin karşı kıyısından törene katıldılar.


Daha sonra, İki Patrik Hazretleri ve Surp Hagopyants Rahipler Topluluğu üyeleri Eriha’da sevgi sofrası etrafında toplandılar.

Akşam saatlerinde, Patrik Sahak II önderliğinde bir grup inanlı, Denenme Dağı ve çevresini ziyaret ettiler. Gece yarısından sonra, Diriliş Kilisesi’nde bir ayin düzenlendi. Ayini, Rahip Gomidas Şerbetçiyan yönetti. Saat 03:30’da ise İsa Mesih’in Kutsal Mezarı’nda Rahip Hovagim Seropyan yönetiminde de bir ayin düzenlendi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi