25 Nisan 2024 Perşembe

Patrik Sahak II’den, Kınalıada’ya İlk Resmi Ziyaret

Geçtiğimiz yıl, Patrik Kadasetli Sahak II. tahta çıkış törenini takip eden günlerde, İstanbul’daki kiliseleri ziyaret etmiş ve kendi riyasetinde “Hıraşapar” törenleri gerçekleşmişti. Salgın sürecini takip eden beklenmedik gelişmeler sonrasında, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ne ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek mümkün olmamıştı. Salgın sürecindeki olumlu gelişmeler sonrasında, bu ziyareti gerçekleştirme olanağı doğdu ve 22 Haziran 2021, Salı günü Kadasetli Patrik Sahak II, Kınalıada’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi ve “Hraşapar” töreniyle Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ne adım attı.

Salı akşamı, saat 20:30’da, Patrik Sahak II, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Adalar Din Görevlisi Rahip Harutyun Damadyan, Levon Şadyan başkanlığındaki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri ve Gazturman Gayan Başkanı Ari Çolak refakatinde Patrikiğin yazlık konutundan Kilise’ye doğru kortejle hareket etti. Bu esnada kilisenin çanları çalmaya başladı. Kilisenin girişinde, Kınalıada Ermeni Toplumu adına, iki çocuk Patrik Hazretleri’ne birer buket takdim ettiler. Bir yandan çan sesleri duyulurken, öte yandan Patrik Hazretleri ekmeği ve tuzu kutsadı. Daha sonra ise, Nersesyan Korosu üyelerinden oluşan kortej, kiliseye doğru hareket etmeye başladı ve Kadasetli Sahak II, “Hraşapar Asdvadz” ilahisi eşliğinde kiliseye adım attı.

Yapılan şükran dualarından sonra, Adalar Din görevlisi Rahip Harutyun Damadyan bir konuşma yaptı ve Patrik Sahak II’yi en kalbi duygularla selamladı. Rahip Harutyun, Kutsal Kitap’da geçen bir cümleyi, günün anlamına uyarlayarak şöyle dedi: “Ne mutlu, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nde hatırası olana.” Patrik Sahak II. Hazretleri’nin, Müteveffa Patrik Şınorhk Kalustyan döneminde ve Müteveffa Patrik Mesrob II.’nin ruhani çobanlığı günlerinde Kınalıada’da temellenen ruhani çalışmaların ilk meyvelerinden birisi olduğunun altını çizdi. Kendileri hatta bu çalışmalara katılan ilk öğrencilerden olmuşlardı. Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Patrik Sahak II. Hazretleri için çok da yabancı bir ortam değildi, çünkü o bu kilisede bir genç olarak vaaz etmiş, bu kilisede diyakos takdis edilmiş, bu kilisede ilk Surp Badarak’ını sunmuş ve episkopos olarak bu kilisede birçok vaazlar konuşmuştu. Son olarak ise, bu ziyaretle, aynı kiliseden içeri Türkiye Ermenileri Patriği sıfatıyla girmekteydi. Rahip Harutyun, sözlerinin sonunda, Adalar’da bulunan Ermeni toplumu ve resmi kurumları adına, Patrik Hazretleri’ne en içten duygularla iyi dileklerde bulundu.

Patrik Hazretleri ilk olarak, bu görkemli karşılama için teşekkür etti ve şahsına yöneltilen bu özel sözlerin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirtti. Salgın sürecinin etkisini nispeten azalması sonrasında bu ziyaretin gerçekleşebildiğini söyledi ve Tanrı’ya hamt etti. Daha sonra kilise hakkında konuşarak şöyle dedi:

“Kilise bizleri bir yerden alıp başka bir yere doğru taşıyan bir gemidir. Bu kilise, bizleri geçmişimizle birleştirebilmektedir ve bizleri aileye dönüştürmektedir. Kilisenin ruhuna ve amacına, ruhani kültürüne önem veren herkes, onu anne olarak kabul eder. Dolayısıyla, kilise sayesinde bizler kardeşlere dönüşürüz.”

Daha sonra, Kınalıada Kilisesi’nde geçen gençlik yıllarını anarak, o dönemin ruhani kariyerinde bereket olarak hissedildiğini söyledi. Patrik Şınorhk’un takdisiyle ve Rahip Mesrob’un önderliğiyle, ilk kez bu kilisede Ermenice öğrenmeye başlamıştı. Dolayısıyla, Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’de bulunmak, kendisin duygulandırmaktaydı. Bu bağlamda, Kınalıada’da daha fazla bulunarak, İstanbul Ermeni Toplumunun bu özel ortamını solumayı arzuladığını belirtti.

Patrik Sahak II, son olarak kilisenin din görevlisi Rahip Harutyun Damadyan’ı anarak, onun gençlik enerjisini ve arzusunu kilisenin bekası için kullanmasından dolayı memnuniyetini belirtti. Aynı zamanda, Gazturman Gayan’ı da andı ve salgın sürecinden olumsuz etkilenmelerine rağmen cemaatimiz çocuklarına hizmet etmeye devam etmeyi arzuladıklarını hatırlattı.

Patrik Hazretleri, vaazı sonrasında, kilisede hazır bulunanları takdis etti. Daha sonra, “Gentanarar Asdvadz” ilahisi eşliğinde, vakıf yönetim kurulu odasına doğru ilerledi. Burada okunan son dua ile tören son buldu.

Tören sonrasında, kilise vakıf yönetim kurulu tarafından ufak çapta bir kabul gerçekleşti Patrik Hazretleri, bu vesileyle yöneticilerle ve halkla bir araya gelebilme ve onlarla samimi bir ortamda sohbet etme olanağını buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi