19 Nisan 2024 Cuma

Patrik Sahak II’den Kutsal Diriliş Yortusu Ziyaretleri

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak II, 6 Mayıs Perşembe günü Kutsal Diriliş Yortusu sebebiyle, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u ve İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin’i ziyaret etti.

Ekümenik Patrik Bartholomeos’a Nezaket Ziyareti

Patrik Sahak II, 6 Mayıs Perşembe günü, Rahip Hovagim Serovpyan, Kıdemli Peder Drtad Uzunyan ve Peder Nerses Ayvazyan refakatinde, Fener Rum Patrikhanesi’ne giderek, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u ziyaret etti. Patrik Sahak II, Patrikhane kapısında Patrik Vekili Rahip Theodoros ve din adamları tarafından karşılandıktan sonra Aziz Yorgios Patriklik Katedrali’ni ziyaret ederek burada kısa bir süre dua etti.


Daha sonra, Patrik Sahak II ve mahiyeti, Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından kabul edildi. Görüşmede Kadıköy Metropoliti Emanuil Adamakis de hazır bulundu. Nezaket ziyareti vesilesiyle, Patrik Sahak II, Patrik Bartholomeos’un şahsında Rum Ortodoks Kilisesi’nin Kutsal Diriliş Yortusu’nu kutladı ve iyi dileklerini sundu. Kısa konuşmasında özetle, ”Salgın süreci henüz etkisini hissettirmekteydi ve bu nedenle kiliseler hizmetlerine devam edebilmek için fazladan çaba sarf etmekteydiler. Bu dönemde, karşılıklı ziyaretler, ruhani önderlerin sohbet etmeleri ve birbirlerini teselli etmeleri için iyi bir fırsat oluşturmaktaydı. Kutsal Kitap’ta da okunduğu üzere, kardeşlerin bir arada olmaları ve aynı amaçla dua etmeleri çok hoştu” ifadelerini kullandı.

Patrik Sahak II sözlerine son verirken, Patrik Bartholomeos’a HAYCAR’ın katkılarıyla Büke Uras tarafından kaleme alınan “Balyanlar Osmanlı Mimarlığı ve Balyan Arşivi” kitabından bir örnek takdim etti.
Öte yandan, Ekümenik Patrik Bartholomeos nezaket ziyareti münasebetiyle memnuniyetini bildirirken, Patrik Sahak II şahsında Ermeni Kilisesi’nin iyi dileklerini selamladı ve O’nun sözlerine kendileri de katılırken, kardeş kiliseler arasında kiliseler arası ilişkilerin iyi olmasının memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi. Görüşme esnasında, iki patrik kiliseler arası yaşam ve güncel konular hakkında sohbet ettiler. Bu hoş sohbetin sonunda Ekümenik Patrik Bartholomeos, Patrik Sahak II’ye ve mahiyetine çeşitli kitaplar armağan etti. Daha sonra ise, ziyaretin bir anısı olarak Patrik Sahak II’ye bir asa takdim etti. Patrik Sahak II, konukseverlik için teşekkür ettikten sonra, mahiyetiyle birlikte Fener Rum Patrikhanesi’nden ayrıldı.

Süryani Kilisesi Ruhani Merkezine İlk Ziyaret

Patrik Sahak II, Rahip Hovagim Serovpyan, Kıdemli Peder Drtad Uzunyan ve Peder Nerses Ayvazyan refakatinde 6 Mayıs Perşembe günü, Tarlabaşı’ndaki Süryani Metropolitliğine giderek, İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin’i ziyaret etti.


Kutsal Diriliş Yortusu münasebetiyle gerçekleştirilen bu ziyaret, aynı zamanda Patrik Kadasetli Sahak II’nin, Süryani Kilisesi ruhani merkezine ilk ziyareti olma özelliğini taşımaktaydı. Bu nedenle, Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin önderliğindeki Süryani din adamları, diyakoslar, okuyucular ve yöneticiler, Patrik Hazretleri’ni kapıda karşıladılar ve kendilerine özgü geleneksel “zılgıt” ile coşkulu bir şekilde selamladılar. Sonrasında Patrik Sahak II, dini kortejle Metropolitlik Ana Katedrali’ne geçti. Kilise’de iki ruhani önder Kutsal Sunak’a yaklaştılar ve burada ilk olarak Süryani Patrik Vekili bir konuşma yaptı. Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, Ermeni ve Süryani kiliselerinin tarihi ilişkilerine değindi ve Patrik Sahak II’yi ilk kez Metropolitlik’te ağırlamanın bir onur olduğunu belirtti. Salgın süreci nedeniyle, bu ziyaret ne yazık ki elde olmayan nedenlerle ertelenmek durumunda kalmıştı. Kutsal Diriliş coşkusunun hâkim olduğu bu günlerde, Patrik Hazretleri’ne esenlik, bereket ve başarılar diledi. 


Daha sonra, Patrik Kadasetli Sahak II, elindeki episkoposluk asası ve Kutsal Haç ile kilisedekileri takdis etti ve kısa bir konuşma yaptı. 
Salgın sürecinde, ne yazık ki birçok tören kısıtlamaların gölgesinde gerçekleşmişti, fakat bu karşılama gerçekten kendisini ziyadesiyle etkilemişti. Tören esnasında, Kilise’de, Kutsal Ruh’un varlığı ve ilhamı hissedilmekteydi.” Patrik Sahak II de, Ermeni ve Süryani kiliselerinin, tarihi kiliseler olmaları nedeniyle, köklü gelenekleri olduklarını belirtti. Yaklaşık 2000 yıldır hizmetleri esnasında, iki kilise de halkına Hristiyanlık ruhunu aşılamaktaydı. Bu vesileyle, Patrik Hazretleri kiliselerarası ilişkilere değindi ve ilişkilerin daha da sağlam olması ve Rab İsa Mesih’le bir olma ruhunun iki kilise önderlerini de esinlemesini niyaz etti. Bu vesileyle, iki kilisenin de bekası için dualar edilirken, kilisede bulunanlar “zılgıt” sesleriyle, “Amin” sözleriyle ve alkışlarıyla dualara katıldılar. Karşılama töreni Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ve “Rabbin Duası” ile son buldu. 

Daha sonra, Patrik Kadasetli Sahak II ve mahiyeti, Metropolitlik Kabul Salonu’nda ağırlandılar. Burada Patrik Sahak II, hazır bulunanların Kutsal Diriliş Yortusu’nu bir kez daha kutladı ve koronavirüs salgınının etkilerinin kaybolmasını diledi. Öte yandan, Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, cemaati adına teşekkürlerini sundu. Ziyaret vesilesiyle Patrik Sahak II’ye anı hediyeleri takdim edildi. Görüşme sonrasında, Patrik Sahak II konukseverliği için Metropolit Hazretleri’ne teşekkür etti ve Metropolitlik’ten ayrıldı.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi