25 Nisan 2024 Perşembe

Patrik Sahak II’nin Riyasetinde Beytlehem’de Kutsal Doğuş Yortusu

BEYTLEHEM’E GİDİŞ

Julyen takvime göre “Kutsal Doğuş Yortusu” kutlamaları 18 Ocak’ta “Cırakaluyts” ile başlar. Bu vesileyle, Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I. ve Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Patrik Sahak II. 09:30’da Surp Hagopyants Manastırı girişinde hazırlanan araç konvoyuyla Beytlehem’e doğru yola çıktılar. Geleneklere göre yolda, Rakel’in Kabri önünde duruldu, Yeruşalim ve İstanbul Patrikleri’ni taşıyan konvoy Filistin’de karşılandıktan sonra atlı polislerin rehberliğinde Beytlehem’e doğru yola devam etti.


Şehrin girişinde Yeruşalimli izciler bando gösterileri yaparak iki Patrik Hazretleri’ni Kutsal Doğuş (Surp Dznunt) Kilisesi’ne yönlendirdiler. Manastır din görevlisi Rahip Asbet, Patrik Sahak II’yi manastır girişinde tütsü ve gülsuyu ile karşıladı. Daha sonra rahipler, pederler ve diğer din görevlilerinin dini geçidi ile kiliseye yönlendirildiler.

KUTSAL DOĞUŞ (SURP DZNUNTYAN) KİLİSESİ’NE GİRİŞ

Saat 14:00’te Yeruşalim ve İstanbul Patriklerinin önderliğindeki dini geçit, “Hraşapar” töreninin yapıldığı Kutsal Doğuş Kilisesi’ne indiler. İbadethane geçildikten sonra Ermeniler için ayrılmış bölümde dua edildi. Ruhani Önder’lerin İsa Mesih’in doğduğu kutsal yemliğe girip secde etmeleri çok etkileyici görüntülere sahne oldu.

AYİN

Yeruşalim ve İstanbul Patrikleri’nin riyasetiyle düzenlenen ayinlerde, Kutsal Doğuş’u müjdeleyen Kutsal Kitap bölümleri okundu.

CRAKALUYTS AYİNİ

Kutsal Kitap okumalarının ardından Kadasetli Patrik Sahak II riyasetinde, “Crakaluyts” ayini başladı. Patrik’e, Patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Peder Şirvan Mürzyan eşlik ettiler. Surp Badarak’ta ilahileri Türkiye Ermenileri Patrikliği Armaş Korosu üyeleri, diyakos Edvin Galibyan yönetiminde, çok sesli olarak seslendirdiler. 


Patrik Sahak II, Rab’bin Duası’ndan önce Kutsal Doğuş müjdesini verdi ve vaaz verdi. Vaazında özetle: “İsa’nın doğuşu, insanlara herkesin arzu ettiği bir şeyi getirdi, o şey sonsuz yaşamdı. İlk günahla birlikte insan, ölümsüz olma hakkını kaybetmişti. Beytlehem’de doğan bebek insanlara arzu ettiklerini getirdi. Rab İsa Mesih’in bedeni ve kanı, inananlara sonsuz yaşamı hediye etti. Bugün çocukların gününü kutluyoruz. Çocuklar bizim için önemlidir, soyumuz onlarla devam edecektir” dedi. Patrik Sahak II, vaazın sonunda hayatlarını bu kutsal yerleri korumaya ve sahip çıkmaya adamış olan Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I. ve Yeruşalim Ermeni Patrikliği Rahipler Topluluğu’na şükranlarını sundu.

AREFE DUALARI

Ayin sonunda, Başepiskopos Sevan Garibyan’ın yönetiminde arefe duaları okundu. Patrik Sahak II, kurulan dini geçit ile kilisenin kapısına yönlendirildi. Bu vesileyle büyük müjde, İsa’nın doğduğu kutsal yerden bir kez daha ilan edilmiş oldu: “Mesih doğdu ve belirdi!”
Ayin sonunda düzenlenen resepsiyonda din adamları ve inananlar birbirlerini tebrik etme fırsatı buldular.

BEYTHLEHEM’DE GECEYARISI AYİNİ VE KUTSAL DOĞUŞ MESAJI

Kadasetli Patrik Sahak II’nin Yeruşalim ziyaretinde Jülyen takvime göre Kutsal Doğuş Yortusu kutlamaları 18 Ocak 2023 gecesi zirve noktasına ulaştı. Gece yarısı Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I ve İstanbul Ermeni Patriği Kadasetli Sahak II, Rab İsa Mesih’in doğduğu kutsal mağaraya indiler ve hep birlikte çobanların melekler ile birlikte söylediği “Park i Partsuns” ilahisini söylediler.
Daha sonra, Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I, Rab İsa Mesih’in doğduğu yerden Kutsal Doğuş mesajını okudu. Mesajında sevgi ve barışın önemini dile getirdi ve Rab İsa Mesih’in barış prensi olduğunu vurguladı. Kutsal mağarada düzenlenen ayine, Filistin Başbakan’ı Muhammed İştiyye ve Beytlehem Belediye Başkanı Hanna Hanania da katıldılar.


Saat 02:00’da Kutsal Doğuş Kilisesi’nde, Yeruşalim Patrikliği Ayinlerden sorumlu müdürü Başepiskopos Sevan Garibyan başkanlığında gerçekleşen ayini, Rahip Hovagim Seropyan sundu. Rahip Hovagim, Rab’bin Duası’ndan önce Kutsal Doğuş, kahinlerin ziyareti ve Bebek İsa’ya getirilen hediyeler hakkında vaaz verdi. Ayinin sonunda, Rab İsa Mesih’in vaftizinin bir temsili olarak su takdis edildi. 


Saat 04.00’te ise Yeruşalim Ruhban Okulu müdürü Üstrahip Teotoros Zakaryan tarafından ayin sunuldu. Gecenin sonunda dini geçit tekrar kurularak ve bir kez daha “Park i Partsuns” ilahisi söylenerek Başepiskopos Sevan Garibyan’ın takdisiyle ayin sona ulaştı. Ruhaniler sabaha karşı manastıra geri döndüler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi