25 Nisan 2024 Perşembe

Patrik Sahak II’nin Riyasetinde Rahip Takdisi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin sunduğu Kutsal Sunu ile Meryem Ana’nın üç yaşında mabede sunuluşu yortusu kutlandı ve Rahip takdisi gerçekleşti.

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyasetinde, 20 Kasım Cuma akşamı Diyakos Vağarşak Seropyan’ın “kahinliğe çağrı” töreni düzenlendi. Akşam duası ile başlayan bu özel törende, Diyakos Vağarşak Seropyan kiliseden içeri dizleri üzerinde yürüyerek girip, Başrahip Tatul Anuşyan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan eşliğinde, okunan dualar ve ilahilerle, Patrik Hazretleri’nin önüne geldi ve “kahinlik çağrısı” ile kiliseye sunuldu.

Patrik Hazretleri’nin bu tören için okuduğu özel duaların ardından, Diyakos Vağarşak ayağa kalkıp kilisenin İman Bildirisi’ni okudu. Patrik Hazretleri’nin günün anlamını açıkladığı vaazın ardından tören son buldu. 

Patrik Sahak II, 21 Kasım Cumartesi sabahı ise, Kumkapı’daki Surp Asvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi’nde, Meryem Ana’nın üç yaşındayken mabede sunuluşu yortusu vesilesi ile Surp Badarak (kutsal sunu) törenini sundu ve Patriklik makamına hizmet eden diyakos Vağarşak Seropyan’ı önce “Peder”, ardından “Rahip” takdis etti. Törene, Patriklik Makamı’nın tüm din görevlilerinin yanı sıra, Ekümenik Patrik Bartolomeos I Hazretleri’ni temsilen, Peder Paolos da katıldı. İlahileri Patriklik Makamı’nın Armaş korosu üyeleri, Diyakos Harutyun Edvin Galipoğlu yönetiminde seslendirdiler.

Ayin sırasında, Başrahip Tatul Anuşyan’ın, Kıdemli Peder Krikor Damatyan’ın ve Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan’ın eşliğinde, Diyakos Vağarşak Seropyan dizleri üzerinde yürüyerek sunağa çıkıp Patrik Hazretleri’nin önünde durdu. Okunan dualarla önce Diyakos Vağarşak dünyadan feragat etti, sonra Patrik Hazretleri Diyakos’un üzerine el koyarak onu “kahin/peder” takdis etti, pederlik kıyafetlerini giydirdi, Kutsal Myuron (kutsal yağ) ile kutsadı ve bundan sonra Ermeni Apostolik Kilisesi’nde “kahinlik/pederlik” yapma yetkisi verdi. Sonra hazır bulunan tüm din görevlileri sırayla, yeni Rahip Hovagim Seropyan’ın meshedilen alnını ve ellerini öptüler.

Daha sonra bir konuşma yapan Kadasetli Patrik Sahak II özetle şöyle dedi:

“Bugün sevinç dolu bir gün. Ermeni Apostolik Kilisesi’nde bir rahip takdis edildi ve Tanrı’nın doğruluğu ile giydirildi. Rab İsa Mesih’in doğruluğu. Diakos Vağarşak, Mesih’in rahiplik görevini üstlendi ve Rahip Hovagim ismini aldı.
Ermeni milleti kilisesini sever ve bu kaleyi her ne pahasına olursa olsun korur.
Bu anlamda hepimiz mutlu ve güçlenmiş hissediyoruz, Rahip Hovagim Seropyan’ı tebrik ediyoruz, Tanrı yolunu açsın ve onunla olsun.”

Ardından Kutsal sunu ayinine devam edilerek komünyon (kutsal ekmek ve şarap) dağıtımına geçildi. Daha sonra, yeni ruhani Hovagim’in rahipliği takdis edilerek, ona rahiplere ait başlık bizzat Patrik Hazretleri eli ile giydirildi. Tören sonunda imanlılar sunak önünde bekleyen yeni Rahip Hovagim’in takdis duasını aldılar.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi