29 Mart 2024 Cuma

Pentikost Bayramı, Esenlik Getirdi

Pentikost Günü ya da Pentikost Bayramı, sözlük anlamıyla ellinci günü ifade eder ve Kutsal Kitap’ın Eski Ahit’in başlangıçta Hasat Bayramı olarak kutlanırdı. Daha sonra Musa Peygamber’in Tanrı’dan On Emri teslim aldığı günün kutlanması şekline dönüştü.

Yahudi kavminin Fısıh bayramının ellinci gününde kutlanan bu günde, İsa Mesih göğe yükselmeden önce havarilerine Yeruşalim’den ayrılmamalarını ve Kutsal Ruh’un gelişini beklemeleri tavsiyesinde bulundu. İşte Fısıh’tan sonra ellinci gün kutlamaları için Yeruşalim’de bulunan Havariler üzerine Kutsal Ruh, ateşten diller şeklinde indi. Eski Ahit’te Sina dağında bir gök gürlemesi, odanın içinde bir esinti, Sina Dağı’nda Tanrı ateşten bir kütle halinde ve Kutsal Ruh ateşten diller şeklinde indi. İşte Kutsal Kilise bu gün doğmuş oldu ve Havariler İsa Mesih’in misyonunu bu önemli olay sonrası devam ettirmeye başladılar.

İsa Mesih’in ölüp tekrar dirilerek göğe yükselişinden sonra Kutsal Ruh’un Havarilerin üzerine döküldüğü gün olarak kabul edilen ve bu sene 4 Haziran Pazar gününe denk gelen Pentikost Bayramı, dünyada ve ülkemizin farklı yerlerinde yapılan ayinlerle kutlandı.

İstanbul’da Şişli Harbiye’de bulunan Kutsal Ruh Katedrali olarak geçen St. Esprit Katedrali’nde görkemli ve oldukça kalabalık bir ayin yapılırken aynı zamanda yeni üyelerin kutsaması yapıldı. Ayini İstanbul Latin Katolik Kiliseleri Episkoposu Monsenyör Ruben Tierrablanca yönetirken kilise korusu ayine eşlik etti. Özellikle Rabb’in Sofrası, Afrikalı gençlerin söylediği ilahiyle ayine coşku katarak hazırlandı. Ayinin bitmesinin ardından tüm cemaat birbiriyle bayramlaştı.

Aynı zamanda İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nde ve Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde de Pentikost Bayramı’na özel ayin yapıldı.

(İLYAS TEYMUR/ SAT-7 TÜRK MERSİN- BA)

 

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi