19 Nisan 2024 Cuma

Pentikost Günü, Kiliseye Saldırı

Nijerya’nın güneybatısında yer alan Ondo eyaletindeki bir kiliseye Pentikost günü düzenlenen saldırıda en az 50 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırıyı kınayan Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, yaşananları şeytani güçlerin acımasız bir eylemi olarak nitelendirdi. Saldırganlar, Pazar ibadeti sırasında Owo kasabasındaki St. Francis Katolik Kilisesi’ne baskın düzenledi. Görgü tanıkları, saldırganların cemaate ateş açtığını ve ardından bir rahibi ve cemaat üyelerinden bazılarını kaçırdığını açıkladı. 

Nijerya son aylarda şiddet olaylarında artış yaşadı. Ülkede özellikle adam kaçırma ve saldırı olayları rapor edilmektedir. Pentikost gününde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin veya kaçırılanların sayısıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Reuters haber ajansına göre, yerel bir hastanede çalışan doktor, kasabadaki iki hastaneye en az 50 cesedin getirildiğini söyledi.

Eyalet milletvekili Ogunmolasuyi Oluwole, saldırının ardından kiliseyi ve hastaneyi ziyaret ederek, hayatını kaybedenlerin arasında çocukların da olduğunu belirtti. Adını Abayomi olarak açıklayan bir görgü tanığı, ‘‘Kilisenin içinde yüksek bir patlama ve silah sesleri duydum. En az beş silahlı adam vardı’’ dedi. Ondo Eyaleti Valisi Rotimi Akeredolu, kiliseye yapılan saldırıyı masum insanlara yönelik ‘aşağılık ve şeytani bir saldırı’ olarak nitelendirdi. Herkesi sakin kalmaya çağıran Akeredolu, ‘‘Saldırganlar yakalanacak ve suçlarının bedelini ödeyecek’’ dedi. 

Papa Françesko, saldırı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek, acı çeken kurbanlar için dua etti. 

Ülkenin güvenlik sorunlarıyla mücadele edemediği için eleştirilen Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari ise, ‘‘Ne olursa olsun bu ülke asla kötülere boyun eğmeyecek’’ dedi. BBC’nin başkent Abuja’daki muhabiri Chris Ewokor, saldırıyı kimsenin üstlenmediğini, ancak Nijerya’nın artan şiddet olaylarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir hafta önce ülkedeki Metodist Kilisesi’nin lideri Samuel Kanu ve iki rahip kaçırıldı. Yaklaşık 240 bin dolar fidye karşılığı serbest bırakıldılar. İki hafta önce ise, Katsina’da iki Katolik rahip kaçırıldı. Henüz serbest bırakılmadılar. Mart ayında silahlı kişiler Abuja ile kuzeydeki Kaduna kenti arasındaki büyük öneme sahip olan demiryolu hattını hedef alarak en az dokuz kişiyi öldürmüş ve birçoğu hala rehin tutulan onlarca kişiyi kaçırmıştı. (BBC)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi