20 Nisan 2024 Cumartesi

Protestan Kiliseler Derneği, 2016 Hak İhlalleri İzleme Raporu’nu yayımladı

Protestan Kiliseler Derneği’nin 2016 Hak İhlalleri İzleme Raporu’nda çarpıcı bilgilere yer verildi. Rapora göre, 2016’da Hıristiyanlara yönelik nefret söylemi arttı.

Rapordan başlıklar özetle şöyle:

* 2016 Noel Bayramı ve yılbaşı döneminde, geçen yıllara göre artan oranda Noel ve yılbaşı kutlama karşıtı kampanyalar yapılmıştır. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının bu kampanyalara katılması, yoğun bir nefret iklimine yol açmıştır. Bu kampanyalara karşı adli makamlardan ve kamu otoritelerinden yeterli tepki görülmemektedir.

*2016’da özellikle bazı ulusal medya, yerel medya ve sosyal medyada kiliseleri ve Hristiyanları karalayıcı, aşağılayıcı ve toplumu provoke edici tarzda yayınlarda artış gözlemlenmiştir.

* Belediyelerin oy kaybetme korkusu ve idarecilerin “kilise yapılmasını onaylayan kişi” olmak istememesi nedeniyle, ibadet yeri başvuruları reddedilmekte veya bürokratik süreç içinde sonuçsuzluğa terk edilmektedir.

*Resmi kuruluşların tasarrufunda bulunan ve amacı dışında kullanılan tarihi kilise binalarından, bazı istisnalar hariç, pazar günleri ve/veya bayram günlerinde dahi Hristiyan toplulukların yararlanması engellenmektedir.

*140’ın üzerindeki Protestan toplumu sadece 10 resmi kilise binasına sahiptir. Üçü hariç diğerleri tarihi binalardır.

* MEB’in valiliklere gönderdiği yazıda, kimliğinde sadece Hristiyan ve Musevi yazanların din dersinden muaf olacağının belirtilmesi, kimlik kartında din hanesi boş olanların veya Hıristiyan mültecilerin bu derse girmek zorunda olmasına ve muafiyet hakkından yararlanamamasına neden olmuştur.

* 2016’da kimliklerinde din hanesi kısmında Hıristiyan yazmasına rağmen, bazı okul yönetimleri ve İl, İlçe Milli eğitim Müdürlükleri, “Hristiyanlık ya da Musevilik dinlerinden birine mensup olduklarını bağlı bulundukları dini merkezden belgelendirmeleri gerekmektedir” talebinde bulunmuşlardır. Hatta bir okulda sözlü olarak vaftiz belgesi talep edilmiştir.

* 2016’da birden çok vakada muafiyet hakkını kullanan Hristiyan çocuklar bu ders saatinde sınıfı terk ettikleri için, inançlarını açıklamak zorunda bırakıldıkları, öğrencilerin arkadaşları tarafından taciz edildiği tarafımıza bildirilmiştir.

*İzmir Diriliş Kilisesi önderi Andrew Craig Brunson eve gelen çağrı kâğıdı üzerine gittiği karakolda, “Milli Güvenliği Tehdit” nedeni ile gözaltına alınmış ve 64 gün geri gönderme merkezinde tutulmuş, çıkarıldığı mahkemece FETÖ terör örgütü üyesi gerekçesiyle tutuklanmıştır.

*Okullarda 5. ve 6. sınıf Hıristiyan öğrencilerin kendi inançlarını öğrenebileceği seçmeli dersin müfredatı ve kitabının hazırlanması çalışmaları 2014’te tamamlanmış ve MEB’e sunulmuş olmasına rağmen, 2016’da da bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştır.

*Türkiye’deki mevcut yasalar, Hıristiyan din görevlisi yetiştirilmesine veya herhangi bir şekilde dini topluluk üyelerinin eğitilmesi amacıyla dinsel eğitim verecek okullar açılmasına olanak vermemiştir.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi