29 Mart 2024 Cuma

Protestan Kiliseler Derneği’nin Hazırladığı 2020 Hak İhlalleri İzleme Raporu Yayımlandı

Türkiye’deki Protestan toplumuna yönelik izleme raporlarını yayımlayan Protestan Kiliseler Derneği’nin 2020 raporu, 22 Şubat tarihinde yayınlandı.

Her yıl yayınlanan bu rapor, Protestan toplumunun durumunu ortaya koyan, izleme raporları, inanç ve fikir özgürlüğünün herkes için her yerde hizmet etmesi olarak amaçlanıyor.

Türkiye’de inanç özgürlüğünün gelişmesine katkı sağlaması amacıyla, Protestan toplumunun 2020 yılında din ve inanç özgürlüğü açısından yaşamış olduğu bazı deneyimler, sorunlar ve olumlu gelişmeler 2020 yılı raporunda yer aldı.

Türkiye Protestanlarını tanımayanlar için özet şekilde tarihsel ve sosyolojik bilgilerin yer aldığı belirtilerek Türkiye Protestan toplumunun, büyük çoğunluğunun İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere irili ufaklı yaklaşık 182 kilise/topluluktan oluştuğu açıklandı.

2020 yılında Protestan toplumu üyeleri ile yapılan yüz yüze görüşmelerde, “Protestan Hristiyan kimliğinizi düşündüğünüzde ülkemizde sizi en çok zorlayan, üzen, endişeye sevk eden durumlar nelerdir?” sorusuna toplumda inançlarından dolayı yaşanılan ön yargılar, özellikle vatan haini, dış güçlerin işbirlikçisi, ajan vb. nitelendirmeler ve bu nitelendirmeler ile birlikte aşağılama, hor görme ve inançlarına saygısızlık olarak belirtildi.

Yayınlanan raporda, tüm dünyayı saran Covid-19 salgınının Protestan toplumunu da olumsuz etkilediğine değinildi. Özellikle hafta sonu yasaklarından en çok etkilenen kesimin Pazar gününün ibadet günü olması nedeni ile Hristiyan vatandaşlar olduğu vurgulandı. İstanbul Esenyurt İlçesinde 3 kilisenin pandemi önlemleri çerçevesinde faaliyetlerinin durdurulması da endişe verici olarak nitelendirildi. Kararların alınırken Hristiyan vatandaşların göz ardı edildiği belirtilerek “Hiçbir genelge ve yönerge de kiliselerin toplantılarda uyması gereken kurallar belirtilmemiş, konu ile ilgili bilgi edinme talepleri cevaplanmamış ve genel bir açıklama ile geçiştirilmiştir. Bu durum kiliselerde karışıklık yaratmıştır” diye yazıldı. Bununla beraber, Pazar günleri kilise görevlilerinin internet yayını yapabilmesi olumlu bir gelişme olarak belirtildi ancak zaten dezavantajlı olan Hristiyanlar salgın döneminde daha da ağırlaşmış bir dezavantaj yaşadıkları vurgulandı.

2020 yılında eğitim hakkının kısıtlanmasına ilişkin bir ihlal bildirilmediği, bunun en önemli nedeninin Milli Eğitim sisteminde Hristiyan öğrencilere yönelik farkındalığının artmış olması ve salgın nedeni ile okulların büyük oranda kapalı olması şeklinde belirtildi.

Kiliseler Suç İşliyormuş Gibi Gösteriliyor

2020 Hak İzleme Raporu’nda Covid-19 ve ibadet yerleriyle ilgili sorunlara göre, din görevlisi yetiştirememe ve yabancı uyruklu Protestanların sorunu ön plana çıkıyor. Türkiye’deki Protestan toplumunda hizmet eden din görevlilerinin 2020 yılı içerisinde de Milli Eğitim sistemi içinde kendi din görevlilerini yetiştirme olanağına sahip olamadığı vurgulanarak yerli Protestan din görevlisi olmadığı için bazı kiliselerin ruhani liderliğini yabancı uyruklu pastörlerin (Protestan ruhani önder) bilgisi paylaşıldı. Raporda, “Ancak 2019 yılında çok yoğun şekilde başlayan ve 2020 yılında da devam eden yabancı uyruklu din görevlilerinin çeşitli nedenlerle Türkiye’ye girişine izin verilmemesi veya vize/oturum verilmeyerek Türkiye’yi terk etmeye zorlanması yabancı din görevlilerinin gönüllü ruhsal önderlik yaptığı bazı Protestan topluluklarında ciddi sorunlara yol açmıştır” ifadeleri yer aldı.

2020 yılında yabancı uyruklu din görevlileri ve topluluk üyelerine yönelik sınır dışı etme, Türkiye’ye girişe izin verilmeme ve oturum izni / vize vermeme vakaları çok yoğun şekilde yaşanmaya devam etti. 2020 yılında 10 Amerika, 1 İngiltere, 4 Almanya, 3 Kore, 2 Moldava, 1 Norveç, 1 Finlandiya,1 Ermenistan ve 3 Latin Amerika, 4 diğer olmak üzere en az 30 yabancı uyruklu Protestan Türkiye’ye giremedi. Aile üyeleri ile birlikte bu sayı 100 ün üzerinde olduğu açıklandı. 2019 yılından itibaren bu duruma maruz kalan 35 yabancı uyruklu Protestan’a ek olarak 2020 yılında da salgın koşullarına rağmen 30 kişi eklendi.

“Nüfusun çok küçük bir kısmını oluşturan Protestan toplumu için bu sayılar çok ciddi ve etki olarak çok büyüktür” denilerek 2020 yılında en az 5 vakada eşlerden birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu karma evlilikler de bu muameleye maruz kaldığı ve aile bütünlüğünün bozulduğu vurgulandı. Raporda, “Derneğimiz, ülkemizin egemenlik hakkına, yani ülkemizde kimin bulunup bulunmayacağına karar verme hakkına, saygı duymakla birlikte bu kişilerin Hristiyan olmaları dışında başka neden olmaksızın bu muameleye maruz kalmasını büyük bir hak ihlali ve ayrımcılık olarak görmektedir” diye belirtildi.

“Kiliselerin suç işliyormuş gibi gösterilmesi ve tamamen yasal toplantılara katılmak suçmuş gibi hayatların alt üst edilmesi bizi derinden üzmektedir” diyen Protestan Kilisler Derneği, özellikle Türkiye vatandaşı ve vatandaş olmayan kişiler arasındaki evliliklerde ailelerin yaşadığı mağduriyetin göz önüne alındığında, Protestan topluluğunun hedef haline getirildiği izlenimi verildiği vurgulandı. Bu durumun yerel Protestan toplumunda derin bir endişeye neden olduğu belirtildi.

Protestan Toplumu Tüm Kamu Kurumları ile İlişkilerin Gelişmesine Önem Veriyor

Raporunda sonunda, İfade ve basın özgürlüğüne saygı, kilise derneklerinin yaşadığı sorunlar, yerel medya mensuplarında farkındalık oluşturulması, sosyal medya gibi önemli tavsiyelerde bulunuldu. 2020 yılı raporunun sonunda diyaloglara değinilerek hükümet ve/veya resmi kurumlar tarafından düzenlenen dini grupların davet edildiği toplantılara Protestan toplumu/kilise temsilcilerin davet edilmediği belirtildi ve Protestan toplumunun başta Hükümet, TBMM ve belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumları ile ilişkilerin gelişmesine önem veriyor diye yazıldı.

Raporun detayları için: http://www.protestankiliseler.org/?p=1034

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi