19 Nisan 2024 Cuma

PSYK Afet Heyeti, Depremzedelere Yardım Toplantısı Düzenlendi

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nde Patrik Kadasetli Sahak II riyasetinde, Patrikhane Sosyal Yardım Komisyonu (PSYK) afet heyeti, depremzedelere yardım toplantısı düzenlendi. 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen şiddetli depremde yaralananlar için çalışmalar büyük bir gayretle devam ediyor.

Kadasetli Patrik Sahak II’nin daveti üzerine, 14 Şubat 2023, Salı günü, afet yardım heyeti Patrikhane kabul salonunda toplantı düzenledi. Patrik Hazretleri’nin yanında toplantıya Rahip Hovagim Seropyan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Kıdemli Peder Drtad Uzunyan, Peder Şirvan Mürzyan, Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan ve Rum Ortodoks Kilisesi’nden Peder Dimitri Mayoğlu katıldılar. 

Dua ile açılan toplantıda Patrik Hazretleri toplantının nedenini açıkladı. Bilindiği gibi, korkunç depremin yaşandığı gün, depremzedelere yardım ve destek çalışmaları başlamış ve büyük bir ivme ile devam etmiştir. Yardım çalışmaları Patrikhane Sosyal Yardım Komisyonu önderliğinde ve Afet Komisyonu aracılığıyla yürütülmektedir. Bu bağlamda PSYK başkanı Haçik Canel, bugüne kadar nasıl bir çalışma yürütüldüğünü detaylı bir şekilde anlattı. Buna göre: İllerden gelen talepleri değerlendirerek Malatya ve Hatay’ın çeşitli bölgelerine; Vakıfköy, İskenderun, Antakya, Samandağ ve Altınözü’ne yardımlar gönderdiler. Verilen bilgiye göre Adıyaman’a gidecek yardım ise 14 Şubat’ta yola çıktı.


Kiliselerin Sosyal Yardım kollarının ve gönüllü toplum üyelerinin iş birliği ile gerekli giysi, yiyecek ve çeşitli ihtiyaç eşyalarının yardım kampanyası devam ediyor. Patrikhane çatısı altında başlatılan maddi yardım toplama çalışmalarının da devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Memleketlerinden bir süre uzaklaşmak ve akrabalarının yanında kalmak isteyen bir grup cemaat üyesinin PSYK koordinatörlüğünde İstanbul’a taşınmaları sağlandı. Bugün itibariyle, 86 kişilik bir grup İstanbul’a ulaştı. 

Anadolu Ermeni Toplumu Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan hüzünlü bir konuşma yaparak şahsı ve himayesinde bulunan Ermeni toplumu adına teşekkür etti. Depreme tanıklık etmiş biri olarak, afet bölgesindeki Hristiyan’ların durumunu, depremin ardından yaşananları ve mevcut durumu anlattı. Peder Avedis, deprem bölgesinde ölümün nefesini hissetmiş olsalar bile bugün yaşadıkları için Tanrı’ya şükretti.

Ardından üç gün boyunca afet bölgesinde kalan Rum Ortodoks Kilisesi’nden Peder Dimitri Mayoğlu, oradaki izlenimlerini katılımcılara aktardı. Ermeni Patrikliği’nin desteklerinin bölgede yaşayan Rum Ortodoks cemaatine de ulaşması münasebetiyle cemaati adına teşekkürlerini ve şükranlarını dile getirdi.

Daha sonra soru ve önerilere geçildi, afet heyetinden, lojistik sorumlusu Herman Kavafyan düşüncelerini paylaştı, katılımcılardan söz alanlar da oldu, ardından Patrik Hazretleri ve katılımcılar, yapılan çalışmalardan dolayı tüm emeği geçenlere minnetlerini sunup teşekkürlerini ilettiler. Patrik Hazretleri, zamanın yardımlaşma, dayanışma ve birlik olma zamanı olduğunu, cemaatin her ferdinin gücü ölçüsünde, kabiliyeti ölçüsünde yürütülen işin bir parçası olması gerektiğini söyledi.

Toplantı dua ile sona erdi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi