8 Mayıs 2024 Çarşamba

Rab İsa Mesih’in Dirilişi’nden 40 Gün Sonra Göğe Yükselişi Yortusu

Rab İsa Mesih’in Dirilişi’nden 40 gün sonra Göğe Yükselişi (Hampartsum) Yortusu, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II.’nin sunduğu Surp Badarak (Kutsal Kutsal Ayini) ile kutlandı. 

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli’nde 18 Mayıs Perşembe günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II eli ile sunulan Surp Badarak ayininde, Rab İsa Mesih’in Dirilişi’nin 40. gününde göğe yükselişi Yortusu ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin kuruluşunun 191. Yıl dönümü kutlandı. 

Patrik’in sunaktaki yardımcılıklarını Rahip Hovagim Seropyan ve Peder Şirvan Mürzyan yaparken, Diyakoslar Vahram Lüleciyan, Hraçya Surenyan, Sayat Çınaryan, Levon Kuyumcuyan, astdiyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular, Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Peder Şirvan Mürzyan okurken, Kutsal Kase’yi ise Rahip Hovagim Seropyan getirdi. 

Patriklik makamına bağlı Ruhaniler, pederler, vakıf başkanları, yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Vartanants Korosu üyeleri seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim bugün İmanımızın en önemli günlerinden birini yaşıyoruz. Efendimiz İsa Mesih öğrencilerine 40 gün diri olarak gözüktükten sonra göğe yükseldi. Yani İsa Mesih’in göğe yükselişini biz kutluyoruz. Madem ki göğe yükseldi geri gelecek. Çünkü işini tamamlamadı. Yükselişi ile geri gelişi arasında bir zaman tanındı insanlığa ki, bu İncil bütün insanlığa vaaz edilsin. İnsanlar İsa Mesih’in getirdiği ‘kurtuluş’u duysunlar. Niçin İsa Mesih geldi, niçin yaşadı, niçin Tanrı oğlu, İnsan oğlu oldu ve niçin Haç’landı. Niçin mezara koyuldu ve mezardan dirildi, bunun bize faydası ne? Bütün bunlar anlatılsın insanlığa, insanlar iman etsin ve iman edenler kurtulsun.

Şimdi sorun şu sevgili kardeşim, sen kendini bu hayatta nerede görüyorsun. Biraz geriye doğru bak, geride yukarda olanlardan daha çok kalabalık göreceksin, senden daha aşağıdalar, arkanı dönme onlara, geriye dön ve elini uzat, onları kendi yüksekliğine yükselt, çünkü bu Yükseliş Bayramı ve İsa Mesih bize bunu gösteriyor. Tanrı, gökteki tahtını bıraktı insan oldu, aramızda yaşadı. Bir ahırda doğdu, fakirliğin en dibine indi, oradan tanıdı kurtaracağı insanları. İnsanlar arasında dolaştı, ışıktan sözleriyle aklımızı nurlandırdı, bize yol gösterdi öğretmen oldu, yükseltmek için geldi bizi.

Bizim Hristiyanlığımız bir yardımlaşma kardeşliğidir. Biz bir şekilde bu işi sürdüreceğiz çünkü hiç birimiz kendiliğinden bir şey değiliz, bize verilmeseydi hiç bir yerde olamazdık. Sağlığımızın, aklımızın, yeteneklerimizin, sesimizin, fırsatlarımızın, zenginliğimizin kaynağı, bilinmeyen bir kaynaktan geliyor ve bize güç veriyor. Bunu bilip alçak gönüllülükle kabul edip, şükredeceğiz, sonra da diyeceğiz ki; ne verebilirim ben. Beni hayat yükseltti şimdi ben başkalarını yükseltebilirim. Öyle ki eminim ki bu öğüdümü dinleyip arkanıza bakacaksınız ve elini tutup ayağa kaldıracağınız kardeşlerinizi bulacaksınız. Bu gün bu kilisede 25 senedir ilk defa Patriklik Badarak’ı yapmanın şerefini taşıyorum aynı zamanda. Hastanemiz için dua edelim. Öyle ki gelin kardeşler yükselelim ve yükseltelim. Rab hepinizi kutsasın.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu. Toplu tövbeyi Rahip Şınork Donikyan yaptırdı. Ardından Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın sonunda Ana Taht Surp Eçmiadzin için “Hayrabedagan Mağtank” (Pederane dilek) okundu. Sonrasında Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi kurucuları, Harutyun Amira Bezciyan, Şapel’de gömülü olan Gülbenkyan ailesi, merhum hayırseverler, hastanede hizmet etmiş olan yönetimler, başhekimler, doktorlar ve hemşireler için Hokehankisd duaları okundu. Sonrasında Patrik Sahak II tarafından Surp Pırgiç Hastanesi’nin Madağ’ı (Sevgi Sofrası) kutsandı. Tören, Patrik Sahak II’nin kutsaması ile son buldu. 

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi