26 Nisan 2024 Cuma

Rapor: Gençlerin Yaşam Memnuniyeti Beş Yılda Dibi Gördü

Habitat Derneği’nin hazırladığı ‘Gençliğin İyi Olma Hali Raporu’nun beşincisi yayımlandı. Rapora göre yaşamından memnun olan gençlerin oranı son beş yıldır düşerek bu yıl yüzde 46’ya geriledi. Bu oran 2017’de yüzde 70’ti.

2017’den bu yana iki yılda bir yürütülen araştırma, 8 Mart-8 Nisan arasında Türkiye’deki kentsel genç nüfusu temsil eden 28 farklı ilde, 18-29 yaş arası 1228 gençle yüz yüze görüşme yoluyla düzenlendi. 

Raporun en önemli bulgularından biri, yaşamdan memnuniyet ve geleceğe dair umutların, büyük oranda istihdam koşullarından etkilendiğini gösterdi.

2017’de yaşamdan memnun olan gençlerin oranı yüzde 70,8 kaydedilirken, bu yılki araştırmada bu oran yüzde 45,6 ölçüldü. Gelecekten umutlu olduklarını belirten gençlerin oranıysa yüzde 43,7’ye geriledi. 2017’de bu oran yüzde 66,6 ölçülmüştü.

İş arayan gençler

Rapor, 18-24 yaş grubunda yer alan ve çeşitli nedenlerle ne eğitimde ne de istihdamda olan gençleri ifade eden ‘‘ev genci’’ kavramını literatüre kazandırmıştı. Ev gençlerinin memnuniyet oranı bu yıl yüzde 46,4 olarak tespit edildi. 

Rapor, 18-24 yaş grubunda yer alan ve çeşitli nedenlerle ne eğitimde ne de istihdamda olan gençleri ifade eden ‘‘ev genci’’ kavramını literatüre kazandırmıştı. Ev gençlerinin memnuniyet oranı bu yıl yüzde 46,4 olarak tespit edildi. 

Gençlerin yüzde 35,8’inin geliri 3 bin liranın altında

Gençlerin maddi durumlarından memnun olma durumları da raporun ilk yayımlandığı 2017’den bu yana düşüş eğilimi gösterdi. 

Bu yıl maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı yüzde 38,3 olarak ölçülürken, gençlerin yüzde 35,8’inin aylık kişisel gelirinin 3 bin lira ve altında olduğu görüldü. 2017’de beş gençten birinin maddi durumunu kötü olarak tanımladığı bilinirken, bu oran 2023’te yüzde 36,7’ye çıktı. 

Rahat bir hayat sürebilmek için gençlerin en az toplam gelir beklentisi, yüzde 39,3 oranıyla 9 bin – 18 bin lirayken yüzde 45,2 oranıyla 18 bin lira ve üstü olarak kaydedildi.

Gençler için en büyük sorun 

Gençlere göre karşılaştıkları en önemli sorun enflasyon ve hayat pahalılığı, ikinci sıradaysa işsizlik ve iş bulamamak geliyor. Üçüncü sırada kiraların yüksek olması, dördüncü sırada sokaklardaki şiddet ön plana çıkıyor. (Diken)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi