28 Mart 2024 Perşembe

Rinaldo Marmara, Papa’ya Kitabını sundu

Vatikan Basın Bürosu’ndan yapılan acıklamaya göre Dr. Rinaldo Marmara, Papa Francis’e “La Squadra Pontificia ai Dardanelli 1657 / İlk Çanakkale Zaferі 1657” adlı kitabını sundu. Bu kitap, Papalığın da bir askeri birlik gönderdiği 1657 yılında Çanakkale’de yapılan ikinci muharebeye ilişkin Vatikan Apostolik Kütüphanesi’nin Chigi kolleksiyonunda bulunan bir el yazmasının İtalyanca aktarımı ve Türkçe tercümesinden oluşuyor.

3 Şubat 2016 sabahı Papa Hazretleri’nin genel kabullerinin bitiminde, Dr. Rinaldo Marmara, Papa Francis’e “La Squadra Pontificia ai Dardanelli 1657 / İlk Çanakkale Zaferі 1657” adlı kitabını sundu. Bu kitap, Papalığın da bir askeri birlik gönderdiği 1657 yılında Çanakkale’de yapılan ikinci muharebeye ilişkin Vatikan Apostolik Kütüphanesi’nin Chigi kolleksiyonunda bulunan bir el yazmasının İtalyanca aktarımı ve Türkçe tercümesinden oluşuyor. 2 Şubat 2016 akşamı yapılan kitap tanırımında Marmara bu yayını hazırlamaktaki amacının Türk tarihçi ve araştırmacılara faydalı olabilecek bir kaynağı ortaya çıkarmak olduğunu belirtti. Kitapta tarihin acı hatıraları olsa da, akademik araştırmanın ve tarihi sorgulamanın beraberinde ortak köprüler kurulmasını ve karşılıklı anlayış getireceği bir gerçektir.
Kitapta, Türkiye’nin arşivleri tarihçilere ve araştırmacılara açılması arzusu ile, 1915 yılında vuku bulan acı olaylar da dahil olmak üzere, dini ve etnik farklılık olmaksızın, savaş ve çatışma içerisinde bulunan ve acı çeken kesimlerin tarihi olayların idrakına daha iyi varabilecekleri belirtiliyor.
“Tarihin acı veren olayları unutulmamalı, bunun yerine bu olaylar dikkatlice tetkik edilmeli ve düşünülmelidirler. Böylece tarihi araştırmalar hafızalarda çok gerekli olan iyileşmeye ve arınmaya sebep olabilirler ve böylece bireyler ve halklar birbirlerini affederek barışabilirler” (Papa Jean Paul II’nin 28 Ekim 2003 tarihinde Papalık Tarih Bilimleri Komitesi ile yaptığı Papa Leo XIII konferansı mesajından alıntı).
Hem uzak hem de yakın geçmişin acı hatıraları, Türkiye’nin Kutsal Makam’daki Büyükelçisi Taha Carım’ın 1977 Haziran’ında bir grup terörist tarafından öldürülmesi gibi, şu anki acıların bilincine varmamız ve bugün de kurbanlar verilmesine neden olan her türlü şiddet ve terörizmi lanetlememiz için bizi teşvik eder.

Tanrı ve din adına yapılan şiddet eylemleri ve terörizm daha iğrenç ve ağırdır. Papa Fransua Hazretleri’nin Orta Afrika Cumhuriyeti ziyaretinde söylediği gibi “Hristiyan ve Müslümanlar kardeştir… Birlikte nefrete, öç almaya ve şiddete hayır demeliyiz, özellikle de din adına ve Tanrı’nın kendisi adına gösterilen şiddete karşı çıkmalıyız” (Papa Francis, Koudoukou Merkez Camii’nde Müslümanlara yaptığı konuşma, Bangui, Orta Afrika Cumhuriyeti, 30 Kasım 2015). Tüm iyi niyetli insanlar bu kelimelerden ilham bulsunlar ve kardeş olduklarını, dayanışmayı, merhameti ve insan severliği hatırlayarak şiddete birlikte karşı dursunlar. (SG)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi