29 Mart 2024 Cuma

Romanya, Moldovya İçişleri Bakanlığı Binasındaki Haçın Kaldırılmasını Kınadı

15 Eylül’de Moldovya’nın Kişinev şehrindeki İçişleri Bakanlığı binasına bir haç yerleştirilmişti. Törene katılanlar arasında, o dönemin İçişleri Bakanı Andrei Nastase, Kişinev ve Moldovya’daki Rus Kilisesi’nin Tüm Moldovyalıların Metropolitanı Kardinal Vladimir ve Kişinev ile Moldovya’daki Romen Kilisesi’nin Besarabya Metropolitan’ı Kardinal Petru vardı.

Moldovya NewsMaker haberine göre, bu ay Moldovya’daki Ayrımcılığı Önleme ve Ortadan Kaldırma Konseyi, haçın konulmasını ayrımcılık olarak belirledi ve İçişleri Bakanlığı’nın mevcut yönetiminin haçı kaldırmasını talep etti. Besarabya Metropolitan’ı Petru, bu kararı protesto ettiğini ve haçın kaldırılmasını kınadığını ifade etti. 

Konsey personeline göre, haçın kaldırılmasını talep etme kararı, kurumla ilki şikayetle birlikte temyiz edilince ve Bakan Nastase’nin açılış törenindeki konuşmasından sonra verildi. 

Nastase, açılış töreninde şunları vurguladı; “İçişleri Bakanlığı bir Hristiyan ordusudur ve polis, jandarma ve kurtarma ekipleri Tanrı’nın ve Kutsal Haç’ın gücü olmadan güçsüzdür.” Konsey, bu konuşmasını dini görüşleri empoze etme girişimi olarak görüyor. Konsey karar metninde şöyle yazılır; “Bu tür sembollerin reddedilmesi devlet yapısının tarafsızlığını koruyacaktır.” 

Moldovya nüfusunun %95’ten fazlası kendilerini Ortodoks olarak tanımlasa da, bütün vatandaşlar dini eğilimleri ne olursa olsun, yasa kapsamında eşitlik garantisi alırlar.

Besarabya Metropolis web sitesinde yayınlanan bir açıklamada, Metropolit Petru, Konsey’in kararını “inanç ve akrabalık kimliğimize yönelik bir saldırı” olarak kınıyor ve haçın Bakanlık binası içinde tutulması lehinde çeşitli argümanlar sunuyor.

Romen Kilisesi hiyerarşisi, halkın yaklaşık 2 bin yıldır Ortodoks olduğunu ve Büyük Aziz Stephen, Aziz Konstantin Brâncoveanu gibi büyük kahramanları ve Ortodoks olarak kalmak için hayatlarını feda etmiş olan hükümdarları bildiklerini söyledi.

Dahası Metropolit Petru, Nastase’nin Tanrı olmadan hiçbir şey yapılamayacağı yönündeki açıklamasını tam olarak desteklediğini ve bütün Bakanlar ile üst düzey yetkilileri Ortodoks değerlerini desteklemeye çağırdığını belirtti.

Metropolit Petru yazısında, Haç’ın Moldova bayrağında resmedilmesine atıfta bulunarak şöyle diyor; “Hiçbir demokratik devlette, nüfusun %95’inden fazlasının inandığı ve Haç’ın da ulusal bir sembol olduğu ulusal bir değeri teşvik ettiğiniz için özür dilemek zorunda değilsiniz.”

 “Sadece komünist dönemde dini amblemler yasaklanmış ve kamu kurumlarından kaldırılmışlardı,” diyen Metropolit Petru, inananları şimdiki ve gelecekteki zaman için dua etmeye çağırdı.

Bu karar, inanç ve akrabalık kimliğimize yönelik bir girişimdir ve tehlikeli bir emsal teşkiledebilir.” Tanış. Petru bu tür Hıristiyan sembollerinin “zararsız” ve tam tersine, “tek gerçek Tanrı’ya güvenen bir ulusa çok yardımcı olabileceğini” düşündüğünü açıkladı.

Metropolit Petru tüm inananları her Ortodoks ayininde olduğu gibi, tüm sivil makamlar ve ordu için dua etmeye çağırdı ve Tanrı’nın ulusu koruması için dua ettiğini söyledi.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi