19 Nisan 2024 Cuma

Röportaj: Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Bizzeti

‘Hepimiz Birlikte, Huzur, Barış ve Sevgi İçinde Yaşamak İstiyoruz!’

 SAT-7 Türk-Özel 2010 yılında şoförü tarafından boğazı kesilerek öldürülen Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Luigi Padovese’nin yerine 5 yıl sonra atanan ve 2016 Ocak ayında resmi olarak görevine başlayan Monsenyör Paolo Bizzeti ile Türkiye izlenimleri hakkında bir söyleşi yaptık. İskenderun Katolik Kilisesi’nin bahçesinde sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Monsenyör Bizzeti’nin açıklamalarını ise danışmanı John Sadreddin bizlere tercüme etti.

Ülkemize, kentimize hoş geldiniz diyerek başladığımız röportajımızda Bizzeti’nin ilk sözleri de, “Bu buluşmadan ötürü çok mutlu oldum. Sorularınızı memnuniyetle yanıtlamaya hazırım” oldu. Sıcak bir sohbet havasında geçen röportajımızda Bizzeti bize şu açıklamalarda bulundu:

Öncelikle size Türkiye’ye ve İskenderun’a Hoş geldiniz diyoruz. Episkopos olarak belki de hiç bilmediğiniz bir ülkeye atandınız. İlk olarak, Türkiye hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Ben, 37 seneden beri Türkiye’ye gelip gidiyorum. Türkiye’yi, hem kültürel, hem tarihi, hem de coğrafi bakımdan yeterince tanıyorum. Halkı da çok sempatik, temiz kalpli ve misafirperver bir halk. Onlardan çok şey aldım. Umarım bende buradayken onlara bir şeyler verebilirim.

Türkiye, reklamlarda da söylendiği gibi dünyanın her yerine birkaç saat uzaklıkta, adeta bir köprü konumunda. Asya ve Avrupa’yı birleştiriyor. Dünyada çok az sayıda bu özelliklerde ülke var.

Türkiye ve bölgemizle ilgili bir kitabınız var. Bu kitabınızla ilgili bize bilgiler verebilir misiniz?

Kitabımın başlangıcında bir söz var. İlk önce Türkiye hakkında genel olarak bir şeyler yazdım ve Türkiye’yi anlattım. Sonra Türkiye’nin farklı yerleri hakkında yazdım. Çünkü biliyorsunuz ki Türkiye, Kutsal Kitap için çok önemli bir ülkedir. Bu nedenle farklı yerler hakkında bazı şeyleri anlattım. Bu bölge, 5’inci asra kadar Hristiyanlar için çok önemli bir yerdi. Hristiyanların Birliği için de önemliydi.

Anadolu Episkoposluğu görevine atandığınızı ilk öğrendiğinizde neler hissettiniz? Mutluluk ya da korku var mıydı? Çünkü öldürülen bir Episkopos’un yerine atandınız. Bu konuda endişe duydunuz mu?

Don Andrea Santoro’nun Trabzon’da ve Monsenyör Luigi Padovese’nin İskenderun’da ölümü dünyada yankı uyandırdı. Bende bunlardan haberdardım ama bunları bilerek ve severek buraya geldim. Çünkü Anadolu Kilisesi’nin 6 senedir Episkopos’u yoktu. Bir Episkopos’a ihtiyacı var ve bu benim için bir şereftir ki beni buraya yolladılar. Burada olmaktan çok mutluyum.

Bir taraftan şunu da söylemek gerek ki terörizm tüm dünyaya yayılmış bir olaydır, sadece Türkiye’ye özgü değildir.

Barış çok önemli bir şeydir. Barışı yaratmak ve yaşatmak için hepimiz beraber çaba göstermeliyiz. Biraz tarihe de bakarsak, Türkiye tarihinde her zaman farklı kültürler, farklı inançlar beraber yaşadı. Bu da çok önemli! Barışı sağlamak için hep çaba gösterdiler.

Geçmişimizden de hareketle bugüne gelerek, bugün farkındayız ki barış ne kadar önemli bir şeydir ve her birimiz barışı sağlamalıyız. Bunu da birbirimizi kabul ederek, severek, beraber yaşayarak sağlayabiliriz. Geldiğimiz yer, etnik kökenimiz, inancımız, kültürümüz farklı olabilir ama amaç birdir. Hepimiz birlikte, huzur, barış ve sevgi içinde yaşamak istiyoruz. O yüzden çaba göstermeliyiz, bizi bu idealden uzaklaştıracak hiçbir olaya izin vermemeliyiz.

‘Türkiye’nin, Ortadoğu’daki Rolü Çok Önemli, Tarafsız ve Eşit Yaklaşıp Barışı Sağlamalı!’

Geçmişe baktığımız zaman bu ülkede, hiçbirimiz suçsuz değiliz. Farklı dönemlerde farklı şekillerde hepimiz hata yaptık. Önemli olan o hatalara geri dönmemektir. Barışı isteyip beraber yaşamaktır. Bunu için burada özellikle inançların rolü çok önemli! Dini önderlerin de rolü çok önemlidir. Barışı sağlayacak değer ve idealleri insanlara verebilirler.

Bir başka problemimiz ise kilisenin varlığı ve mallarıdır. Devletimiz bu konuda olumlu adımlar atıyor. Birbirimize daha da yardımcı olabiliriz. İskenderun’da da bazı problemler var. Umarım en kısa zamanda olumlu bir şekilde çözülür.

Ortadoğu’daki savaş durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Çok kısa bir şekilde sizden ‘Barış Mesajı’ alabilir miyiz?

 Türkiye, Ortadoğu’nun kalbidir! Bu nedenle bu coğrafyada Türkiye’ye çok önemli bir görev düşüyor. Tarih içinde de defalarca önemli bir rolü vardı Türkiye’nin. Bugün bu coğrafyada, bir taraftan Filistin problemleri var. Bir taraftan hemen yanı başımızdaki komşumuz Suriye’nin cehennem içinde yaşaması söz konusu! Diğer bir taraftan da Irak sorunu var. Türkiye’nin, bugün rolü çok önemli olduğu için, tarafsız olarak herkese eşit şekilde yaklaşıp huzuru ve barışı sağlaması gerekiyor. Bu da diyalogla ya da farklı yollara mümkün olabilir. (İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun / SAT-7 Türk-Özel)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi