29 Mart 2024 Cuma

Rum Ortodoks Kiliseleri Oruç Dönemi’ne Girdi

Ortodoks Kilisesi, bu yıl 24 Nisan’da kutlayacağı Paskalya (Diriliş) Bayramı ile ilgili ve yedi hafta süren Kutsal Oruç 7 Mart Pazartesi günü başladı. 

Bu münasebetle Türkiye’de bulunan Rum Ortodoks Kiliseleri’nde ayinler düzenlendi. 

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kutsal ve Büyük Oruç Dönemiyle ilgili bir mesaj yayınlarken Türkiye’nin bazı şehirlerinde oruç dönemine girmeden önce ayinler düzenlendi. 

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde 6 Mart Pazar günü yapılan kutsal ayinde Bağışlanma günü kutlandı ve ayine katılan Hristiyanlar akşam duasından sonra asırlardır uygulanan bir geleneği sürdürdüler. 

Bu geleneğe göre, inanlılar birbirlerine sarılarak af dilerler ve birbirlerini bağışlarlar. Ayrıca salgın nedeniyle iki yıldır yapılamayan oruç dönemi öncesi Karnaval Şenlikleri bu yıl da tedbirlerin devam etmesi nedeniyle yapılamadı. 

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Kadınlar Kolu’nun her yıl oruç döneminde Çarşamba günleri kilise salonunda düzenlediği perhiz yemekleri bu yıl da yapılamayacak.

Kilise Pederi İspir Coşkun Teymur, 6 Mart Pazar günü ayinde oruçla ilgili vaazında, “Oruç yemekte basit olmaktır. Sevgi enerjisini ıslah etmek ve kişisel arzulardan karşımızdaki insanı sevmeye dönüştürmektir. Oruç içsel bencillikten ve hatalı bencil doyumlardan arınmadır. Oruç gözlerimizi Yüce Tanrı’ya yöneltmenin ve O’nunla buluşmanın vasıtasıdır” diyerek bütün Hristiyanlara hayırlı bir oruç dönemi diledi. 

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi