29 Mart 2024 Cuma

Rum Ortodoks Kiliselerinde Pentikost Bayramı

Kutsal Paskalya Bayramı’nın ardından 50’nci günde, İsa Mesih’in Göğe Yükselişinin ardından ‘Kutsal Ruh’un Havarilerin Üstüne İnişi’ olarak kutlanan “Pentikost” Bayramı, geçtiğimiz hafta sonu Ortodoks Kiliselerinde özel ayinlerle kutlandı.

İsa Mesih’in haç üzerinde ölümünün ardından, yeniden dirilerek göğe yükselişinden sonra Kutsal Ruh’un Havarilerin üzerine indiği gün olarak kutlanılan “Pentikost Bayramı” münasebetiyle İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayini, Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu yönetti.

İskenderunlu Cemaat üyelerinin de eşlik ettiği ayinde, diz çöküp secde edilirken, Kutsal Ruh’un inişiyle ilgili İncil’den bölümler de okundu.

Ayinde günün anlamına uygun bir de vaaz veren Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, Kutsal Ruh’un Kilisenin hamisi olduğunu, imanlılara güç ve cesaret verdiğini kaydetti. Papasoğlu; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlü birliğinin önemine de vurgu yaptı.

Kutsal ekmeğin dağıtıldığı ayinin sonunda ise Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, zeytin dalını suya batırarak ayine iştirak edenleri takdis etti.

Pentikost Bayramı’nda Diz Çöküp Secde Etme

Pentikost Günü, Ortodoks Kiliselerinde de sevinç günü olarak kutlanır. İsa Mesih’in dirilişinin de hatırlandığı bugünde ayin esnasında diz çökülür ve secde edilir. Yasa gereği, Paskalya Bayramı’ndan Pentikost gününe kadar geçen elli günlük sürede diz çökülmez.

Diz çökme ritüeli 3’cü asra lkadar dayanır. İskenderiye Baş Episkoposu’nun Petrus Yasasının 15. maddesine göre, İsa Mesih’ten üç asır sonra Antakya Ruhani Lideri Aziz Makaryos, Pentikost günü kutsal üçleme dualarını ayakta okurken, Pazar günü akşam duası esnasında bir mucizeye şahit olur.

Birinci duayı okurken ve cemaat ayaktayken aynen Pentikost gününde olduğu gibi şiddetli bir esinti kiliseyi doldurmuştur. Bu esinti, kilisede bulunan cemaatin secde etmesine ve diz çökmelerine neden olur.

Bu şiddetli esinti, Kutsal Ruh’un Pentikost günü havarilerin üzerine indiği şekildedir ve ikinci hatta üçüncü dualarda da aynen tekrarlanır.

Aziz Makaryos ve kilisede bulunanlar şunu anlarlar ki, bu kutsal üçleme duaları okunurken Tanrı, kendisine ve kutsal üçlemeye secde edilmesini ister. O günden sonra Ortodoks Kiliselerinde, Pentikost günü akşam duasında Kutsal Üçleme duaları okunurken Tanrı ve Kutsal üçleme karşısında başlar eğilerek diz çökülür ve secde edilir. 

Antakya’daki Kiliselerde de Coşkuyla Kutlandı

Paskalya Bayramının ardından 50’nci günde, İsa Mesih’in Göğe Yükselişinin ardından ‘Kutsal Ruh’un Havarilerin Üstüne İnişi’ olarak kutlanan “Pentikost” Bayramı nedeniyle, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nin yanı sıra Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesi ile Arsuz Aziz Yuhanna Rum Ortodoks Kiliselerinde birer ayin düzenlendi.

Antakya Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Pederler Dimitri Doğum ve Can Dellüller; Samandağ Ortodoks Kilisesindeki Ayini Pederler Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu ile Arsuz Ortodoks Kilisesi’ndeki Ayini Pederler Dimitri Yıldırm ve Yusuf Nicholas Papasoğlu yönettiler.

Cemaat üyelerinin de kalabalık gruplar halinde eşlik ettiği ayinlerde, diz çöküp secde edilirken, Kutsal Ruh’un inişiyle ilgili İncil’den bölümler ve bugüne özel ilahiler de okundu.

“Pentikost” Bayramı nedeniyle, birçok kilisede ise ayin sonrasında cemaat üyelerinin üzerine yılların geleneği olarak su serpildi. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi