20 Nisan 2024 Cumartesi

Rus Ortodoks Kiliselerinde Davetiyeli Paskalya

Rus Ortodoks Hristiyanlar, bu yıl Paskalya Bayramını koronavirüs önlemleri kapsamında kutladı. Kurtarıcı İsa Katedrali’nde düzenlenen ayindeki kalabalık dikkat çekti.

Rusya genelindeki her kilise, salgın önlemleri gerekçesi ile kendince önlemler aldı. Bazı bölgelerde ayinler çevrimiçi olarak düzenlenirken bazı kiliseler ayinleri sosyal mesafe kurallarına uyulabilmesi için sokakta gerçekleştirdi. 

Kilise içerisinde geçen ayinlere ise sadece davetiyeler ile katılım sağlanabildi ve ayinler boyunca maske mesafe kurallarına sadık kalındı.  

Bu yıl Rusya genelinde koronavirüs önlemlerinden dolayı ayinlere katılan kişi sayısı da 4,3 milyondan 2,6 milyona düştü.

Hristiyanlar için en önemli bayram olan Paskalya Bayramı’nda, İsa Mesih’in tüm insanlığın günahlarının affedilmesi için çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. Ortodoks inancına göre, Mesih’in dirilişi ile ölüm yenilir ve insanlara sonsuz yaşamın kapısı açılır.

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill her Paskalya’da olduğu gibi bu yıl da Kurtarıcı İsa Katedralinde geleneksel bir gece ayini gerçekleştirdi.

Patrik Kirill Paskalya mesajında: “Mesih Dirildi! Hepinizin bu kutsal olan Paskalya bayramını kalpten kutluyorum. Tanrı’ya manevi gücünü sizler ile paylaşması için dua ediyorum” dedi ve Elçilerin İşleri 3. Bölüm 15. ayete atıfta bulundu: “Siz Yaşam Önderi’ni öldürdünüz, ama Tanrı O’nu ölümden diriltti. Biz bunun tanıklarıyız.”

Rum ve Rus Ortodoks Kiliseleri’nde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.

Bu yılki Kurtarıcı İsa Katedrali’nde gerçekleşen Paskalya ayinine Rusya devlet başkanı Vladimir Putin de katıldı. 

Paskalya ayininin bir diğer özelliği ise Kutsal Kitap’ın birçok farklı dilde okunuyor olmasıdır.

Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler de var. Bunlar arasında en yaygını Hristiyanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesi.

Paskalya günü için evlerde Paskalya çöreği yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur. 

Kutsal paskalya ayinden sonra çocuklar ve yetişkinler yumurta tokuşturma yarışına girer. (O.D/ria.ru)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi