26 Nisan 2024 Cuma

Rus Ortodoks Kilisesi, 6 Ocak Gecesi Noel’i Kutladı

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, VKontakte sosyal ağı üzerinden takipçilerine görüntülü bir mesaj yayınlayarak öncelikle gençler olmak üzere tüm Ortodoks halkının Noel Bayramını kutladı ve “Tüm yeni başlangıçlarda Tanrı’nın yardımını” diledi.

Rus Ortodoks Kilisesi ile birlikte Gürcü, Sırp, Yeruşalim kiliseleri ve Athos manastırlarının yanı sıra Doğu Katolik Kiliseleri (Ukrayna Rum Katolik Kilisesi) ve bazı eski inanışlara bağlı kalan Protestanlar da Noel’i 7 Ocak tarihinde kutladılar.

Kilise’nin öğretilerine göre Noel, insanın Tanrı ile uzlaşmasını sembolize eder.

Interfax’da yayınlanan Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill’in Noel mesajında; “Her birinizin yanında mutlaka yardıma ihtiyacı olan birileri vardır. İsa’nın Doğuş Bayramı (Noel) iyilik yapıp sevdiklerinize ve yakınlarınıza mutluluk armağan edebileceğiniz güzel bir fırsat. Küçük şeylerle bile bu dünyayı daha iyi ve güzel bir hale getirebiliriz. Bunu her birimiz başarabiliriz çünkü Tanrı bizimle” ifadeleri yer aldı.

Patrik Kirill Noel konuşmasında aynı zamanda; toplumun her zaman ayrılık ilkeleri üzerine inşa edildiğini belirtirken şanslı ve şanssız, mutlu ve mutsuz, refah ve muhtaç gibi ayrımların Hristiyanların farkında olduğunu söyledi. “Düzeni yıkmak için insan gücü yeterli değildir, bu yüzden Tanrı’nın ilahi gücüne ihtiyaç duyarız” açıklamasında bulundu.

Sonuç olarak Patrik Kirill, Noel’in insanlara iyi işler yapma konusunda ilham vermesini ve Noel gecesinde doğan İsa’nın yaşamlarının her aşamasında onlar ile birlikte kalması için dua etti.

Rus Ortodoks Hristiyanlarının Noel’ini kutlayan diğer önemli isimler ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev oldu. Putin, Noel Bayramını Petersburg’daki Başkalaşım Katedrali’nde kutladı.

Rusya Devlet Başkanın Noel mesajı ise Kremlin’in internet sitesinde yayınlandı.

Putin’in Noel mesajında, “Noel’inizi kalpten kutluyorum. İsa’nın doğduğu gün; insanlara mutluluk ve umut verip, hepimizin birlik olmasını sağlıyor. Ayrıca Noel’i özel kılan bir diğer nokta ise nesilden nesle aktarılan bir aile geleneğinin olmasıdır. Bu güzel günde arzularınızın yerine gelebilmesini diliyorum” sözleri yer aldı.

Putin ayrıca Rus Ortodoks Kilisesi ve diğer Hristiyan mezheplerinin Rusya’daki toplumsal uyum, aile kurumunun güçlendirilmesi ve genç kesimin eğitimi üzerinde büyük rol oynadığının altını çizdi.

Noel’den hemen sonra Rus Ortodoks Kilisesi, İsa’nın Vaftiz Bayramı olarak kabul edilen 19 Ocak tarihine kadar 12 günlük Yule Bayramı’nı kutlayacak.

Yule günleri, insanların İsa’nın doğuşunu kutladıkları, kutsal ve sevinç dolu günler olarak da adlandırılıyor. Günümüzde hala Ortodokslar tarafından kutlanmaya devam ediyor. İsa Mesih’in doğuşu ise vaftiz oluşunun birlikte kutlandığı 12 günlük Yule geleneği antik kilise dönemlerine dayanıyor.(news.ru,ria.ru/OD)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi