19 Mart 2024 Salı

Rus Ortodoks Kilisesi, İstanbul Patrikhanesi’yle İlişkilerini Kesti

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill 31 Ağustos’ta İstanbul’u ziyaret edip İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos’la bir araya gelmişti. Görüşmenin içeriğine dair açıklama yapılmamıştı. Ancak son gelişmelere göre, İstanbul Patrikhanesi’nin Ukrayna’nın bağımsızlığını destekleme mesajlarının ardından Moskova Patrikhanesi’nden diplomatik ilişkilerini fiilen kestiğini ve dualarda anmayacaklarını bildiren sert bir açıklama geldi. Kararın, Ekümenik olarak da ismi bilinen İstanbul Patrikhanesi’nin Ukrayna Kilisesi’ni “Rusya’dan bağımsız bir kilise olarak tanımaya hazırlandığı” yolundaki işaretler üzerine alındığı belirtiliyor.

Rusya Kilisesi Sözcülerinden Vladimir Legoida, İstanbul Rum Patrikliği temsilcilerinin katılımıyla yapılan tüm idari oturumların askıya alındığını duyurdu. Bu çerçevede, tüm ortak ayinlerin durdurulacağı ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in dualarında Patrik Bartholomeos’a atıf yapmayacağı belirtiliyor.

Rus Kilisesi’nin dış ilişkiler sorumlusu Metropolitan Hilarion Meclis (Sinod) kararını “ilişkilerin kopması” olarak tanımladı.

Rakip Kiliseler

Moskova Patrikhanesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nin büyük bir parçası olmakla birlikte Ukrayna Kilisesi’nin büyük bir kısmına da hakim. Moskova Patrikhanesi, kendisini Ukrayna’daki tek meşru Ortodoks Kilisesi olarak görmesine rağmen Kiev, Kremlin üzerinde yetki sahibi olmayı düşünüyor. Bu gelişmeler ile gözlerin çevrildiği Kremlin ise Rus Ortodoks Kilisesi’nin kararına müdahale etmeyeceğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gelişmenin kaygı verici olduğunu belirterek, “Moskova için ve aslında tüm Ortodoks dünyası için tercih edilen senaryo, Ortodoks dünyasının birliğini korumasıdır” mesajını verdi.

Ukrayna birçok alanda olduğu gibi dinî alanda da ikiye ayrılmış durumda: Nüfusunun bir kısmı Katolik, bir kısmı ise Ortodoks. İşin ilginç tarafı, tek bir Ortodoks Kilisesi’nden (merkezden) de bahsetmek mümkün değil. Günümüzde Ukrayna’da iki ayrı Ortodoks Kilisesi (merkezi) mevcut. Bunlardan ilki, bütün Ortodoks dünyasının tanıdığı ve aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’daki en büyük dayanaklarından biri olan Moskova Patrikliği’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi; ikincisi ise 1992’de kurulan ve şimdiye kadar tanınmamış olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Kiev Patrikliği). Bu tarihten itibaren söz konusu iki kilise arasında rekabet başladığı gibi, Moskova Patrikliği de hâkimiyet alanını kaybetmemek için soruna sıkça müdahalede bulunuyor.

Kiev’in talebini İstanbul’daki kilisenin ele alması İstanbul Patrikhanesinin Ortodoks ilahiyatındaki konumundan kaynaklanıyor. Dünya genelinde 250 milyondan fazla nüfusa sahip Ortodoks kiliseleri içinde Ekümenik (evrensel) sıfatını taşıyan İstanbul Patrikhanesi, bu sıfatla eşit kiliseler arasında öncelikli konumda yer alıyor. Bu nedenle Kiev’in bağımsızlık talebini ele alıp karar vermede Ortodoks ilahiyatına göre yetkisi bulunuyor. İstanbul Patrikhanesi, Kiev’in bağımsızlık talebini değerlenmeleri için ABD’den diğeri Kanada’dan iki temsilcisini Kiev’e gönderdi. Kiev’deki patrikhanenin yetkilileri, temsilcilerin çalışmalarının 9-11 Ekim’de toplanması beklenen kilise kurulu anlamına gelen Sinod’a yetişeceğini belirtiyor.(BBC,CT,AA, MyNet)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi