29 Mart 2024 Cuma

Rusya’da 7 Yıl İçinde Alkol Tüketimi % 80 Düştü 

Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, Gaidar Forumu’nda sırasında bir kahvaltıda RIA-Novosti’yi raporunda, alkol tüketiminin son 5-7 yılda Rusya’da yüzde 80 oranında azaldığını açıkladı.

Gaidar Forumu, Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Başkanlığı Akademisinin ev sahipliği yaptığı Moskova’da yıllık bir etkinliktir. Ekonomist, Nobel Ödülü sahibi, önde gelen profesörleri, Rus ve yabancı elit temsilcileri bir araya getirerek günün en akut sorunları özellikle de Rusya’nın dünyadaki konumu ve stratejik rolü ile ilgili olanları tartışıyor.

Skvortsova, “Alkollü içeceklerin tüketimini kişi başına % 80 oranında azaltmayı başardık…Bu arada “aktif olarak spor yapan kişi sayısı % 40’ın üzerinde bir artış gösterdi” dedi. Skvortsova  yetişkinler arasındaki sigara içmenin  % 22 düştüğünü, ve çocuklar ve ergenler arasında üç kat azaldığını ekledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 yılı bir raporuna göre, haftada birkaç kez içen Rusların sayısı o zamana kadar % 5’e düştü, ve ayda birkaç kez içki içenlerin sayısı % 33’lerde. Rus vatandaşlarının Danimarka, İngiltere ve Hırvatistan vatandaşları kadar içki içtiği görüldü.

Rus Ortodoks Kilisesi, ülkedeki alkol tüketimini azaltmada önemli bir rol oynamıştır. Bugün Rusya’da kilisenin himayesinde 500’den fazla aktif anti-alkolizm projesi var. Alkolizmle Mücadele Koordinasyon Merkezi ve Sinodal Yardım Departmanı’nın başkanı Valery Doronkin, “Kilisenin en başarılı eserlerinden biri ıslah eğitimi alanında 11 Eylül’deki bütün Rusya’da sadakat günü kutlamalarıdır” dedi.

Sadakatin Günü’nde Barışın Sesi ve Coşkulu Yalvarış duasına özel dualar eklenir. Patrik Kirill Hazretleri bugün 2016’da şunları söylemişti: “2014 yılında Kutsal Konsey kararı ile, Vaftizci Yahya’nın Günü, Sadakatin Günü sayılır, çünkü tam da Herod’un deli halinin nedeni ziyafetinde şarapla sarhoş olmasıydı. Vaftizci Yahya’nın kıyımına böyle korkunç bir emir vermesine sebep oldu. Biz korkunç sarhoşluğun acılarının insanlarımıza geçmişte ve hala ne getirdiğini biliyoruz. Ailelerin dağılması, hasta çocukların doğuşu, insanlarımızın hayat ve sağlıklarının anlamını yitirmesi, varlığın dolgunluğuna gelin, gençlikte haksızlık içinde çünkü günahkâr mekanlara dönmek ve içki içmemek için yeterli gücüleri yok.

Başepiskoposa göre, sadece ulusun sağlığı değil, aynı zamanda “halkımızın ve devletimizin varlığı” da bu soruna bağlı.(orthochristian)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi