18 Nisan 2024 Perşembe

Rusya’da İlk Kez İşaret Diliyle Ayin Yapıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’nın Novoskosino bölgesindeki Vseh Svyatıh Kilisesi’nde ilk kez işaret diliyle Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Patrik Kirill yönettiği bir ayin gerçekleştirildi. Rusya’da bir ilkin gerçekleştiği ayine yüzlerce kişi katıldı.

Tüm Rusya Patriği Kirill, 25 Eylül’de daha önce benzeri yapılmamış olan işitme engelliler için özel bir ibadet programı düzenledi. Söz konusu özel ibadet programına ülkenin her yerinden gelen Ortodoks topluluklarının temsilcileri de katıldı.

Patrikhane’nin basın servisinden alınan bilgilere göre, işitme engelliler için özel olarak düzenlenen bu ibadet, Rus Azizlerinin şehri olarak da bilinen Novoskosino şehrindeki Vseh Svyatıh (All Saints) Kilisesi’nde düzenlendi. İbadet öncesi diğer kiliselerin temsilcileriyle konuşan Patrik Kirill, “Engelli insanların kendilerini hiçbir şekilde kısıtlanmış hissetmemeleri için elimizden geleni yapmalıyız’’ dedi.

‘’Sağlık açısından bazı engellere sahip kardeşlerimize özel olarak dikkat etmeliyiz. Her biri kilisemizin üyesidir ve bizler üyelerimizin kendilerini engelli hissetmemeleri için elimizden gelen her şeyi yapmakla yükümlüyüz’’ diyerek tüm kilise temsilcilerine seslendi.

Patrik Kirill, Ortodoks Kilisesi genelinde işitme ve görme engelli insanlara özel programlar düzenlediklerini, engelliler ile özel olarak ilgilenen Tanrı’nın sözünü paylaşmak için çeşitli programlar yürüten 47 topluluğumuz bulunduğunu belirtti. “Engelli insanlarla yakından ilgilenip onlara hizmet veren, böylesi zor bir işi başaran kilise yetkililerine kalpten teşekkür ederim. Onların bu zorlu görevi başarmaları ruhsal bir cesaret, sevgi ve sabır gerektiriyor” dedi.

İşaret dilinde yapılan ayine, Ortodoks Kilise temsilcileri de dahil olmak üzere 600’e yakın kişi katılımda bulundu.

Synodal Bölümünden alınan bilgilere göre, imanlılardan oluşan engelli toplulukların sayısı her yıl artıyor. 2013-2016 yılları arasında 17 topluluk daha oluştuğu belirtildi. Günümüzde Rus işaret dilini çeşitli seviyelerde  bilen 33 rahip ve 7 diyakon bulunuyor. Ortodoks Kiliselerinde genellikle engelli insanlar için işaret dilini bilen çevirmenler bulunuyor.

Dünya İşitme Engelliler Günü 25 Eylül’de kutlanırken Rusya’daki İşitme Engelliler Derneği 90’ıncı yıldönümü kutladı.(Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi