29 Mart 2024 Cuma

Rusya’da Katedral Tartışması

St. Petersburg’da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Saint Isaac Katedrali’nin artık müze konumundan çıkartılarak Rus Ortodoks Kilisesi’ne devredileceği açıklandı.

Açıklamayı Saint Petersburg Valisi Georgy Poltavchenko adına yapan valilik sözcüsü, Poltavchenko’nun Moskova Patriği Kirill ile bir anlaşma yaptığını açıkladı. Ortodoks Kilisesi’nin 2019’dan itibaren 49 yıl boyunca Katedral olarak kullanılacağını ancak devir anlaşması ayrıntılarının henüz belirlenmediği halde Katedral’in ‘Müze’ olarak kullanılmasına devam edeceği vurgulandı.

On dokuzuncu yüzyıl ortalarında inşa edilen Saint Isaac Katedrali, Sovyet Dönemi’nde müze olarak kullanılmaya başlanmış ve Ortodoks Kilisesi bazı zamanlarda ibadetler düzenlemişti. Son zamanlarda Ortodoks Kilisesi, katedrali almak için adımlar atmış, ancak 2015 yılında şehir yönetimi tarafından geri çevrilmişti. Şehir yönetiminin neden politika değiştirdiği bilinmese de Vali Poltavchenko’nun çok dindar olduğu biliniyor.

Rusya Müze Birliği Başkanı ve ünlü Hermitage Müzesi müdürü Mikhail Piotrovsky tarafından yazılan bir mektupla Saint Isaac Katedrali’nin müzeden kiliseye çevrileceği bilgisi tüm şehirde tepkilere neden oldu. Piotrovsky, bu konunun çatışmalara yol açtığını, bu değişimle müzeyi yok edileceği ve bazı müze çalışanlarının kilisede hizmet etmek istemediği söylendi. Yapılan açıklama üzerine Patrik Kirill, diyalog için açık olduğunu bildirdi.

Saint Isaac Katedrali’nin müze olarak kalması için yaklaşık 3 bin kişi Saint Petersburg’un merkezinde toplanarak bir referandum yapılması önerisinde bulundu.

Daha önce Smolny Katedrali ve Saint Sampson Katedrallerinin tekrar kiliseye dönüştürülmesi tartışmalara sebep olmuştu. (Elise M.)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi