23 Nisan 2024 Salı

Rusya’da Paskalya Ayini TV’den Canlı Olarak Verildi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Paskalya Bayramı için Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in düzenlediği ayin, koronavirüs nedeniyle halkın katılımı olmadan gerçekleştirildi.

Rus Ortodoks Hristiyanlar, Paskalya’yı, bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle evlerinde karşılamak zorunda kaldı. Patrik Kirill’in Moskova’daki Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde düzenlediği Paskalya ayini TV’den canlı olarak yayınlandı.

Patrik Kirill geleneksel Paskalya mesajında din adamları ve Hristiyan halkına pandemi yüzünden panik yapılmaması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca koronavirüs hastalarının iyileşmesi ve sağlıklı olanlara bu enfeksiyonun bulaşmaması konusunda duaların güçlendirilmesi için çağrıda bulundu. 

Patrik Kirill’in Paskalya Mesajı: “Hepimizi birden etkisi altına alan söz konusu salgının bir an önce kontrol altına alınabilmesi ve artık can almaması, insanlara fiziksel olarak zarar vermemesi, sosyal toplumun yapısını daha fazla yıkmaması ve insanların toplum bilincini oluşturan aralarındaki bağın kopmaması yönünde kalpten gelen özel bir arzum var. Hepimiz için Tanrıdan bu konuda yardım diliyorum” şeklindeydi.

Patrik Kirill’in sözlerine göre; kiliselerde cemaatin olmaması kiliselerin boş olduğu anlamına gelemez. Belki de bu zorlu süreç, bizlerin manevi olarak güçlenmemiz ve inancımızın hayatımızdaki eşsiz rolünü anlamamız için bir fırsattır” dedi.

“Cemaatli Paskalya Ayini” Görüntüleri Medyaya Yansıdı

Genel olarak kiliselerin kapalı olmasına rağmen, Rusya’nın pek çok şehrinde kiliselere Paskalya ayinine gidenler olduğu görüldü. Samara’dan St. Petersburg’a kadar “cemaatli Paskalya ayini” görüntüleri medyaya yansıdı.

Bazı kiliselerin polis kordonuna alındığı, bazılarının girişinde maske dağıtıldığı, bazılarında cemaatin “sosyal mesafe” kuralına uyarak ayin yaptıkları görüldü. Bu arada sokağa çıkanlara para cezası gündemdeyken, polisin kiliselere gidenleri uyarmakla yetindiği belirtildi.

Rusya genelinde 85 bölgeden 43’ünde Paskalya’da kiliselerin açık olduğu bildirildi.

Uzmanlar genel olarak Paskalya döneminin korona virüs salgınının tetiklenmesine neden olacağı korkusunu dile getirmişti.

Başkan Putin ise Moskova yakınlarındaki Novo Ogeryevo rezidansında Paskalya için mum dikip dua etti, kiliseye gitmedi.

Kutsal Ateş, Yeruşalim’den Getirildi

Bu yıl Rus din adamları diğer ülkelerin temsilcileri olduğu gibi karantina nedeniyle İsa’nın mezarını ziyaret edemedi. Kurtarıcı İsa Katedrali’ne Paskalya ayini için gelen Andrew Vakfı (FAP) Heyeti, geleneksel olarak Yeruşalim’den Kutsal Ateşi getirdiler. Yeruşalim’den özel uçakla “kutsal Paskalya ateşi” Moskova’ya getirilerek Patrik Kirill’e teslim edildi.

Andrew Vakfı (FAP) Heyeti, Kutsal Ateşi alabilmek için İsrail Havaalanı’nda beklemek zorunda kaldı.

Paskalya kutlaması Havariler tarafından oluşturulmuş ve kutlamanın tam zamanı 325 yılında Ekümenik Konsey tarafından belirlenmişti.Paskalya, ilkbahar dolunayından sonraki Pazar günü kutlanır. Yeni düzenlemeye göre ise, 4 Nisan ve 8 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. (Yahudi Paskalyası’ndan sonra) (ria.ru/O.D)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi