19 Nisan 2024 Cuma

Rusya’dan Ukrayna’ya Askeri Harekat

SON DAKİKA: Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Kiev, Rusya’nın 2. kez füze saldırısını yaptığını açıkladı. Reuters’ın bildirdiğine göre bir görgü tanığı, Kiev’deki Savunma Bakanlığı İstihbarat Binası’ndan siyah dumanlar yükseldiğini aktardı.  Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldüğünü, 6 uçağın ve 4 tankın imha edildiğini belirtirken, Ukrayna, ülke genelinde ölü sayısının 40 olduğunu bildirdi.

Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas’a askeri harekat emrini verdi. Putin, Ukrayna topraklarını işgal etme niyetleri olmadığını belirterek, “Operasyonun amacı sivillerin hayatını korumak” dedi.

Vladimir Putin ayrıca dışarıdan gelecek müdahalelere karşılık verileceğini de söyledi. Rus lider, Ukrayna askerlerine silah bırakma ve çekilme çağrısı yaptı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise sonuna kadar savunacaklarını belirterek ülke genelinde sıkı yönetim ilan etti.

KİEV’DE SİYAH DUMANLAR YÜKSELİYOR

Reuters’ın haberine göre,  bir görgü tanığı, başketn Kiev’deki Savunma Bakanlığı İstihbarat Binası’ndan siyah dumanlar yükseldiğini söyledi. 

UKRAYNA’NIN TÜM LİMANLARI KAPATILDI

Ukrayna’daki tüm limanların kapatıldığı duyurdu.

KİEV: RUSYA 2. KEZ FÜZE SALDIRISI YAPIYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu. Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Devlet Başkanı Zelenski’nin danışmanı Rusya’nın 2. kez füze saldırısı yaptığını açıkladı. 

50 RUS ASKERİ, 40 UKRAYNALI ÖLDÜ

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 Rus uçağının ve 4 tankın imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı çatışmalarda, ülke genelinde 40’tan fazla insanın öldüğünü duyurdu.

Zelenski’nin danışmanı olan Oleksii Arestovich, ayrıca onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak, kayıpların sivil ya da asker olup olmadığını belirtmedi.

RUSYA ASKERİ HAVA VE ZIRHLI ARAÇLARININ YOK EDİLDİĞİ İDDİASINI REDDETTİ

Rusya ise hava ve zırhlı araçlarının zarar gördüğü iddialarını reddetti. 

Rusya ve Ukrayna arasında 2013 yılında başlayan kriz, askeri operasyonla sonuçlandı. 

UKRAYNA: DURUM KONTROL ALTINDA

Bununla birlikte, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi durumun kontrol altında olduğu ve Blitzkierg durumunun yaşanmadığını aktardı. Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların sahip olduğu temel savaş doktrinine deniliyor. Doktrin, hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmeyi amaçlıyor.

Uçuş izleme sitesi FlightRadar24’ten alınan ekran görüntüsü Ukrayna çevresinde yön değiştiren uçakları gösteriyor. Türkiye hava sahasındaki yoğunluk dikkat çekiyor.

BELARUS DEVLET BAŞKANI: MİNSK’TE RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA GÖRÜŞME TEKLİF ETTİM

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk’ta Rusya ve Ukrayna arasında görüşme teklif ettiğini duyurdu. 

MOLDOVA: HAVA SAHASINI KAPATTI

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, acil durum ilan etmeyi planladıklarını belirterek, on binlerce Ukraynalıyı ülkeye almaya hazır olduklarını açıkladı. Ayrıca, Moldova, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle hava sahasını kapattı.

Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi’nin kararının yerel saatle 12.00’da uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

Bununla birlikte, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, dünya liderlerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı yaptırım uygulamaya davet etti. Zelenski, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştüğünü ve bir anti-Putin koalisyonu kurmaya başladıklarını kaydetti.

Dünya liderlerini Putin’e karşı tüm muhtemel yaptırımları uygulamaya, ülkesine askeri yardıma ve Ukrayna hava sahasını Rusya’ya kapatmaya çağırdığını aktaran Zelenski, “Hep beraber Ukrayna’yı kurtarmak zorundayız” diye konuştu. 

RUSYA YANLISI AYRILIKÇILAR: İKİ UKRAYNA UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK

Rusya destekli ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki Ukrayna uçağı düşürdüğünü bildirdi.

İKİ YERLEŞİM YERİ ELE GEÇİRİLDİ

Rusya destekli ayrılıkçılar, ayrıca Ukrayna’nın Luhansk bölgesinde iki yerleşim yeri olan Shchastia ve Stanytsia Luhanska’nın kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladılar.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna’daki yerleşim bölgelerini hedef almadığı ve sivillerin tehdit edilmediği belirtildi. 

REUTERS: UKRAYNA RUSYA’YA 5 UÇAK VE 1 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜ

Reuters’ın bildirdiğine göre, Ukrayna Rusya’ya beş uçak ve bir helikopter düşürdü. 

Bunun yanı sıra, Ukrayna polisi ayrılıkçıların elindeki Luhansk bölgesinde iki köyün ele geçirildiğini aktardı.

RUSYA: UKRAYNA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ ETKİSİZ HALE GETİRDİK

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna’nın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirdğini açıkladı.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, saldırı öncesi paylaştığı videoda, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” ifadesini kullandı.

Zelenski, daha sonra paylaştığı video mesajda, Rusya’nın saldırması nedeniyle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Donbas’a müdahalesiyle Ukrayna’nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirten Zelenskiy, ülkesindeki pek çok şehirde patlama seslerinin duyulduğunu kaydetti.

Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmaları ve evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu.

Ukrayna Başkonsolosluğu’nda Hareketlilik

İstanbul Bakırköy’deki Ukrayna Başkonsolosluğu’nda Türkiye’de yaşayan Ukraynalı kişilerce hareketlilik yaşanıyor. Tedirgin olduklarını belirten Ukraynalılar, ailelerini Türkiye’ye getirmek istediklerini söyledi.

Ailesini Ukrayna’dan Türkiye’ye getirmek istediğini söyleyen Elena İleri, çok korktuğunu belirterek ”Biz 8 yıl önce tankları gördük, o korkuyu biliyoruz. Şu an kapılar kapalı. İnsanlar bu geceyi bodrumda geçirdiler. Herkes korkuyor çünkü sivillere de saldırabilirler. Ailemi oradan almaya çalışıyorum ama nasıl getireceğimi bilmiyorum” dedi.

Liyudmlya Saatçioğlu ise çocukları için endişe ettiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Herkes perişan. Çocuklarımızı oradan çıkartmak istiyoruz ama nasıl çıkartacağımızı bilmiyoruz. Çocuklar sabah patlama sesi duymuşlar. Çocuklarımıza, ‘evde oturun’ diye mesaj gelmiş. Evden çıkamıyorlar. Akrabalarımızla konuştuk, zor durumdalar.” (Ntv)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi