19 Mart 2024 Salı

Sağlıklı Beslenme Hakkında Kutsal Kitap’ın Tavsiyeleri

Aleteia.org’dan Calah Alexander’ın 30 Ekim tarihli yazısı

“Kişisel antrenörüm ve müşterilerim bazen bana beslenme hakkında sorular sorduğunda, onlara ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Sağlıklı beslenmenin temellerini bilmiyor değilim. Biliyorum. Birbirinden farklı teori ve stratejinin olduğu bir ortamda neyin işe yarıyacağını veya yaramayacağını bilmek ve tavsiye vermek nerdeyse imkansız.

Onlara %40 karbonhidrat, %30 yağ, %30 protein tavsiyesinde bulunsam, bana ketojenik diyette başarılı olan kuzenlerinden bahsedecekler. Onlara aralıklı olarak aç kalmayı denemelerini söylesem kan şekerlerinin düştüğünden ve atıştırmadan en fazla 3 saat dayanabileceklerinden bahsedecekler. Onlara gerçekten inandığın şeyi söylesem, bu sefer de bana delirmişim gibi bakacaklar.

Kulağa çılgınca geldiğini biliyorum ama sağlıklı beslenme oldukça basit: Bitkisel ve hayvansal gıdalar tüketmek. Bitkisel gıdaları daha fazla tüketmeliyiz. Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme tarzı, sağlıklı beslenmeyle beraber kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Meslektaşım Ed Yong’un yazdığı gibi, düşük lifli diyetler bağırsak bakterilerini daha homojen hale getirir. Fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışma, düşük lifli bir diyetin bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabileceğini gösterdi. Lif ve mikrobiyomun insanlarda etkileşimini anlayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tanzanya ve diğer ülkelerdeki avcı-toplayıcı toplulukların, Batılılardan daha farklı bir mikrobiyoma sahip olduğunu biliyoruz. 

Sevdiğiniz bir yemeği bırakmak zorunda değilsiniz. Belli bir süre fazla kalori alınsa bile, tüketilen lif miktarı arttırılarak kilo kaybedilebilir.

Dürüst olmak gerekirse, bu durum şaşırtıcı olmamalı. İnsanlara daha fazla lif tüketmeleri gerektiğini söylediğimde şaşırıyorlar ve  ‘‘Bu kadar basit olamaz’’ diyorlar. Onlara takip etmeleri gereken bir formül sunmamı bekliyorlar. Ama sağlıklı beslenmenin tek formülü var ve onu bir beslenme kitabında bulamazsınız. Sağlıklı beslenmenin formülü, Kutsal Kitap’ta yazar. 

Yaratılış 1:11’de; Tanrı yeryüzünde bitki, tohum veren otlar ve türüne göre tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları yarattığından bahseder.

İşte bu! Tanrı’nın bizler için yarattığı sebze ve meyveleri yiyin, mutlu ve sağlıklı olun.”

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi