28 Mart 2024 Perşembe

Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nde, Yeni Yılın İlk Pazar Ayini

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Patrik Kadasetli Sahak II riyasetinde 2022 yılının ilk Pazar Ayini, 02 Ocak Pazar günü, Kilisenin din görevlisi Peder Zohrab Civanyan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile gerçekleşti.

Kutsal Sunu Ayini’ne kilisenin Diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler.

Surp Kevork Kilisesi Vakfı başkanı Yesai Demir ve yöneticilerin yanı sıra kalabalık inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri, şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde Sahakyan Korosu üyeleri seslendirdi.

Patrik Kadasetli Sahak II “hağortutyun” (kominyon – kutsal ekmek) dağıtımından önce Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim hepinizin yeni yılını kutluyorum. Yeni yıl uğurlu gelsin, biz de uğurlu insanlar olalım. Yeni yıl barış getirsin, Tanrı gökyüzünden barış gönderdin bize ama biz de barış evlatları olalım. Çünkü bereketlerin, lütufların bize gelmesinin bir şartı vardır, bizim onu alabilecek uygun kaplar olmamız. İsa öğrencilerini gönderdiğinde dedi ki; “bir eve girdiğinizde deyin ki esenlik olsun bu eve, sizden çıkan bu esenlik, orada esenlik çocukları varsa onların üstüne konacak, yoksa size geri dönecek.” Çünkü Tanrı’dan gelen hiç bir şey zorlayıcı değildir. Tanrı centilmendir. Dua etti milyarlarca insan bu yeni yıl için, barış, kardeşlik, esenlik, bereket, bolluk, sağlık için dua etti, zannediyor musunuz ki Tanrı kulaklarını tıkıyor bu şeylere. İsa dedi ki; “siz kötü insanlar olduğunuz halde, çocuklarınız sizden bir şey istediğinde onlara vermesini bilmiyor musunuz? Oğlunuz sizden balık isterse yılan, ekmek isterse taş mı verirsiniz? Siz kötü olduğunuz halde iyi şeyler vermeyi biliyorsanız, göklerde olan Babanız kendisinden dileyenlere ne kadar ziyade güzel şeyler verecek.” Tanrı işitmedi mi? Göndermedi mi? Göklerin kapıları açılmadı mı zannediyorsunuz? Onlar açıldı, dökülüyor, şu anda Kilisenin üstünden de melekler döküyorlar o bereketleri. Evlerinize dökülüyor, ama İsa ruhsal yasayı koyuyor, eğer orada onu alabilecek insan varsa onun üstünde duracak.

Barış, barış dedikçe savaş çıkıyor, niye? Biz barış istersek barış Tanrı’sı göndermez mi barışını? Ama biz barış evlatları değiliz. Biz kavgaları büyütmek istiyoruz. Kardeş kardeşini af etmek istemiyor. Durduk yerde bir lafı alıp büyütmek ve ondan münakaşa çıkartmak istiyoruz. İnsanlar bir birlerini af etmek istemiyorlar. Ve sonra diyoruz ki barış, barış, barış. Bolluk, bolluk, bolluk. Tanrı gönderiyor, yağmurlarını, güneşini, Tanrı tohumu vermiş ve toprak anayı vermiş bize. Milyarlarca ağaç meyve veriyor, tarlalar ürünlerle dolup taşıyor, gönderiyor Tanrı. Ama birileri onu paylaşmak istemiyor. Ve her sene 40 milyon insan, Afrika’lı kardeşimiz ölüyor. Tanrı gönderiyor bolluğu ama biz onu kullanamıyoruz.

Günlerimiz ne kadar uzun kısa, İsa 33 sene yaşadı, fark etmez. Ama hepimizin hayatı bir anahtar. Tanrı’nın Krallığı’nı açmanın anahtarı. Ebedi hayatın kapılarını açmanın anahtarı bizim bu kısa ömrümüz. Güzel zaman geçirmenin anahtarı değil. Sermayeyi tüketmenin anahtarı değil bu dünyada, daha büyük, geniş, ferah bir dünyanın kapılarını açmanın anahtarı. Ben hayatımla, yapıp etmelerimle bu anahtarı kullanmalı Rab’bime yaklaşmalıyım, insanlığımı keşfetmeliyim.

İşte sevgili kardeşlerim İsa Tanrı’nın Krallığı’nı anlatırken dedi ki; “Tanrı’nın Krallığı hazineler arayan bir adama benzer.” Bizim hayatımız, 2022, 2023 yılı, daha önce yaşadığımız yıllar bir anahtar, Tanrı’nın Krallığı’nın kapısını açmanın anahtarı. Haritamız, Tanrı’nın sözü. Oradan öğreniyoruz biz yolu ve O bize diyor ki; “yol, yaşam ve gerçek benim.” İsa Mesih. Bir kaç gün sonra Doğuş Yortusu’nda Doğuşunu kutlayacağımız Kurtarıcımız. Nasıl kurtarıyor İsa? Yolu göstererek, nasıl yaşanacağını göstererek. Bize yaşam rehberi olarak. Ve bizi hazineye taşıyor. İşte o zaman hayatımızdaki bir anlamsızlık çözülmeye başlıyor ve biz diyoruz ki; bu dünyayı nasıl yaşadığım çok önemli çünkü nasıl yaşadığım, bana göklerin kapısını açacak ya da kapatacak. Evet sevgili kardeşlerim, o zaman 2022 yılı kendi başına bir hedef değil. Aslolan şey varacağımız yer ve noktadır. Tanrı ile geliştireceğimiz dostluğun yılı olsun. O’nu daha iyi anlatacağımız yıl olsun. Kutsal kitabımızı yeni baştan okuyacağımız bir yıl olsun. Dualarımızı artıracağımız bir yıl olsun. İsa Mesih’de biz nasıl yaşamamız gerektiğini öğreniyoruz. İsa, öğrencilerine öğretti nasıl yaşamaları gerektiğini. İsa öğrencilerine diyordu ki; insanlarla gittiğinizde çok çabuk piliniz tükenir, insanlar emerler sizi tüketirler, dolmanız lazım sizin. Yalnızlığınızda ve o yalnızlığınızda Tanrı’nızı çağırarak dolabilirsiniz. Duada dolarsınız.

İşte sevgili kardeşlerim, İsa bize dedi ki; Tanrı’ya batıp çıkmalısınız. Bugün bu kiliseye gelmeniz bunun için. Tanrı sözünü açıp okumanız, bu vaazı dinlemeniz, yaldızlanmanız içindir. Musa 40 gün yaldızlandı dağda. Aşağı indiğinde yüzü parlıyordu. Her başarılı dua böyledir, sizi rahatlatır, gevşetir, sinirlerinizi güçlendirir, yüzünüzü parlatır, hayata karşı iyimserlik verir size. Ondan sonra dalarsınız hayata, dalmalısınız hayata onu da namusluca yaşamalısınız. Eğlenirken bile yorulacaksınız. Peki yorulunca ne yapacaksın? İmanın varsa Rab’bine gideceksin, O’na koşacaksın, O seni yıkayacak, temizleyecek, cilalıyacak, yeni bir başlangıç için seni güçlendirecek. Yeni yıl böyle geçsin, Tanrı ile ve insanlar ile dopdolu bir yıl olarak geçsin. Sadece Tanrı’dan ne alırız diye düşünmeyelim, Tanrı’nın bize verdiklerini İsa gibi nasıl kardeşlerimizle paylaşabiliriz onu düşünelim.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu, Patrik Hazretleri önderliğinde “tövbe”ye geçildi ve sonrasında kominyon dağıtıldı. Ardından Peder Zohrab Civanyan tarafından İncil parçası okundu. Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile 2022 yılının ilk Pazar Ayini son buldu.

Tören sonrası Surp Kevork Kilisesi’nin din görevlisi Zohrab Civanyan, Diyakosları, Okuyucuları, Patrik Hazretleri ile toplu olarak anı fotoğrafı çektirdiler.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi