28 Mart 2024 Perşembe

Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Varaka Haç Kutlandı

29 Eylül Pazar günü Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nde düzenlenen kutsal sunu ayini ile kilisenin ismi Surp (Aziz) Kevork anıldı ve Ermeni Apostolik Kilisesine ait bir bayram olan ”Varaka Haç” kutlandı.


Saat 10:30 da başlayan törende, kutsal sunu ayinini Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı (Değabah) Episkopos Sahak Maşalyan gerçekleştirdi. Sunaktaki yardımcılıklarını Kilisenin din görevlisi Peder Zohrap Civanyan ile Peder Zakar Koparyan yaptılar. Surp Kevork kilisesi Diyakoslarına, kıdemli Mugannileri ve Mugannileri de eşlik ettiler. Ayin süresince ilahileri Şef Sevan Agoşyan yönetimindeki Sahakyan Korosu seslendirdi. 
Episkopos Maşalyan Ermenice ve Türkçe verdiği vaazında İsa Mesih’in,

“yorgunlar ve yükleri ağır olanlar bana gelin ben size rahat veririm. Boyunduruğumu takın ve benden öğrenin. O zaman canlarınıza rahat bulursunuz.” sözünü yorumladı. Ayrıca kilisenin isim gününü kutladı. Kilisenin din görevlisi Peder Zohrap Civanyan’ı görevindeki başarılarından, yönetim kurulunu da başkanları Yesai Demir nezdinde Kilisenin bakımı, düzeni ve çalışmalarından dolayı tebrik etti. Rabbin sofrasından yapılan paylaşımın (komünyon) ardından, kilisede görev almış tüm eski din görevlileri için hokehankist (ayin-i ruhani) duaları okundu ve ardından kortej halinde kilise bahçesine çıkıldı. Burada okunan ilahiler ile tören son buldu.


Sonrasında ayine katılan yüzlerce imanlı, kilisenin isim günü için hazırlanmış sevgi sofrasına geçtiler. 
Değabah Episkopos Sahak Maşalyan’ın başkanlık ettiği Sevgi Sofrasına, Ruhani kurul başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan, Fatih Bld. Bşk.ı Ergün Turan, Ak parti Fatih ilçe bşk.ı Orhan Narin ve diğer kilise vakıf başkanları da katıldılar. İlk sözü alan Samatya Surp Kevork kilisesi vakfı başkanı Yesai Demir, başta Episkopos Sahak Maşalyan olmak üzere tüm katılanlara teşekkürlerini sundu. Sevgi Sofrası sırasında Episkopos Maşalyan, Sahakyan Nunyan okulu adına Belediye Başkanı Ergün Turan’a belediye tarafından okula bağışlanan akıllı tahtalar için plaket taktim etti. Okul öğrencilerinin şiirler ve şarkılar söylediği sevgi sofrasının kapanış sözünü de yine Değabah Episkopos Maşalyan yaptı ve şöyle dedi; “Kilise ve okullarımızın her dönem maddi manevi yardımlara ihtiyacı var, bu yardımları esirgemeyen tüm hayırseverlere teşekkür ederiz. Bu bizim geleneklerimizin devamıdır, bizleri bu gelenekler ayakta tutar, bu geleneklerle var oluruz.”
Ayrıca patrik seçim sürecinin de başladığını, bu seçimlerinde kardeşçe ve dostça bir hristiyana yakışır şekilde geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Önümüzdeki yıl da Sevgi Sofrasında buluşma dileklerini sunan Episkopos Maşalyan kiliseden ayrıldı.

Varaka Haç Ne Anlam İfade Ediyor?

Varaka Haç, Mesih’in üstünde çarmıha gerildiği haçla ilgili, Ermeni tarihine özgü bir bayramdır. 

Birinci yüzyılda Yeruşalim’i ziyaret eden inançlı imparatoriçe Patronike, o zamanlar Kilise’nin önderi olan Hagopos Arakyal’dan, hatıra olarak, Mesih’in çarmıhından bir parça ister. Bu değerli kutsal armağanı bir hazine gibi saklar ve korunup saklanması için, kendi soyundan gelen imanlı kadınlara miras bırakır. Patronike’nin soyundan gelen Romalı bir asilzade olan Azize Hıripsime, Hristiyanlara zulüm başladığında, başka imanlı kadınlarla birlikte Roma’dan Mısır’a kaçar ve yanında bu çarmıh parçasını da götürür. Mısır’da da kimlikleri ortaya çıkınca, Suriye üzerinden Ermenistan’a gidip, Van yöresindeki Varak Dağı’nın eteklerine yerleşirler. Oradan da ayrılmak zorunda kaldıklarında, Hıripsime, boynunda taşıdığı çarmıh parçasını oradaki bir keşişe emanet eder. Söz konusu keşişin, ölmeden önce, bu kutsal emaneti dağın bir yerine gömmüş olduğu bilinmekteydi. 

Ermeniler Hristiyan olduktan sonra bu dağ pek çok keşiş için bir cazibe merkezi oldu. Hepsi bu kıymetli hazineyi bulmak istiyordu. Üç yüz yıl arayış, dua ve çileden sonra, nihayet Tanrı, Totik ve Hovel isimli iki aziz keşişe, çarmıh parçasının yerini mucizevi bir şekilde göstermiştir. Bir gece, gökte, ışıktan bir haç belirir. Ona doğru yönelen iki keşiş nurlu bir noktada gümüş kutuyu ve haç parçasını bulurlar. Başkaları tarafından da görülen bu ışık bir mucizenin olduğunun kanıtıdır. 

Dönemin katolikosu Nerses Dayetsin, bu olayı bayrama çevirmiş ve haçın bulunduğu yerde, bugün harabe halinde olan Varaka Manastırı’nın içine Surp Nışan Kilisesi’ni yaptırmıştır.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi