29 Mart 2024 Cuma

Samsun Katolik Kilisesi’nde, Mesih İsa’nın Doğuşu Kutlandı

Samsun Acı Çeken Meryem Ana Kilisesi’nde 24 Aralık akşamı, Mesih İsa’nın Doğuşu’nu kutlamak için kalabalık cemaat bir araya geldi.

Başrahip Arjantinli Fransisken Peder Marcelo ayini yönettirken kilisenin Arjantinli Fransisken Peder Adrian eşlik etti.

Iraklı Hristiyanların gelenseksel olarak yaptığı ateşin önünde cemaatin toplamasıyla ve Peder Marcelo’nun konuşmasıyla ayin başladı. Peder Marcelo: “Bugün tüm insanlara kurtuluş getiren Tanrı’nın lütfu tezahür etti! Bu gecenin gizemi Tanrı’nın lütfu ortaya çıktı, tamamen ücretsiz bir hediye! Gizem ortaya çıkar, kehanetler yerine getirilir: Yemlik içinde yatan çocukta görünür hale gelen Tanrı’nın sevgisidir. Tanrı var, onu görelim!” dedi ve sonra ateşi kutsandı.

Ardından tüm cemaat dinsel alay (prosesyon) olarak ve ilahi söyleyerek kiliseye girdi. Iraklı iki genç Meryem ve Yusuf’u, cemaatten bir bebek, Mesih İsa’yı ve dört çocuk melek olarak kısa bir gösteri gerçekleştirdi.

Türkçe ve İngilizce olarak yapılan ayinde, Arapça olarak da tercüme edildi. Orgda Rwandalı öğrenci ve Iraklı koro, muhteşem Noel ilahileri Arapça, Süryanice ve Türkçe okuyarak törene renk kattılar.

Ayrıca Samsun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Görsel İletişim Sanatlar Bölümü’nden 4 öğrenci şehirin Hristiyan tarihi ve kiliseleri hakkında hazırlanacak belgesel için ayin boyunca video çekimi yaptılar.

Yeşaya 9. bölüm 1-6 ayetlerinin okuması sırasında bahçedeki ışık sembolu anlatıldı: “Karanlıkta yürüyen insanlar büyük bir ışık gördüler…”

Peder Marcelo vaazında; “Evlerinde rahat olanlar eşyalarını sakladılar. Bunun yerine, kırsal alanda uyuyan çobanlar, hiç rahat etmeden onu görmek için acele ediyorlardı. Ayrıca bu gece kendimize İsa tarafından çağrılmalarına izin verin, marjinalize ettiğimizi, sınırlarımızdan günahlarımızdan ona güvenle gidelim. Kurtaran hassasiyete dokunalım. Bize yakın olan Tanrı’ya yaklaşalım ve ona yemlik içinde baktığımızda, sadece teşekkür edelim! Bizi bu şekilde sevdiğiniz için teşekkürler! Teşekkür ederim, çünkü bunları benim için yaptın!” dedi. Vaazı bitirdikten sonra : “Umarım bu sene son defa beraber Noel burası kutlayacağız, demek ki seneye başvurduğunuz ülkelere gidebildiniz” en sonunda ekledi.

Ardından bebek İsa’yı doğuş sahnesin önüne getirerek yerine koydu ve kutsadı.

Ayinden sonra kilisesinin salonunda hep birlikte yemek yenildi.

Samsun Katolik Kilisesi Hakkında

Samsun’un ilk Katolik Kilisesi 1846 yılında ahşap olarak aynı yerde İtalya’dan gelen Kapusen Rahipler için inşa edildi. 1876 yılında Padişah Sultan Murat yeni bir kilise oluşturmak için özel bir izin vermişti ve inşaat 9 sene sonra başlayıp yaklaşık 4 sene sürmüş. O zaman Samsun’daki Fransız Başkonsolos’a bağladı.

2004 yılında kapanan kilise, 2017 yılının Haziran ayında tekrar açıldı. Samsun’da oturan Iraklı Doğu Hristiyan ailelerin bu kiliseye katılmasıyla kilisede hizmet ve ayinler devam ediyor. Kendi evleri gibi gören Keldani, Süryani Katolik ve birkaç Afrikalı öğrenciyle yaklaşık 30 aile, bu kiliseye geliyor. Büyük bayramlar için Yozgat’tan Iraklı aileler yaklaşık 5 saat yola çıkıyor bu kiliseye ulaşmak için. (SAT-7 TÜRK /Nathalie Ritzmann)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi