19 Nisan 2024 Cuma

Sanat Sergisi Moldova ve Ukrayna Arasındaki Kutsal Bağı Vurguluyor

Geçen hafta Romanya’nın Yaş Metropolit müzesinde “Ruh için portreler, ikonalar ve Kitaplar: Ukrayna’da Moldovalılar, Moldova’da Ukraynalılar Kutsal sanat tanıklıkları – 16. ve 19. yüzyıllar” adı verilen bir dini sanat sergisi açıldı. 

Doxologia / Flavius Popa

Etkinlikte, Moldova ve Bukovina Metropoliti Teofan, Moldova bölgesi ile Ukrayna arasında “üçlü birlik gibi bir kutsallığın iç içe geçtiğini “vurguladı.

Metropolit, sergiyi “genel olarak Ukraynalılara ve özellikle bombalama altındaki Ukraynalılara bir övgü” olarak düşündüğünü belirtti. Sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sergi onlara tarihi, politik ve dini bir bakış açısıyla ithaf edilmiştir çünkü Tanrı Romanya’nın bu bölümünün, Moldavya’nın komşuları olmasını buyurmuştur. Moldavya sakinleri ile bugün Ukrayna sakinleri arasındaki bağların tarih boyunca şimdi olduğundan daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz.”

Sergi, bugün Ukrayna’daki resim merkezlerinde yapılan eski ikonalar, Ruthen bölgesi ve Moldavya’nın yakından bağlantılı olduğu zamanlardan kalma eski ikonalar da dahil olmak üzere çeşitli ikonalar, ayinlerle ilgili nesneler, resimler ve belgesel materyalleri içeriyor.

18. ve 19. yüzyıllardan Rumen (Moldova) ustalar tarafından yapılan, Kiev (Pechersk Lavra) veya Lviv (Ruthenia) okullarından öğeler alan eski ikonalar, Metropolit Müzesi’nden veya Başepiskoposluk bölgelerinden ikonalar ve ayinler ilgili nesneler Yaş Ukrayna bölgesi ile ilgili belgeleri, belgesel materyalleri, Yaş’daki “Dumitru Stăniloae” Kütüphanesine ait yayınlar, Moldovya ve Ukrayna arasındaki tarihi ve sanatsal ilişkiyi gösteren Metropolit Sarayı’ndan resimler vb. sunuyor.

Yaş’taki Metropolit Müzesi’nin “Sinaxar” Salonu’nda düzenlenen sergi, 14 Nisan – 14 Ağustos 2022 tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. (Orthodoxtimes)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi