25 Nisan 2024 Perşembe

Sanatta Çarmıhın İzleri Dinletisi İlgiyle Dinlendi

Geçtiğimiz cuma üçüncüsü düzenlenen, ‘’Sanatta Çarmıhın İzleri’’ adlı dinleti, Pera Diriliş Kilisesi’nde gerçekleşti. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı dinletide, birkaç farklı kiliseden kardeşler hizmet etti.

Kilise önderlerinden Senem Ekener açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi, ‘’40 günlük oruç döneminde, biraz daha içe dönerek, çarmıha bakmak istiyoruz. Bu dinletinin bizi, çarmıhın bizler için ne anlama geldiğini anlamaya itmesini istiyoruz. Sessizlikten çekinmeden, sanatın ve tarihin gücüyle çarmıha bakalım.’’

Dinleti enstrümantal bir dinleti ile başladı. Aynı zamanda slaytta, İsa’nın dünyada yaptıklarıyla ve çarmıhıyla ilgili birçok sanatçı tarafından icra edilen eserler gösterildi.

Ardından Duygu Özyörük Zieschang, Stefan Zweig’in yazdığı, ‘’Üçüncü Güvercinin Hikayesi’’ adlı hikayeden bir parça okudu. Okunan metin Nuh Tufanı hakkındaydı ve olaylar, gemiden gönderilen üçüncü güvercinin gözünden anlatılıyordu.

Senem Ekener’in, ‘’Bu hikaye barışa duyduğumuz ihtiyacı tekrar fark etmemizi sağladı.’’ şeklindeki açıklamasından sonra, Afrika’da yaşanan yoksulluğu anlatan bir fotoğraf gösterimi oldu. Slaytta Melih Ekener’in seslendirmesi ile Vaiz bölümünden alıntılara yer verildi.

‘’Ya Rab Bulutlar Birikti’’ adlı ilahinin okunmasının ardından Senem Ekener, Oscar Wilde’ın yazdığı, ‘’Reading Zindanı Baladı’’ şiirini okudu.

Enstrümantal bir müziğin ardından, Halil Cibran’ın yazdığı, ‘’İnsanoğlu İsa’’ adlı kitaptan alıntılar yapıldı. Okunan parçada Mesih’in çarmıha gerilişi, dört farklı kişinin bakış açısından anlatılıyordu. Filipus, Pilatus’un karısı, Pilatus ve Barabba’dan oluşan bu dört kişiyi; Herman Süylünoğlu, Can Fırat, İlknur Bay Fırat ve İlker Yılmaz seslendirdi.

‘’Bak Elemler Adamına’’ adlı ilahi söylendikten sonra C.S Lewis’in yazdığı Narnia serisinden, ‘’Aslan, Cadı ve Dolap’’ adlı kitaptan bir parça okundu. İlknur Bay Fırat’ın seslendirdiği parça, Aslanın taş masada öldürüldüğü sahneyi aktarırken, bizlere Mesih’in çarmıha gerilişini bir kez daha hatırlattı.

Via Dolorosa adlı enstrümantal bir müzik çalarken yine bir fotoğraf gösterimi oldu ve ardından, ‘’Karanlık Sükunet’’ adlı ilahi okundu. Daha sonra tekrar İlknur Bay Fırat’ın sesinden, ‘’Aslan, Cadı ve Dolap’’tan bir parça daha okundu. Bu kez seyircilere aktarılan sahne, Aslanın diriliş sahnesiydi.

‘’Sonsuza Dek’’ adlı ilahinin söylenmesinin ardından, Fransız yazar Victor Hugo’nun yazdığı, ‘’Sefiller’’ adlı kitaptan bir alıntı yapıldı. Alıntı’dan bir cümle şöyle, ‘’Ölümüm O’nun elinden olmalıydı, O’nun hakkıydı. Benim hakkım da ölmekti.’’

Seyircilerin de katılımıyla, ‘’Beni Sevdin Rab’’ ilahisi söylendi. Senem Ekener’in, ‘’Birçok farklı edebi türünü barındıran Kutsal Kitap’tan, Elçi Yuhanna’nın yazdığı sözlere bakacağız’’ demesinin ardından, Vahiy ve Yuhanna bölümünden bazı ayetler okundu. 

Senem Ekener, ‘’Farklı temalar eşliğinde çarmıha yaklaşırken, sevginin ne demek olduğunu anlamaya ve karşılıksız kurtarışını kabul etmeye yöneldiğimiz bir akşam olsun’’ sözleriyle dinletiyi sonlandırdı.(SAT-7 TÜRK/DAP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi