19 Nisan 2024 Cuma

Şeria Nehri’nde Vaftiz Bayramı

Yunanistan, Eritre, Etiyopya ve Rusya’dan gelen binlerce Ortodoks hacı, Yunan Ortodoks Kilisesi Kudüs Patriği III. Theophilos’un yönettiği ayinde Ürdün-İsrail sınırını oluşturan Şeria nehri üzerindeki Kasru’l Yehud bölgesinde suya girerek vaftiz oldu.

Ortodoks Hristiyanların İsa Mesih’in Vaftizci Yahya tarafından Şeria nehrinde 18 Ocak tarihinde vaftiz edildiğine inandıkları, yer olan Kasru’l Yehud da, her yıl olduğu gibi bu sene de yapılan törene binlerce Ortodoks Hristiyan katıldı.

İsrail ile Ürdün sınırında bulunan, Kudüs’e 60 kilometre uzaklıktaki bölgeye sabah erken saatlerden itibaren otobüslerle gelmeye başlayan Ortodokslar, ilk ayini nehre 2 kilometre uzaklıkta bulunan Saint George Kilisesi’nde yaptı.

Yapılan ayin sonrası Şeria Nehri’nin kenarına gitmek için yola çıkan Kudüs Ortodoks Patriği’nin aracının önünde ise elli kişilik bir bando yürüdü. Törene çok sayıda Rus, Yunan ve Hristiyan Ortodoks Arap’ın yanı sıra, İsrail’e daha önce kaçak yollardan giriş yaparak gelmiş ve halen sığınmacılık beklseria nehrieyen Afrikalı göçmenler de katıldı.

Ayine Ürdün yakası da katıldı

Nehre varılmasının ardından başlayan ikinci ayinde, ilk olarak Patrik Theophilos yanında getirdiği bir demet reyhan bitkisini, içinde Şeria nehrinin doğduğu kuzeydeki Galile’den getirilmiş suyun bulunduğu kovaya batırdı. Latince ve Yunanca duaların okunduğu ayinin ardından Patrik, asasının üzerinde duran beyaz bir güvercinle beraber nehrin kenarına indi.

Elindeki reyhanı burada da üç kez suya bırakan Patriğin daha sonra asasının üzerindeki güvercini uçurmasıyla Ortodoks Hristiyanlar coşkuyla toplu halde suya girdi. Nehrin diğer yakasında da eş zamanlı olarak Ürdün’den gelen Ortodokslar nehre girerken, nehrin Ürdün tarafında bulunan kilisenin çanları da çaldı. Vaftiz sırasında suya girenler, temizliği sembolize eden beyaz elbiselerle bulanık akan suya giyerken, kadınlar da yanlarında getirdikleri şal ve fularlarını suya sokarak ıslattılar.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi