19 Nisan 2024 Cuma

Sırbistan’da Birinci Dünya Savaşı kurbanları anıldı

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümü anma törenleri kapsamında, Sırbistan’ın Çaçak şehrindeki Hristiyan, Yahudi ve Müslüman kurbanlar anıldı.

Çaçak şehrinde savaşta hayatını kaybeden farklı dinlere mensup vatandaşlar anısına dikilen anıtta yapılan törene, Olağanüstü Durumlar Bakanı Velimir İliç, Çaçak Belediye Başkanı Voyislav İliç, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Rusya’nın Belgrad Büyükelçisi Aleksandar Çepursirbistanin, Avusturya’nın Belgrad Büyükelçisi Johannes Eigner ve diğer konuklar katıldı.

Tören katılanlar, anıta çelenk bırakarak, Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Olağanüstü Durumlar Bakanı Velimir İliç, burada yaptığı açıklamada, mezarlıkların her zaman saygı gösterilen yerler olduğunu belirterek, farklı kilise ve dini topluluklardan yetkililerin ve savaşa katılan ülkelerin diplomatik temsilcilerinin törene katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Belediye Başkanı Voyislav İliç de Çaçak şehrinde dört ayrı dine mensup vatandaşlar anısına dikilen anıtın hoşgörünün sembolü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ise bugün ülkeleri için hayatlarını feda eden askerleri anmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, diğer ülkelerin büyükelçileri ile birlikte buraya gelerek, bu askerlerin hayatlarını boşuna kaybetmediklerini göstermek istediklerini ifade etti.

Buradaki anıtın tüm dünyaya örnek olduğunu söyleyen Büyükelçi Bozay, törene büyükelçilerin, dini toplulukların ve hükümet temsilcilerinin katılmasının “istendiği zaman bir araya gelinebileceğinin göstergesi” olduğunu kaydetti.

Çaçaklı kadınların girişimiyle 1934 yılında dikilen anıtın bulunduğu alanda, Birinci Dünya Savaşı ve Balkan Savaşları’nda hayatını kaybeden farklı dinlere mensup 920 askere ait mezar bulunuyor.

Piramit şeklindeki anıtın dört farklı yanında Ortodoks, Katolik, Yahudi ve İslam inançlarına ait dini semboller yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, anıtın üzerindeki Yahudiliği simgeleyen Davut Yıldızı ve İslam’ı simgeleyen ay-yıldız silinse de 2007 yılında bu iki simge yeniden anıta işlendi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi