19 Mart 2024 Salı

Sırbistan’da Öğrenciler, Din Bilgisi ve Yurttaşlık Bilgisi Arasında Seçim Yapmak Zorunda

Sırbistan’da din öğretmenleri için hala çözülmemiş, kendine özgü bir rejim var. Okulla olan sözleşmeleri sadece bir yıl sürüp, tamamlandıktan sonra istifa etmeleri gerekmekte. “Eğitim sisteminin temelleri hakkındaki yasa” ile kalıcı bir sözleşme imzalama imkânları yok.

Dönemin Başbakanı Zoran Djindjic, 2001 yılında Sırp okul sisteminde din eğitimini yeniden tesis etmeye karar verdi. Devlet ile Sırp Ortodoks Kilisesi arasındaki iyi ilişkilerin yenilenme dönemiydi. Dönemin Patriği Pavle ise, 2 Kasım 2001’de, Belgrad’daki okulda birinci din bilimleri dersini gerçekleştirdi.

Zoran Djindjic

20 yıl sonra, birçok eğitim bakanı hala bu soruna bir çözüm bulmaya çalışıyor. Ocak 2021’de Eğitim İşçileri Sendikası Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişim Bakanı Branko Ruzic’ten din öğretmenlerinin durumunu çözmesini istediler.

Ruzic, onlara, 2 Şubat’ta “şartların henüz yaratılmadığı” ve “böylesine karmaşık bir durumun ayrıntılı bir analiz, daha geniş bir sosyal tartışma ve yetkili kurumların, geleneksel kiliselerin ve dini cemaatlerin deklarasyonunu gerektirdiği” yanıtını verdi.

Ayrıca Sırp okul sisteminde her yıl ilkokul ve lisedeki öğrenciler iki seçmeli dersten birini seçmeli: Din bilgisi veya yurttaşlık bilgisi.

Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişim Bakanlığı’na göre Sırbistan’da 1902 din öğretmeni var.

Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişim Bakanlığı’nın OrtodoksTimes’a bildirdiği gibi, Sırp ilkokullarında ve liselerinde 441.487 öğrenci Din bilgisi derslerine, (toplamın% 63’ü) ve 259.013 öğrenci Yurttaşlık bilgisi derslerine (% 37) katılıyor.

Ayrıca, 393.349 öğrenci Ortodoks din eğitimine, 15.103’ü Katolik eğitime, 173’ü Evanjelist-Hristiyanlığa, 1101’i Evanjelist-Lutheran’a, 561’i reform Hristiyanlığı eğitimine katılıyor.

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi