16 Nisan 2024 Salı

Şirince Bir Nuhun Gemisi Öyküsü

SONER TUFAN

Tabii ki 21 Aralık’tan söz ediyorum. Güya Maya takviminin sona erdiği 2012 yılının 21 Aralık günü dünyanın son günüymüş. 2012 efsane gezegen Marduk’un dünyadaki yaşamı sona erdireceği yıl olacakmış. Beklenen kıyamet de İzmir’in Şirince kasabasında gerçekleşecekmiş, İsa oraya gelecekmiş.

Kırkınca, Çirkince ve nihayet Şirince adını alan yerleşim yeri aslen bir Rum yerleşim yeri. Menderes Nehrinin taşıdığı alüvyonlarla zengin toprağında İncir, şaraplık çeşit çeşit üzüm ve tabii ki çok sağlıklı zeytinlerin yetiştiği, son dönemde ise kıyametin kopmayacağı, içindeki insanların Nuh’un gemisinin içindeki Nuh ve oğullarıyla eşlerinin bulunduğu gemi gibi insanları kurtaracağına inanılan, hatta bu uğurda bölgede bulunan konaklama merkezlerinin hepsinin aylar önceden rezervasyon yapılarak dolduğu turizm bölgesi. İki farklı insan, Sevan Nişanyan ve Matematik Köyünün kurucusu Ali Nesin’in de ikamet ettiği yer. Onlar bu kıyamet senaryoları konusunda ne düşünüyor bilinmez ancak Şirince halkının kafasında epey soru işareti vardır. Tabii ki bu felaketten ticari kazanç sağlayacak müteşebbisler de yok değil, zira bir girişimci Kıyamet Şarabı’nı hazırlayarak konuklarına sundu. Dünya batarken ama Şirince dururken Neron’un yaktığı Roma’ya bakarak şiir yazdığı gibi, hayatta kalanlar da ellerinde şarap kadehleriyle yıkılmakta olan dünyaya bakarak yeni dünyanın hayallerini kuracaklar belki de.

Hatta bu iş öyle çığırından çıktı ki Amerika’da kimi bilim kuruluşları 21 Aralık’ta dünyanın batmayacağını açıkladılar.

Neden her yer yıkılacak da Şirince ayakta kalacak? Farklı rivayetler yok değil. İsa’nın annesi Meryem’in mezarının burada olduğuna inanılıyor. Zamanında bölgede 8 bin Rum yaşarmış, içinde 40 kilise ve manastır kalıntısı varmış, ama şu anda sadece iki Rum izlerini taşıyan harabe kilise var.

Dünyanın sonuyla ilgili, birbirinden eğlenceli yüzlerce kıyamet senaryosu vardır, Peki gerçekte kıyamet nasıl gerçekleşecek? O son gün nasıl gelecek? Şirince’nin hikayesindeki gibi bir Nuh’un gemisi gibi insanları koruyan bir alan, mekan olacak mı?

Dünyanın sonu nasıl gelecek? Ne zaman gelecek?

Öncelikle şu gerçek ki Nuh’un zamanında olan bir senaryo hiç bir daha olmayacak.

İkincisi, evet kıyamet kopacak, son gün gelecek, ama bu son günün ne zaman geleceğini kimse bilmiyor. İsa da bilmiyor. Ancak Baba Tanrı biliyor. O günün bir hırsız gibi, kimsenin beklemediği bir zamanda geleceğini söylüyor kutsal kitap.

Tabii ki şu da var, evet İsa gelecek, bu dünyanın bir sonu var, bu son gerçekleşecek. Ama İsa dünyayı yargılamak için geldiğinde insanların saklanabileceği bir yer olmayacak. Hiç kimsenin kaçacağı bir yer olmayacak. Dünya üzerindeki yaşam bitecek ve yeni bir yaşam başlayacak.
Tanrı bu gelişinde tüm dünyayı yargılamak için gelecek… herkes yaşamına ve kararlarına yaraşır sonuçlar alacaktır.

Elbette kimse tarih veremez, belki de bu 21 Aralık’ta gerçekleşecek, belki daha önce, ya da daha sonra…

Tanrı’nın önünde bizim yapabileceğimiz en güzel şey, bizi yaratan Tanrı’yı anımsamak ve O’na dönerek O’nda yaşamaktır. O’ndan lezzet alarak yaşamaktır.

 www.twitter.com/sonertufan

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi