29 Mart 2024 Cuma

Sırp Ortodoks Kilisesi Metropoliti’nin Atama Töreninde Çatışma Çıktı

Karadağ’da Sırp Ortodoks Kilisesi’nin Karadağ Metropoliti Joanikije’nin tahta çıkma törenini ülkenin tarihi başkenti Cetinje’de yapma kararının ardından çıkan protestolarda 20’si polis olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı. Tahta çıkma törenine karşı çıkan binlerce kişi, kilise yetkililerinin törene gelişini engellemek amacıyla Podgorica-Cetinje yolu lastik, konteyner ve taşlarla ulaşıma kapattı.

Polis, Çetinje kentinde taş ve şişe atan protestoculara göz yaşartıcı gaz kullandı.

Karadağ 2006 yılında Sırbistan’dan ayrıldı, ancak kilisesi Sırp Ortodoks kilisesi yönetimi altında kaldı.

Atama Törenine Engel

Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç, protestocuları, Karadağ Metropoliti ve Cetinje Başpiskoposu olarak bilinen II. Joanikije’nin en üst düzey rahiplik görevine getirilmesini engellemeye çağırdı.

Cumartesi günü, yüzlerce protestocu Çetinje’ye girişi engellemek için barikatlar kurdu ve gösteriler törenin gerçekleştiği Pazar gününe sıçradı.

Polis, cumhurbaşkanının danışmanı da dahil olmak üzere bir düzineden fazla kişiyi tutukladı. AFP’nin raporuna göre en az 20 kişi yaralandı.

Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç ise yaptığı açıklamada, polise yönelik saldırıları terörizm olarak nitelendirerek, protestolar için Cumhurbaşkanı Milo Dzukanoviç’in Sosyalist Demokrat Partisini suçladı. Törene karşı çıkan Cumhurbaşkanı Dzukanoviç ise polisi aşırı güç kullanmakla suçladı.

Sırbistan’ın başkentine atıfta bulunan protestocu Andjela İvanoviç, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Belgrad’ın milletimizi inkar etmesinden ve dini haklarımızın neler olduğunu söylemesinden bıktığımız için barikatlardayız” diye belirtti.

“Karadağ’da inşa edilen tüm dini objeler [kiliseler] buradaki halka ve Karadağ devletine aittir.”

Joanikije II ve Sırp Patriği Porfirije tören için helikopterle getirildi.

Sırp yanlısı Başbakan Zdravko Krivokapiç protestoları “terörist eylemler” olarak nitelerken, Sırp etkisi konusundaki fikir ayrılıkları Karadağ’ın siyasi liderliğinin tepesine kadar uzanıyor.

Cumhurbaşkanı Djukanoviç, lideri olduğu Sosyalist Demokrat Parti’nin (DPS) geçen yılki parlamento seçimlerinde, devletin Kilise mülkü üzerinde hak iddia etmesine izin verecek yasayı kabul ettirmesinin ardından aldığı yenilginin hâlâ etkisinde.

Kilise muhalefet için kampanya yürüttüğü zaman bu hareket geri tepti ve DPS’yi otuz yıldan beri ilk kez iktidardan uzaklaştırdı.

Son nüfus sayımı verilerine göre, kendilerini etnik Sırplar olarak tanımlayan Karadağlılar, ülkenin 630 bin nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Karadağlıların çoğunluğu, etnik kökenlerine bakılmaksızın Sırp Ortodoks Kilisesi’nin üyesi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi