16 Nisan 2024 Salı

Sokak Sanatçısı Vatikan’a Dava Açtı

Sokak sanatçısı Alessia Babrow, sanat eserini kendi çıkarları doğrultusunda kullanan Vatikan Genel Posta Merkezi’ne dava açtı.

Alessia Babrow

Sokak sanatçısı Alessia Babrow 2019 yılında, Vatikan’ın yanında yer alan bir köprü üzerine, 19. yüzyıl Alman ressam Heinrich Hofmann’ın çizimlerini andıran İsa Mesih stilizasyonunun* ortasında “Kullan Onu” (Just use it) yazısına sahip insan kalbi tasarımına sahip bir grafiti yaptı. 

Alessia Babrow, kendisine ait olan çalışmasının reprodüksiyonunun rızası olmadan Vatikan posta genel merkezi tarafından 2020 yılının Paskalya pulları üzerinde kullanıldığını öğrenince sessiz kalamadı.  

Sanatçının avukatları Vatikan’ın Filateli ve Nümizmatik departmanlarına söz konusu durumu barışçıl bir şekilde çözmek adına birer mektup gönderdiler. Fakat ne Vatikan basın servisinden ne de genel posta merkezlerinden herhangi bir dönüş sağlanmadı bunun üzerine sokak sanatçısı hak ihlali üzerine tazminat davası açmak durumunda kaldı.

Sanatçı davada yaşanan hak ihlalinin karşılığında 130.000 dolar tazminat istediğini dile getirdi. Avukatların yaptığı araştırmalara göre Alessia’nın tasarımının kullanıldığı ilk tirajda her biri 1.15 Euro’dan satılan toplam 80.000 pul basıldı.

Alessia Babrow’un olaya böylesine büyük tepki vermesinin asıl nedeni ”Just Use It” projesini 2013 yılından beri yürütmesi oldu. Sanatçı yıllar boyunca, Roma’daki duvarlarda, merdivenlerde ve köprülerde Meryem Ana’yı da aynı kalp formu ile tasvir ediyordu.

Alessia Babrow’un anlattıklarına göre, ”Just Use It” projesinin amacı tarafsız ve bütünsel bir şekilde “kalbin zekasını ve zihnini geliştirmeyi” teşvik etmek. Katolik Kilisesinin projeyi kilise tanıtımı için kullanması ise sanat eserini, kendi ana amacının dışında bırakıyor.

Sokak sanatçısı açtığı davanın Katolik Kilisesine bir saldırı değil, sanatçı haklarının bir savunma çabası olduğunun altını çizdi. (O.D/cnl.news)

Stilizasyon: Objelerin doğadaki biçimlerinin şematikleştirilip yalınlaştırılarak betimlenmesi.

Malatya ve Elazığ’da Diriliş Yortusu Kutlamaları

İsa Mesih'in Diriliş (Surp Zadik) Yortusu münasebetiyle Anadolu Ermeni toplumu gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan Malatya ve Elazığ...

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi