19 Nisan 2024 Cuma

Somali Cumhurbaşkanı’nın Ülkeyi Birleştirmesi Umuluyor

Mogadişu’nun apostolik yöneticisi Episkopos Giorgio Bertin, ülkenin yeni cumhurbaşkanını memnuniyetle karşılayarak, yeni liderin savaş ve şiddetli kuraklıkla mücadele eden ülkeyi birleştirmesini umduğunu dile getirdi.

Episkopos Giorgio Bertin

Episkopos Bertin, 9 Haziran’da Hasan Şeyh Mahmud’un 10. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasının ardından konuştu. İkinci kez iktidara gelen Mahmud, insani kriz, güvensizlik ve yoksullukla mücadele etme sözü verdi. 66 yaşındaki lider, 2012-2017 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Cibuti episkoposu ve Somali’deki Katolik Kilisesi’nin apostolik yöneticisi olarak Bertin, ‘‘Beklentim, yeni liderin, halkına hizmet etmek ve özellikle kuraklık ve kıtlık sorunuyla yüzleşmek için farklı Somali gruplarını ve bölgelerini pıhtılaştırabilmesidir’’ dedi. 

Yağışların art arda dördüncü sezonda istenilen düzeye ulaşmaması nedeniyle ülke şiddetli kuraklıkla mücadele ediyor. Bölgedeki Katolik kuruluşlar, rahipler ve rahibeler kuraklıkla mücadele eden halka destek veriyor, ancak gıda, su ve temel ihtiyaçlara duyulan ihtiyacın fazlalığı konusunda uyarıda bulunuldu. Mahmud, ülkesinin kuraklığa karşı son derece savunmasız olduğu belirtti. Birleşmiş Milletler ise, ülkede yaklaşık 250 milyon insanın açlığın eşiğinde olduğunu bildirdi.

Mahmud, ‘‘Bu koşullar, iklim değişikliği, ekonomik kaynaklarımızın yok edilmesi ve devlet kurumlarımızın zayıflığı dâhil olmak üzere bazı sorunların birikmesinden kaynaklanıyor’’ dedi. Episkopos Bertin, uluslararası toplumu kendi çıkarları için değil, Somali ulusunun çıkarları için birlikte çalışmaya çağırdı.

Somali, son diktatör Mohamed Siad Barre’nin isyancılar tarafından sürgüne gönderildiği 1991 yılından bu yana istikrarlı bir yönetime sahip değil. (cruxnow)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi